Zaterdag 28 Oktober 2017 - 10:29

Voorbeschouwing Sparta - FC Groningen (oktober 2017)

Sparta won dit seizoen pas één keer. Dat was thuis op Het Kasteel tegen Twente. Een prima overwinning, maar uit de 6 wedstrijden die daarop volgden pakte onze club slechts 1 punt. Om de aansluiting te krijgen met de ploegen die boven plek 16 staan hebben de mannen van Alex Pastoor voor aanstaande zondag dan ook 1 simpele opdracht: winnen! Het is tijd voor de tweede Spartaanse driepunter van het seizoen!


Sparta – Groningen, zondag 29 oktober 2017, aanvang 14:30 uur. Bas Nijhuis is de scheidsrechter van dienst. Richard Brondijk en Cristian Dobre vlaggen. Vierde official is het heerschap Edgar Bijl.

De wedstrijd zal aan Sparta zijde (bijna) uitverkocht raken, al zijn er op het moment van schrijven nog een beperkt aantal kaarten te koop voor zowel de Denis Neville, Kasteel als Tonny van Edetribune. Kaarten kan je kopen via www.spartakaartje.nl.


De klok

In de nacht van zaterdag 28 oktober 2017 op zondag 29 oktober 2017 gaat de klok één uur achteruit. Een mooi uur extra voor velen om in Rotterdam lekker te gaan stappen. Voor de heren spelers een uurtje extra om uit te slapen. Uitgeruste spelers ondersteund door de steun door het publiek moeten het op de eerste dag van de wintertijd dan gaan doen in deze belangrijke wedstrijd!


Sinterklaas keert pas weer terug op 18 november

Er staat eindelijk weer een thuiswedstrijd op het programma en dat is alweer 4 weken geleden. Toen beleefden we misschien wel de grootste teleurstelling van het seizoen. Op Het Kasteel werd thuis verloren van Roda JC, dat tot dan toe nog geen enkel puntje haalde. Sparta speelde dus voor Sinterklaas. En onze club deed dat eerder ook al enigszins bij ADO. Die club had thuis nog niet gewonnen, Sparta kwam langs en ja hoor, de eerste Haagse driepunter thuis was in de welbekende knip. En vorige week troffen we Excelsior. Dat pakte tot de komst van Sparta thuis nog geen enkel punt. Onze club kwam langskwam en jawel hoor….daar was het eerste thuis punt voor de Kralingers.

Nu is 1-1 uit bij Excelsior geen zeer slecht resultaat, maar Sparta heeft er wel een handje van mogelijke concurrenten van negatieve series af te helpen. En dat is geen geruststellende gedachte nu Groningen op bezoekt komt: Groningen verloor alle uitwedstrijden tot nu toe. Om na ADO, Roda en Excelsior nu ook Groningen te helpen om een negatieve reeks te doorbreken gaat natuurlijk wat ver. Daarom hebben wij van ITWM in het belang van het Rotterdamse voetbal met Sinterklaas afgestemd dat hij pas op 18 november terugkeert naar Nederland, zodat er alle ruimte ligt voor Sparta om zondag 3 punten te pakken.


Onrust in Groningen

Bij Groningen loopt het niet lekker. Het voetbal is matig, maar vooral in de laatste week ging het mis. Vorige week werd tegen Willem II verloren, daarna werden Idrissi en oud-Spartaan Mahi disciplinair geschorst omdat ze zich niet professioneel gedroegen en in de doordeweekse bekeruitschakeling tegen Roda kwam Groningen op bedroevende wijze voor de dag. Dit alles leidt tot een negatieve sfeer in en rondom de FC uit het Hoge Noorden. Als je de laatste week even wegdenkt valt het objectief gezien allemaal wel mee met Groningen. De competitienederlagen tot nu zijn altijd nipt, helemaal weggespeeld wordt Groningen zelden en als die club op Het Kasteel zou winnen hebben ze 12 punten uit 10 wedstrijden. Helemaal niet zo erg slecht. Maar in Groningen zien ze dit anders. De club wil graag in het linkerrijtje eindigen en ze zien daar graag leuk voetbal met veel strijd. Maar een feit is: de selectie is daar simpelweg niet goed genoeg voor. Als Groningen ergens tussen plek 10 en 13 eindigt met deze selectie, dan zou dat heel logisch zijn.

De wedstrijd tegen Sparta is wel zeer belangrijk voor Groningen. Als de Noorderlingen winnen is er niet bijster veel aan de hand . Indien Sparta zou winnen, dan staat Groningen opeens in punten gelijk met Sparta, tel daarbij de aanwezige onrust op en Groningen moet opeens gaan strijden om boven de streep te blijven. Voor Sparta natuurlijk alleen maar goed, als er een dergelijke concurrent bijkomt.


Historie

Sparta – Groningen werd op het Kasteel 41 keer gespeeld. Onze club won maar liefst 18 keer, 15 keer werd het gelijk en slechts 8 keer won FC Groningen. Vorige seizoen eindigde het duel in een 2-2 gelijkspel, met aan Sparta zijde doelpunten van Van Moorsel en Calero Ruiz.


Video

Rechtsboven in beeld een interview met Alex Pastoor, die vooruitblikt op Sparta - Groningen. Hieronder het interview met Duarte, één van de grootste talenten die Sparta momenteel in de selectie heeft.


Sparta

Groningen zal met een 4-3-3 tactiek op de proppen komen, terwijl het er op lijkt dat Sparta daar opnieuw een 4-4-2 variant tegen aan zal gooien. Sparta deed dat natuurlijk eerder in de uitwedstrijden tegen Ajax en Excelsior. Het zal interessant zijn om te kijken hoe dit uitpakt thuis op Het Kasteel tegen een opponent die in de problemen zit.

Vooral zijn we erg benieuwd wie er bij Sparta gaat scoren, een niet onbelangrijk onderdeel van het edele balspel. Sparta scoorde dit seizoen nog maar 6 keer. Geen andere club scoorde minder. En er staat opnieuw maar 1 speler in de basis die eerder dit seizoen in de competitie wist te scoren, dat is Mühren (hij maakte 2 goals). De andere doelpuntenmakers (Ache en Goodwin) zitten op de bank.

Saksele en oud-Groningen speler Van Moorsel zijn nog geblesseerd. Vriends keert terug van zijn blessure en zit op de bank.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Holst, Breuer, Fischer, Flonarus, Sanusi, Dougall, Duarte, Spierings, Mühren, Brogno


FC Groningen

Hrustic is geschorst. Idrissi is uit de selectie gezet en ook Mahi is disciplinair geschorst. Het zijn niet de minste spelers die de noorderlingen hierdoor missen. FC Groningen-trainer (en oud Sparta-speler) Ernest Faber lijkt daarnaast Etienne Reijnen op de bank te zetten. Het gaat slecht met Groningen en er wordt stevig ingegrepen, dat is wel duidelijk. Dat levert diverse aanpassingen op in de basis van Groningen waar Todd Kane lijkt te mogen gaan starten op de rechtsback positie, waardoor Te Wierik centraal achterin speelt. Uriel Antuna kan voorin rekenen op een basisplek. Met name dat laatste is opvallend, want de Mexicaanse huurling kwam tot nu toe niet verder dan twee invalbeurten.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen: Padt, Kane, Te Wierik, Memisevic, Warmerdam, Bacuna, Doan, Jenssen, Reis, Van Weert, AntunaShare |
comments powered by Disqus