Zaterdag 21 Januari 2017 - 10:40

Voorbeschouwing AZ - Sparta 21-01-2017

AZ-Sparta, zaterdag 21 januari 2017, aanvang 18:30 uur. Dennis Higler fluit. Van Zuilen en Vandeursen vlaggen. Vierde official is het heerschap Dieperink.

Er zijn naast de buskaarten, 450 losse 'auto-kaarten' te verkrijgen voor 12,50 euro. Dat zijn er veel in vergelijking met de meest andere clubs. De kaartjes zijn goedkoop voor eredivisie-begrippen. Er is parkeren en omwisselen bij het uitvak. Alkmaar en AZ krijgen van veel clubs commentaar op de slechte voorwaarden die ze opleggen aan uitsupporters. Maar daar hebben we bij Sparta dus geen last van. Sterker nog, het is bij AZ beter geregeld dan bij veel andere clubs.


Kan Sparta stunten?

AZ won de eerste wedstrijd na de winterstop (gelukkig voor Sparta) uit in de Adelaarshorst. De ploeg uit Alkmaar is dus goed begonnen aan het nieuwe jaar.

Sparta daarentegen verloor vorige week nipt van Utrecht. Dat kan gebeuren. Probleem blijft alleen dat Sparta vlak voor de winterstop ook tegen onder meer Excelsior, Roda, Vitesse-thuis en ADO ondermaats presteerde. En om dat te compenseren zal je toch ook eens verrassend 1 punt, of 3 punten moeten pakken tegen een betere tegenstander. Tegen Utrecht thuis lukte dat nog niet. Tegen AZ dan maar? Het zal moeilijk worden.

AZ is de ploeg die naar verwachting met Heerenveen zal strijden om plek 4 en om die ploeg in Alkmaar een punt af te snoepen is zeer lastig. Maar niet onmogelijk, het lukte Go Ahead bijvoorbeeld eerder dit seizoen ook (2-2). Compact spelen, de vorm van de dag hebben, hopen dat AZ niet op scherp staat en een beetje geluk hebben. We kunnen het gebruiken!


Enige onrust in Alkmaar

Misschien kan Sparta profiteren van de onrust die er in Alkmaar (enigszins) is. Dit heeft alles te maken met de twijfels of John van den Brom volgende week nog wel trainer is van AZ. AZ doet het fantastisch. De club heeft een goede jeugdopleiding, de financiën zien er zeer rooskleurig uit, de club overwintert in Europa, zit in de kwartfinale van de beker en doet volop mee om de strijd om plek 4 en 5.

Alle reden voor AZ om trainer John van den Brom te bewieroken. Zeker omdat ook de rooskleurige financiën mede aan Van den Brom te danken zijn. Onder zijn leiding werd spits Janssen ten slotte vele miljoenen waard. En ondanks het vertrek van de topscorer presteert AZ dit seizoen weer top.

Maar binnen AZ wordt getwijfeld aan Van den Brom. Wat precies de reden is, is onbekend, al gaan er wel hardnekkige geruchten. Zo zou Van den Brom volgens de directie te weinig varen op statistieken, waar algemeen directeur Robert Eenhoorn zo dol op is. En anderen binnen AZ dromen van het jaar waarin AZ onder leiding van Louis van Gaal kampioen werd. Structureel is het voor een club als AZ financieel nou eenmaal onmogelijk om zich bij de top 3 te nestelen zonder een suikeroom zoals Scheringa, maar daar wil niet iedereen binnen AZ zich bij neerleggen.

Het contract van Van den Brom loopt komende zomer af in Alkmaar. AZ kan voor 1 maart de optie lichten om zijn contract met 1 jaar te verlengen, maar heeft dit nog niet gedaan. Nu men bij AZ twijfelt aan verlenging, zou een ‘sjieke’ oplossing voor alle partijen een vertrek van de trainer naar Maccabi Tel Aviv kunnen zijn. De BBC meldt dat Van den Brom na AZ-Sparta gepresenteerd gaat worden als coach van de Israelische topclub. Van den Brom reageerde met: ‘niets van waar’. Volgende week weten ze bij AZ meer, maar dan richten wij ons allang weer op Volendam-uit en Willem II- uit.


