Zaterdag 23 September 2017 - 11:45

Voorbeschouwing ADO - Sparta (september 2017)

ADO – Sparta, 23 september 2017, aanvang 20:45 uur. Scheidsrechter is Jeroen Manschot. Richard Polman en Nicky Siebert vlaggen. Vierde official is het heerschap Richard Martens.

Alle autokaarten zijn uitverkocht. Er zijn nog kaarten voor de vrijwillige buscombi verkrijgbaar via www.spartakaartje.nl . De bussen vertrekken om 19:15 uur (uiterlijk 19:00 uur aanwezig).

Er zullen net geen 400 Spartanen in het uitvak zitten, maar daarmee zijn niet alle 500 beschikbare kaarten over de toonbank gevlogen. 400 man/vrouw is natuurlijk een acceptabel aantal, maar vorig jaar was het uitvak in Den Haag (500 kaarten beschikbaar) snel uitverkocht. Tegen NAC dit jaar gingen bijna 700 man mee. Dus tegen de 400 supporters tegen ADO uit – net iets tegenvallend, of zijn we gewoon verwend met de relatief hoge aantallen uitsupporters?


Twee zeer belangrijke wedstrijden achter elkaar

De teleurstelling van de bekerdeceptie is nog altijd onderwerp van gesprek. Supporters en journalisten verwijzen ernaar, terwijl spelers (zie hieronder Mühren) er juist weer niet over willen spreken. De vraag is maar of de nederlaag tegen RKC een ‘aanwijzing’ was voor de sterkte (of zwakte) van de selectie. Wij van ITWM menen dat dat niet zo is. RKC gaat in het rechterrijtje pilssssleague eindigen en zo zwak is Sparta bij lange na niet. De nederlaag in Waalwijk had alles te maken met onderschatting van de tegenstander, onbewust inspiratieloos aan de start verschijnen en misplaatste zelfoverschatting.

Technische staf en spelers faalden in Waalwijk: weg bekertoernooi. Maar een dergelijke wanprestatie zegt niet zoveel over de werkelijke kracht van onze club en heeft ook niets te maken met hoe Sparta in de eredivisie voor de dag zal komen. Het is te hopen dat de spelers het als een wake-up call beschouwen, mentale veerkracht tonen en de komende weken gaan knallen. Vandaag ADO-uit, volgende week zondag Roda-uit. Nadat Sparta verloor tegen directe concurrent VVV, gelijk speelde tegen directe concurrent NAC, zal nu toch echt gepresteerd moeten gaan worden tegen ADO en Roda – ook alweer directe concurrenten.


Positieve geluiden bij ADO

ADO Den Haag is in Chinese handen, speelt op een verschrikkelijk industrieterrein in een lelijk stadion (smaken verschillen….maar toch) met de verschrikkelijke naam Cars Jeans Stadion. Noem ons maar romantici, maar wij van ITWM missen het Zuiderpark.

Ondanks dit soort ellende lijkt het bij ADO opeens hosanna. Analytici, spelers en technische staf denken dat ADO het lek boven heeft. Het is wat apart, want ADO ligt uit de beker, heeft slechts 4 punten en heeft een matige selectie. Het opportunisme in de voetballerij viert hoogtij, zo blijkt ook in Den Haag.

Het optimisme is natuurlijk wel enigszins te verklaren. Tegen Feyenoord bood de club aardig weerstand, thuis tegen Ajax pakte ADO een punt en uit werd gewonnen van Willem. Maar de werkelijkheid is ook dat ADO tegen Willem II ronduit zwak was en het punt tegen Ajax met name te danken was aan het feit dat Ajax in de tweede helft ver weg zakte. Wel bleek in de laatste drie wedstrijden dat ADO een team heeft dat voor elkaar knokt. Een kwaliteit die in de eredivisie goud waard kan zijn als het team dat iedere wedstrijd blijft doen.

Voor de Haagse supporters is het dan ook de grootste vraag of ADO tegen Sparta hetzelfde kan brengen als tegen Feyenoord en Ajax. Lukt het ADO opnieuw om te strijden voor iedere meter grond, dan is dat de grootste kwaliteit van ADO, waar Sparta zich tegen zal moeten wapenen.


