Vrijdag 25 Augustus 2017 - 12:31

Voorbeschouwing NAC - Sparta (augustus 2017)

Sparta – NAC, vrijdag 25 augustus, aanvang 20:00 uur. Dennis Higler is de fluitist in het Rat Verlegh Stadion. Ballder en Kleinjan vlaggen. Vierde official is het heerschap Blank.

Aan NAC zijde zal de wedstrijd uitverkocht raken. Er worden tussen de 600 en 700 Spartanen in het uitvak verwacht, dat daarmee net niet uitverkocht is, maar toch wel weer een mooi aantal supporters. Sparta ook steunen vanuit het uitvak? Koop je kaarten dan via www.spartakaartje.nl of tot 17:00 uur vandaag bij de Sparta Fanshop.


NAC & Sparta supporters

NAC: goed dat ze terug zijn in de eredivisie! Natuurlijk is NAC een concurrent voor plek 15 of hoger, maar laten we hopen dat na 34 wedstrijden beide clubs boven de beruchte streep staan, want NAC is simpelweg een mooie club, waarmee veel Sparta supporters een goede band hebben. Die band ontstond na de SLM ramp in 1989 waarbij Andro Knel overleed. Klik op : www.androknel.nl voor veel (deels indrukwekkende) informatie.

Sindsdien werd er tussen supporters van Sparta en NAC vaak gespeeld om de ‘Andro Knel bokaal’. Dat is vandaag niet het geval. Laten we hopen dat deze traditie rondom Sparta – NAC in ere hersteld wordt. Kunstgras heeft een hoop nadelen, maar je kan er voor de wedstrijd prima een supporterspot op spelen, wat op woensdag 18 april 2018 dan maar weer moet gaan gebeuren.


Als Sparta supporters welkom op het Supportersplein in Breda

Voor NAC – Sparta ben je als Sparta-supporter welkom om samen met de NAC-supporters om te genieten van het populaire goud-gele vocht, dan wel een andere drankje. Ook lopen er vier Spartanen die trainer van de Roparun naar Breda toe, die rond 19:00 uur aankomen bij het supportersplein.


Papieren fanzine te koop

Je de kans steeds minder vaak, het kopen van een lekker ouderwets simpel maar goed papieren fanzine. Ook al is het van een andere club, voor de 'fanzine liefhebber' is het altijd mooi om er weer eentje in handen te hebben. NAC Fanzine De Rat (www.derat.nl) heeft nog een ouderwets mooie papieren versie, waarvan vele voetbalharten sneller van gaan kloppen. De Rat komt niet zo vaak uit als de papieren versie van ITWM uitkwam, maarrrrrrrr voorafgaand aan NAC - Sparta wordt De Rat nummer 123 verkocht. Kom je een verkoper tegen, zeker een aanrader om dit fanzine aan te schaffen!


Geslaagde Spartaanse competitiestart (of niet)

Het is een rommelig begin van de competitie voor onze club. Sparta haalde slechts 1 punt tegen VVV en Zwolle en had bij aanvang van de competitie de selectie bij lange na nog niet rond. In de afgelopen 8 dagen kwamen er 4 spelers bij, die nog niet volledig wedstrijdfit zijn.

Wint Sparta in Breda, dan staan we lekker in de middenmoot. Met de onrustige transferperiode in het achterhoofd zouden we dat dan gerust een ‘geslaagde competitiestart’ kunnen noemen. De transfermarkt sluit op 1 september en de volgende wedstrijd is pas weer op 10 september. Winst zou de nodige rust geven om met 4 uit 3 de volledige selectie klaar te gaan stomen voor de rest van de competitie. Daarnaast zou het wel erg lekker zijn om van een concurrent te winnen, iets wat vorig seizoen te weinig gebeurde.


NAC: jongste elftal van de eredivisie

NAC staat onderaan, maar na wedstrijden tegen Vitesse en PSV is dat geen schande. Voor NAC geldt ongeveer hetzelfde als voor Sparta. Bij winst zal er direct rust zijn en mag de competitiestart zeer behoorlijk genoemd worden.

Maar de grote vraag bij NAC is vooral hoe de jonge, onervaren spelersgroep van NAC een heel seizoen zal 'verteren'. Het basiselftal dat Stijn Vreven heeft samengesteld is –met een gemiddelde leeftijd van ergens russen de 21 en 22 jaar- veruit het jongste basiselftal van de eredivisie. NAC gokt dus op nodige talent en tegen Vitesse en PSV bleek dat dat talent heel aardig kan voetballen. Ondanks de dikke nederlagen kwam NAC (met name tegen PSV) behoorlijk voor de dag. Maar NAC zou voor het sluiten van de transfermarkt eigenlijk nog wel wat ervaring kunnen gebruiken. De club uit Breda maakt in ieder geval nog jacht op een spits.


