Zaterdag 25 Februari 2017 - 01:23

Voorbeschouwing NEC - Sparta

Sparta speelt in 9 dagen 3 zinderende wedstrijden. Een pot in Nijmegen in de strijd tegen degradatie. Een halve finale op weg naar Europa. En een derby, waarvan we Alex Pastoor geheel vrijblijvend adviseren om deze absoluut niet als een normale pot te benaderen. Eerst maar eens vooruitblikken op de zeer belangrijke wedstrijd tegen NEC.


NEC – Sparta, zaterdag 25 februari 2017, aanvang 19:45 uur. Scheidsrechter Van den Kerkhof wordt ondersteund door de vlaggende mannen Brondijk en Hubers. Vierde official is het heerschap Van Herk.

Er zullen een kleine 200 Spartanen in het uitvak aanwezig zijn. Ietwat weinig voor zo’n belangrijke pot, maar hulde aan de supporters die onze club daar ter plekke gaan steunen!

Wil je met de auto, dan kan je alleen je kaartje kopen bij de Sparta Fanshop. Kaarten voor de bus zijn te koop in de Sparta Fanshop, maar ook via www.spartakaartje.nl. Kaarten voor de bus kosten 32 euro voor niet-leden van de SV, maar ben je lid van de SV, dan krijg je 5 euro korting (en betaal je dus 27 euro). Jeugdleden van de SV betalen zelfs maar 22 euro. Dit is inclusief busreis en toegangskaartje; de korting wordt verrekend bij het omwisselen. De bussen vertrekken om 17:00 uur vanaf het supportershome, met het vriendelijke verzoek om uiterlijk om 16:45 uur aanwezig te zijn.


De 3 punten smeekbede

We staan weer net boven de beruchte streep. Dat is fijn om te zien op good old teletekst, maar meer ook niet. Want we zijn Gekkie Henkie niet. Zonder driepunters eindigen we bij de laatste 3. De kans is zelfs groot dat we zonder driepunters als laatste eindigen. Kortom, er zijn 3 punten nodig. Maar hoe vaak kan je in voorbeschouwingen blijven roepen dat er een driepunter nodig is? Smeken dan maar? Prima, alles voor de goede zaak. We smeken om 3 punten tegen NEC! Als het werkt, smeken we volgende week Rotterdam-Zuid naar 0 punten toe. En tussendoor smeken we Vitesse de beker uit. Maar dat is van later zorg. Eerst Nijmegen maar eens in rouw dompelen: *smeek*.


NEC verliest maar kan ook winnen. Sparta verliest en kan ook gelijk spelen.

NEC heeft een vreemdelingenlegioen onder contract staan, dat voldoende kwaliteiten heeft en eigenlijk niet in degradatieproblemen mag komen. Dat bleek ook wel weer toen NEC vorig weekend uitstekend weerstand bood tegen PSV, al moesten de Nijmegenaren uiteindelijk het onderspit delven. En daarom is het duel tegen Sparta ook voor NEC van groot belang. Wint NEC, dan lijkt de ploeg wel veilig. Wint Sparta, dan wordt het gat met NEC verkleind tot 3 punten en hebben we er weer een concurrent bij. NEC verloor in de laatste wedstrijden niet alleen van PSV (en Feyenoord), maar ook van Go Ahead en Zwolle. Pijnlijke nederlagen. Maar NEC in 2017 heeft ook de aparte eigenschap getoond dat ze kunnen winnen. Van Willem II en Roda werd al gewonnen dit jaar en weet je wat....zomaar 6 punten erbij. Wij speelden gelijk tegen AZ en Groningen....2 punten erbij. Vier punten verschil....en nu dachten wij van ITWM.... het klinkt raar, maar misschien moet Sparta het ook eens proberen. Gewoon af en toe eens winnen. Met 1-2 of zo. In Nijmegen. En dan kijken of het werkt. Of je er dan zaterdagavond van Fox Sports en de NOS inderdaad zomaar 3 punten bij krijgt. Bij NEC werkte het, wie weet zijn ze ook wel zo gek om ons mooie cluppie zomaar 3 punten erbij te geven na een overwinning. Al met al is het mogelijk, want NEC is echt geen geweldige ploeg. Toegegeven, Sparta ook niet. Maar hé, NEC ook niet. Topanalyse.


Historie

NEC – Sparta werd 31 keer in competitieverband gespeeld. 14 keer won NEC. 7 keer won onze club. 10 keer eindigde het duel in een gelijkspel. De laatste keer dat beide ploegen elkaar voor de competitie in Nijmegen ontmoetten werd het 1-0 voor NEC. De Nijmeegse club kon na dat duel feestvieren, omdat NEC na afloop van die wedstrijd kampioen was van de pilssssleague.

Eerder dit seizoen won Sparta de thuiswedstrijd tegen NEC volkomen terecht met 2-0. In januari 2017 speelde Sparta een oefenpot tegen NEC in Portugal en die werd met 3-1 door onze club gewonnen.


Video's


NEC

Bij NEC is Jay-Rot geblesseerd en Janio Bikel Figueiredo da Silva geschorst. De vervanger van Bikel lijkt de aanvallend ingestelde middenvelder Kadioglu te worden. Trainer Hyballe geeft daarmee het signaal af dat hij in eigen huis aanvallend wil voetballen. Het is te hopen dat Sparta daar weer eens van kan profiteren met de snelle scherpe uitvallen die we nog kennen uit het begin van het seizoen. Messaoud is niet fit genoeg om een hele wedstrijd te spelen en begint op de bank.

Vermoedelijke opstelling NEC: Delle, Heinloth, Dumic, Golla, Fomitschow, Von Haacke, Breinburg, Kadioglu, Larsson, Mayi, Rayhi


Sparta

Breedijk is inmiddels op de weg terug. Erg prettig voor de sympathieke verdediger, maar hij zit natuurlijk nog niet bij de selectie. Verder is iedereen fit, al zijn er wat pijntjes. Vriends heeft een beetje last van zijn enkel. Mendes heeft hamstringklachten. Met het oog op de drukke komende week is de kans groot dat Pastoor geen risico neemt met net niet volledig fitte spelers. Dumfries en Sanusi mogen dus hopen op een basisplek.

Ook Brogno en Goodwin zijn weer fit genoeg om te spelen. De vraag is of één van de 2 (de te vaak niet overtuigende) Calero Ruiz zal vervangen. Het is moeilijk te voorspellen, want Pastoor is zoekende. Waar de trainer in het kampioenselftal nog zo vaak als mogelijk koos voor een vast elftal, wisselt hij nu als een tierelier. Sparta gebruikte al 24 (!) spelers. Pastoor keert terug in De Goffert waar hij niet echt op prettige wijze vertrokken is. Laten we hopen dat gezonde revanche hem de juiste keuzes doet maken.

Ook Van Moorsel en Breuer hebben een verleden bij NEC en kunnen in ieder geval rekenen op een basisplek. Net als Kortsmit, Dijkstra en Van Drongelen. En voorin? "Het schuift voor Pogba langzaam de richting van een basisplaats op”, aldus Pastoor. Dat zal allemaal wel Alex. Maar Pusic begint gewoon in de basis.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Dumfries, Breuer, Van Drongelen, Floranus, Dijkstra, Sanusi, Van Moorsel, Cabral, Pusic, BrognoShare |
comments powered by Disqus