Zaterdag 14 Oktober 2017 - 08:12

Voorbeschouwing Ajax-Sparta (14 oktober 2017)

Vanavond om 18.30u trappen Ajax en Sparta af voor de achtste speelronde van de Eredivisie. De leidsman is Kevin Blom. Charl Schaap en Joost van Zuilen zullen Blom assisteren. Vierde official is het heerschap Martin Pérez.


Historie

In de Eredivisie werd Ajax-Sparta 52 keer eerder gespeeld. Sparta wist 5 keer de buit terug te nemen naar Rotterdam, terwijl Ajax 38 keer wist te winnen, vaak met grote cijfers. 9 keer werden de punten gedeeld. In het jaar van de meest recente Spartaanse degradatie, 2009-2010, pakten wij ons voorlopig laatste puntje in Amsterdam.


Ajax

Onder de dit jaar aangestelde Marcel Keizer loopt het nog niet zo lekker in de hoofdstad. Het vertrek van bepalende spelers als Klaassen en Sanchez doet zich voelen. Het spel is stroperig en bij vlagen zelfs slecht, en de punten worden maar moeizaam gepakt. Maar, de crisis in Amsterdam is natuurlijk weinig vergeleken met de onze. Ajax heeft 13 punten, waarmee het op de 6 e plek staat. Voor Ajax-begrippen is dit natuurlijk matig, maar wij kunnen voorlopig alleen maar dromen van een dergelijk aantal punten.

Voor Ajax is het dolende Sparta natuurlijk een fijne tegenstander om de competitie weer te hervatten, alvorens de Amsterdammers volgende week richting de Kuip moeten voor de Klassieker. Winston Bogarde, assistent-trainer van Jong Ajax en natuurlijk ex-Spartaan, geeft tegenover Ajax Showtime aan dat ‘Sparta een goede tegenstander is om het vertrouwen op te krikken’. Het klinkt niet prettig uit de mond van een oud-speler, maar het is helaas natuurlijk wel de realiteit.

Voor het interlandprogramma won Ajax, enigszins geflatteerd, met 0-4 in Heerenveen. Neres en Huntelaar maakten in deze wedstrijd een goede indruk. De verwachting is daarom dat beiden weer in de basis staan. Dolberg, die met een vormdipje kampt, zal vermoedelijk weer op de bank plaatsnemen.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Onana; Viergever, De Ligt, Wöber, Veltman; Van de Beek, Ziyech, F. de Jong ; Neres, Huntelaar, Younes.


Sparta

Het zijn zware tijden op Spangen momenteel. De nederlaag in eigen huis tegen het toen nog puntloze Roda JC is hard aangekomen, en heeft ervoor gezorgd dat Sparta onder de beruchte streep staat. Desalniettemin heeft het bestuur het vertrouwen uitgesproken in Alex Pastoor, die ‘in ieder geval tegen Ajax en Excelsior nog trainer is’. Of een andere trainer het beter zou doen, is maar zeer de vraag; het lijkt er simpelweg op dat Sparta dit jaar matig heeft ingekocht. Toch is het, gezien de slechte resultaten en de groeiende onvrede bij de supporters, zeker mogelijk dat Pastoor niet lang meer trainer van Sparta zal zijn, indien hij geen punten pakt tegen Ajax of Excelsior. Het AD berichtte vrijdagochtend nog dat binnen de directie van Sparta verdeeldheid bestaat over Pastoors aankoopbeleid en dominante houding, wat zijn positie er niet sterker op maakt.

Ajax-uit is niet direct de uitgelezen kans om het tij te keren, aangezien zeer weinig ploegen erin slagen punten te pakken in de Arena, laat staan een degradatiekandidaat als Sparta. Het is afwachten of Pastoor terugvalt op zijn proces, of dat we gewoon proberen met het mes tussen de tanden een puntje weg te slepen uit de Johan Cruijff Arena. We hopen in ieder geval een strijdlustig Sparta te zien, om in deze wedstrijd het fundament te leggen voor een goed resultaat tegen Excelsior volgende week.

De problemen lijken met name voorin te liggen; Sparta is momenteel de minst scorende ploeg uit de Eredivisie, met een schamele 5 doelpunten in 7 wedstrijden. Ache nam in zijn eentje 40% van deze productie voor zijn rekening, maar ons jonge Duitse talent lijkt iets te vlug in het diepe te zijn gegooid, en maakt nog maar weinig indruk de afgelopen wedstrijden. Misschien toch tijd om Volas een kans te geven, of Mühren eens in de punt te zetten, ook om Ache wat te sparen: dat hij grote potentie heeft, moge duidelijk zijn, maar nu deelt hij in de malaise.

Saksela en Van Moorsel zijn nog altijd geblesseerd. Ook Vriends is waarschijnlijk nog niet inzetbaar. Daar staat tegenover dat Michel Breuer terugkeert. Breuer is de opa van Sparta, wordt af en toe bekritiseerd, maar is o zo belangrijk voor de organisatie achterin en het aansturen van de vele jonge spelers. Hopelijk staat ook Floranus weer in de basis.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit; Marfelt, Breuer, Fischer, Floranus; Sanusi, Dougall, Mühren; Brogno, Volas, Goodwin.Share |
comments powered by Disqus