Zaterdag 21 Oktober 2017 - 09:05

Voorbeschouwing Excelsior-Sparta (21 oktober 2017)

Vanavond reist de Sparta-selectie af naar Woudestein voor de uitwedstrijd tegen Excelsior, die om 19.45u begint. Leidsman is Siemen Mulder. Hij wordt geassisteerd door Erik Kleinjan en Freek Vandeursen. Vierde official is het heerschap Sander van der Eijk.


Historie

In de Eredivisie werd Excelsior-Sparta 15 keer eerder gespeeld. Beide ploegen wonnen 6 keer, en 3 keer werd er gelijkgespeeld op Woudestein. Vorig seizoen verloren we de uitwedstrijd met 3-2.


Excelsior

Excelsior heeft dit jaar de kleinste begroting van de Eredivisie, zoals wel vaker in hun bestaan het geval is geweest. Toch weet de scouting van onze stadgenoot bijna altijd een eredivisie-waardige selectie op de been te brengen. Met onder andere vaste krachten als Ryan Koolwijk en Luigi Bruins, en PSV-huurling Jordy de Wijs (die velen van ons graag dit jaar in het Sparta-shirt hadden zien spelen) staat er ook dit jaar weer een prima elftal. Handhaving is eigenlijk ieder jaar het doel van de Kralingers, en op dit moment voldoen ze ruimschoots aan die doelstelling, met een keurige 10e plaats.

Thuis wist Excelsior dit seizoen echter nog niet één keer te winnen; sterker nog, in eigen huis werd nog geen enkel punt gepakt. Excelsior zal daarom vast verheugd zijn dat Sparta op bezoek komt; zoals we tegen Roda konden aanschouwen, zijn we nog immer hét medicijn voor een club in nood. Trainer Mitchell van der Gaag gaf echter tegenover VI aan niets van een favorietenrol te willen weten, en denkt dat Excelsior en Sparta elkaar weinig ontlopen.

Vermoedelijke opstelling Excelsior: Kristinsson; Massop, De Wijs, Mattheij, Karami; Koolwijk, Vermeulen, Bruins; Faik, Van Duinen, Caenepeel.


Sparta

Het was een roerige week op het Kasteel. Een AD-journalist beschuldigde Alex Pastoor van Noord-Koreaanse praktijken, wat vervolgens opgepikt werd door andere media en een geheel eigen leven is gaan leiden. Het lijkt erop dat, na een groot deel van de supporters, nu ook de media zich tegen Pastoor keren. De dominante houding van onze trainer valt prima te billijken wanneer de resultaten goed zijn, maar in een crisis zoals nu lijkt het velen binnen en buiten de club tegen de borst te stuiten. De wedstrijd tegen Excelsior is dan ook, zowel voor Sparta als voor Pastoors positie, van levensbelang.

Vorig seizoen verloor Sparta twee keer van zijn kleine broertje. Tot woede van vele supporters zei Pastoor daarnaast dat de wedstrijd tegen Excelsior ‘zomaar een wedstrijd was’. Daar sloeg Pastoor de plank stevig mis. Voor Sparta is de wedstrijd tegen Excelsior niet alleen een derby, het is een derby die we geacht worden te winnen, in tegenstelling tot de potjes tegen Zuid. Passie en strijd, is wat we willen zien!

Dit jaar lijkt Pastoor, ook door onze huidige status als rode lantaarndrager, wat beter te beseffen wat er op het spel staat. In gesprek met RTV Rijnmond gaf hij aan dat, om uit de crisis te komen, winnen in een stadsderby ‘dubbel zo goed zou werken’. Ook constateerde hij (wat velen van ons al wat langer roepen) dat het op het veld af en toe ook over een andere boeg kan worden gegooid, met wat pittiger, meer fysiek spel.

De Spartaanse pogingen verzorgd voetbal te spelen hebben ons gebracht naar de beschamende laatste plaats. Ondanks de nederlaag tegen Ajax, en het wederom zeer slechte spel, is het daarom wel te hopen dat vast wordt gehouden aan het nieuwe, meer realistische systeem. Het spel van de jonge Duarte was in Amsterdam één van de schaarse lichtpuntjes, waardoor het te verwachten is dat hij wederom een basisplaats krijgt. Aangezien Pastoor na de nederlaag tegen Ajax opmerkte dat de organisatie goed stond, lijkt het aannemelijk dat er verder niet veel wijzigingen zullen zijn.

Saksela is nog geblesseerd. Zo ook Van Moorsel, die wel aangaf ‘op de weg terug te zijn’. Vriends is weer fit, maar zal nog niet spelen tegen Excelsior. Wellicht dat Goodwin, weer bijgekomen van zijn reis naar Down Under, de tegen Ajax zwak spelende Brogno vervangt.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit; Floranus, Breuer, Fischer, Holst; Sanusi, Dougall, Spierings, Duarte; Mühren, Goodwin.Share |
comments powered by Disqus