NAC & Manchester City

NAC is een zelfstandige club, maar heeft wel een 5-jarige deal met Manchester City, waardoor Manchester City de club uit Breda presenteert als onderdeel van de 'City Football Group'. City stalt in dat kader spelers bij NAC en al langere tijd zijn er gesprekken gaande over investeringen van Manchester City in het trainingscomplex van NAC.

James Horsfield werd overgenomen van City. Daarnaast zijn er 6 huurlingen van City: Pablo Marí, Angelino, Agyepong, Paolo Fernandes, Manu García en Thierry Ambrose maken.

De supporters van NAC zijn opvallend positief over de deal met City, met name omdat de van City ‘ontvangen’ spelers tot nu toe een goede indruk maken. Het optimistische geluid binnen NAC over de deal met City is vanuit dat oogpunt wel te begrijpen. Toch gruwelen wij van ITWM bij de gedachte dat Sparta ooit zo'n samenwerking aan zou gaan gaan. Niet alleen vervliegt de zelfstandige identiteit van je club langzaam maar zeker, maar ook word je erg kwetsbaar als de helft van je basiselftal afhankelijk is van de goodwill van één of andere rijke eigenaar. Er zijn clubs die laten zien wat je volledig zelfstandig met ‘gewoon goed beleid’ kan bereiken. Heracles is daarvan natuurlijk het welbekende voorbeeld. Voor Sparta in ieder geval een beter voorbeeld dan de clubs die denken dat succes te verkrijgen is via het makkelijke buitenlandse geld.


Historie

NAC - Sparta werd 40 keer gespeeld. NAC won 17 maal, 12 keer eindigde het duel in een gelijkspel en 11 maal won Sparta. De laatste keer dat de ploegen elkaar in de eredivisie troffen werd het 2-2. De laatste keer dat beide ploegen elkaar in Breda troffen was echter in de pilssssssleague. In het Spartaanse kampioensjaar werd Sparta slechts in 1 competitiewedstrijd helemaal van het kastje naar de muur gespeeld en dat was tegen NAC-uit: we verloren kansloos met 4-0.


NAC

De clubleiding van NAC mikt dit seizoen op veertig punten. Daarmee zou NAC eindigen op plek 11 of 12. Het lijkt behoorlijk optimistisch, gezien de selectie die trainer Stijn Vreven momenteel tot zijn beschikking heeft. Vreven weigerde dan ook mee te gaan in de doelstelling van het bestuur. Over de wedstrijd tegen Sparta is hij wel helder: “Ik kan lang rond de pot draaien, maar wij moeten winnen van Sparta, klaar”, aldus de trainer van NAC.

Dat moet NAC dan voor elkaar proberen krijgen zonder Fabian Sporkslede (ziek) en Olivier Rommens (geblesseerd). Rai Vloet, de zoon van zelfbenoemd visionair Wiljan Vloet, had eigenlijk niet mee mogen doen vandaag. Tegen PSV maakte hij een smerige overtreding, die met donkerrood bestraft had moeten worden, maar Vloet kwam ermee weg. Mazzel voor hem.

Opvallend bij NAC is bankzitter Giovanni Korte. Een speler die de eredivisie aan moeten kunnen. Hij begon het eredivisieseizoen bij NAC ook in de basis, maar inmiddels is de 18-jarige City-huurling Fernandes hem in de pikorde voorbij. Korte zit op de bank.

NAC speelt daarom met de van City overgenomen Horsfield en daarnaast nog eens 5 City huurlingen in de basis.

Vermoedelijke osptelling NAC: Noppert; Horsfield, Koch, Mari, Angelino, Verschueren, El Allouchi, Fernandes, Vloet, Garcia, Ambrose.


Sparta

Saksela is geblesseerd en komt dit jaar niet meer in actie. Ook Van Moorsel kan nog niet meedoen, maar was hij wel fit, dan had hij waarschijnlijk niet bij de selectie gezeten. Sparta wil meewerken aan een vertrek van Van Moorsel voor 1 september, omdat Pastoor ‘op 10’ ook al de beschikking heeft over Mühren, Duarte en Spierings.

Verder is iedereen beschikbaar. Ook de tegen Zwolle nog geschorste Chabot keert terug bij de selectie. De vraag is of Chabot –die tegen VVV wel een matige indruk maakte- op herkansing mag of dat toch Vriends -die het aardig deed tegen Zwolle- in de basis mag starten. Pastoor wil er niets over kwijt. Fischer komt in ieder geval dusdanig veel wedstrijdritme tekort dat hij niet zal starten. Ook de Deense backs (Frederik Holst en Nicholas Marfelt) zullen normaal gesproken nog niet in de basis starten. Holst zeker niet en Marfelt zou ongeveer een uur mee te doen en kan dus invallen op het moment dat 'de wedstrijd het vraagt'.

Alhaft kreeg tegen VVV en Zwolle nog een basisplaats toegewezen, maar lijkt in Breda op de bank te moeten beginnen.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Floranus, Breuer, Vriends, Dougall, Dobson, Sanusi, Mühren, Brogno, Volas, GoodwinShare |
comments powered by Disqus