Historie

Eerder dit seizoen speelde Sparta een matige eerste helft tegen AZ op Het Kasteel. AZ kwam op voorsprong, had deze voorsprong moeten uitbreiden, maar Breuer maakte nog voor rust de onverdiende 1-1. Na rust waren de rollen omgekeerd. We zagen een fris en getergd Sparta, dat uitstekend speelde, geen enkel ontzag toonde voor AZ en op jacht ging naar de 2-1. Het bleef echter 1-1 en op basis van de tweede helft mocht AZ daar blij mee zijn. Een heerlijke pot voetbal was het!

Dat was dit seizoen thuis. Dan de historie uit. In competitieverband reisde Sparta 30 keer af naar Alkmaar. 8 keer won onze club. 7 maal werd het gelijk. 15 keren trok AZ aan het langste eind. Tot zo’n 30 jaar geleden ging het gelijk op, maar de laatste decennia is AZ wel een heel moeilijke tegenstander voor Sparta. De laatste zes wedstrijden in Alkmaar won AZ, waarbij Sparta in die zes wedstrijden niet 1 keer wist te scoren. Op 9 oktober 1996 won Sparta voor het laatst van AZ, met 1-2. Goals: Dennis de Nooijer en Maikel Renfurm. De wedstrijd die Sparta daarvoor won was tien seizoenen eerder. In september 1986 was Sparta na doelpunten van Eddy Ridderhof en Joop Böckling met 0-2 te sterk voor AZ.


Sparta

Breedijk is geblesseerd. Brogno en Goodwin zijn beiden weer volledig fit, nadat beide spelers afgelopen weekend wat ziek waren. Om die reden zat Brogno thuis op de bank en Goodwin als wisselspeler op de bank. 1 van de 2 herenzal vermoedelijk in de basis beginnen, waardoor Calero Ruiz naar verwachting weer naar de bank wordt verwezen.

Voor Stijn Spierings is het een bijzondere wedstrijd. Hij doorliep de jeugdopleiding van AZ, debuteerde ook in de eredivisie voor die club. Maar hij kwam niet verder dan 2 eredivisieoptredens in Alkmaar, en speelt sinds de winterstop van 2016 voor Sparta.

Alex Pastoor heeft ook dit seizoen weer aangegeven dat AZ van huis uit ‘zijn’ club is en ook altijd zal blijven. Voor Pastoor is het dan ook een speciale wedstrijd tegen de club waar zijn hart ligt. Al heeft hij er professioneel gezien een nare tijd achter de rug. Pastoor was dolblij toen hij bij zijn ‘droomclub’ (woorden van Pastoor) een contract bij AZ voor twee jaar tekende als assistent van hoofdtrainer Marco van Basten. Toen Van Basten niet wilde terugkeren als hoofdtrainer, werd Pastoor gevraagd om hoofdtrainer te worden. AZ wilde hem slechts een jaar in die functie, Pastoor vond dat daar geen vertrouwen uitsprak en vond dat zijn 2-jarig contract gerespecteerd moest worden. Bij voorkeur als hoofdtrainer, maar anders zou hij assistent blijven. Pastoor werd vervolgens van alles en nog wat beschuldigd vanuit AZ, met misschien wel als belangrijkste punt het verwijt dat Pastoor informatie zou hebben gelekt over de medische situatie van Marco van Basten, wat Pastoor altijd heeft ontkend. Uiteindelijk werd Pastoor in het conflict op alle punten in het gelijk gesteld en hij vertrok met een riante vertrekregeling. Een bijzondere wedstrijd dus voor onze trainer.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Dumfries, Breuer, Van Drongelen, Floranus, Dijkstra, Sanusi, Spierings, Verhaar, El Azzouzi, Goodwin


AZ

AZ mist Ron Vlaar en Gino Coutinho, die beiden geblesseerd zijn. Jop van der Linden en Rens van Eijden doen ook niet mee. Zij herstellen van blessures en spelen bij wijze van een ‘laatste test’ mee met Jong AZ en zitten niet bij de selectie van AZ. Oud-Spartaan Iliass Bel Hassani begint op de bank.

Vermoedelijke opstelling AZ: Rochet, Johansson, Luckassen, Wuytens, Haps, Mats Seuntjens, Robert Mühren, Rienstra, Jahanbakhsh, Weghorst, TankovicShare |
comments powered by Disqus