Video's

Rechtsboven een video waarin Alex Pastoor vooruit kijkt naar ADO-Sparta. Hieronder vooruitblikken van Mühren en Goodwin.


Historie

ADO – Sparta werd in de eredivisie 35 keer gespeeld. 14 keer won ADO (of FC Den Haag), 11 keer won Sparta, de rest van de potjes eindigden in een gelijkspel. De laatste twee wedstrijden ging door Sparta verloren. Vorig seizoen was er een 1-0 overwinning voor ADO Den Haag iin een verschrikkelijk slecht en saai duel vlak voor de winterstop. Onze club versloeg ADO voor het laatst in de eredivisie in Den Haag in 2009 (daarover nog wat meer hieronder).


ADO Den Haag

Danny Gorter is bij ADO geschorst. Ricardo Kishna is geblesseerd, net als Nick Kuipers. Danny Bakker en Sheraldo Becker kregen in de beker rust, maar zullen tegen Sparta weer in de basis starten. El Khayati is de man in vorm bij ADO en Immers is de ‘natuurlijke leider’, met de nodige ervaring.

Erik Falkenburg had gehoopt op een grote rol bij ADO, maar dat valt tot nu toe tegen. Het lijkt erop dat ex-Spartaan Fons Groenendijk –nu trainer bij ADO- de ex-Spartaan Falkenburg (en ook de ex-Spartaan Duplan) van de bank laat starten. Edouard Duplan stond tussen 2007 en 2010 onder contract bij onze club. Falkenburg heeft een speciale band met onze club, waar hij 9 jaar speelde en waar hij als 13-jarige jongen in de jeugdopleiding kwam: “Sparta zit in me”, zo zei Falkenburg gisteren over onze club. De doorbraak van Falkenburg was pikant genoeg tijdens ADO-Sparta in 2019 2009. Onze club versloeg ADO voor het laatst in de Eredivisie op 24 oktober 2009. Het werd 2-3 uit in een wedstrijd waarin ook Duplan aan Sparta zijde meespeelde. Erik Falkenburg brak dus door in deze wedstrijd. Hij maakte een hattrick. In blessuretijd maakte Falkenburg de 2-3. Hij vloog met een buikschuiver door het ADO-stadion en het uitvak werd gek. Kunnen we ergens tekenen voor weer zo’n prachtig Spartaans scenario?

Vermoedelijke opstelling ADO: Zwinkels, Ebuehi, Beugelsdijk, Kanon, Meijers, Immers, El Khayati, Bakker, Becker, Johnsen, Hooi


Sparta

Janne Saksela zal nog maanden geblesseerd zijn. Paco van Moorsel nog enkele weken. En Michel Breuer en Bart Vriends nog minimaal 2 wedstrijden. Vriends heeft bovenbeenklachten. Tel dit op bij zijn blessures van vorig seizoen en Vriends mogen we toch wel rekenen tot de meest blessuregevoelige spelers van deze selectie. Dat is erg jammer voor Sparta, maar het is ook zuur voor Vriends zelf. Hij speelde goed, leek door zijn optredens een zekerheidje te zijn voor de basis. Nu is hij weer afhankelijk van hoe sterk Breuer terugkomt en hoe Fischer en Chabot zich profileren. Want Chabot - Fischer, dat zal tegen ADO het centrale verdedigingsduo zijn.

Er zijn minimaal drie veranderingen in de basis ten op zichte van RKC-uit. Fischer voor Vriends, Floranus voor Holst en Dobson terug in de basis. Pastoor heeft laten weten dat hij verder weinig verandert en dat Ache weer start. De opstelling lijkt dan ook wel duidelijk. Hieronder de vermoedelijke opstelling, al sluiten wij van ITWM ook niet uit dat Pastoor vanavond met Spierings in de basis zal verrassen – dit zou dan ten koste gaan van Goodwin of Brogno.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Floranus, Fischer, Chabot, Marfelt, Dobson, Dougall, Mühren, Goodwin, Ache, BrognoShare |
comments powered by Disqus