Zaterdag 01 April 2017 - 09:47

Voorbeschouwing verjaardagswedstrijd Sparta-PSV

Sparta-PSV, 1 april 2017, aanvang 19:45 uur. De verjaardagswedstrijd van onze club tegen PSV staat onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie. Diks en Steegstra vlaggen. Vierde official is het heerschap Dieperink. De wedstrijd is al een tijdje volledig uitverkocht.


Schitterende historie, mooie toekomst

De oudste profclub van Nederland is jarig. 129 jaar jong alweer. Om met Deelder te spreken: zo oud als Sparta, word je nooit. De afgelopen 6 jaar vierden we deze verjaardag als pilsssssleague club. Maar eindelijk mogen we deze prachtige dag weer vieren als een trotse eredivisieclub. Sparta-PSV is dan een passend affiche.

Historisch gezien hoort Sparta natuurlijk op het hoogste niveau te spelen, maar de eredivisie biedt onze club ook weer uitzicht op een mooie toekomst. Supporters, sponsoren, spelersbudget, uitbreiding van het stadion, verbeteren van de jeugdopleiding; ziet er rooskleuriger uit op het hoogste Nederlandse profniveau. Zeker ook een verjaardag!


Steun het goede doel en het SSRT!

Een bijdrage bij de hand houden voor collectanten is vanavond een goed plan! Het Sparta Supporters Running Team doet dit jaar namelijk voor de achttiende keer mee aan de Roparun. Dit om de sportieve uitdaging, maar ook om zoveel mogelijk geld op te halen voor palliatieve zorg voor kankerpatiënten.Voorafgaand aan Sparta-PSV wordt gecollecteerd voor dit geweldige doel!

Surf naar: http://www.ssrt88.nl voor meer informatie. Liever online doneren? Ga dan naar https://www.roparun.nl/steun-ons/doneren en zoek naar team met nummer 88.


Vorm te pakken

Van de laatste 5 eredivisiepotjes verloor onze club er maar 1. Deze verloren wedstrijd moeten we maar snel vergeten, want Sparta kwam op onbegrijpelijk slappe wijze voor de dag in Arnhem. In deze 5 potjes viel ook 1 gelijkspel te noteren. Thuis tegen Groningen pakten we een punt. Maar vooral de 3 overwinningen kwamen op prima wijze tot stand. NEC-uit en Feyenoord-thuis waren wedstrijden waarin Sparta de punten pakte door middel van een geweldige passie en veel verdedigende discipline. In de laatste wedstrijd tegen Heracles, die Sparta overtuigend won, lieten de mannen van Alex Pastoor ook nog eens vol vertrouwen erg leuk voetbal zien.


3 wedstrijden in 7 dagen

Momenteel staan we 5 punten boven de beruchte streep. Tegelijkertijd staat Sparta ook maar 5 punten achter op plek 9; de plek die dit seizoen recht geeft op deelname aan de play-offs voor de Europa Cup League. Een beetje wegdromen daarover mag natuurlijk, maar belangrijker is dat we in de realiteit op plek 15 of hoger eindigen. Dat moet mogelijk zijn.

In de laatste 5 wedstrijden krijgt Sparta vier clubs tegenover zich die strijden tegen degradatie, met de volgende serie: Exelsior-thuis, Roda-uit, ADO-thuis, Twente-thuis en Go Ahead-uit.

En voor die tijd staan PSV en Heerenveen op het programma. De wedstrijden volgen elkaar de komende dagen in razend tempo op. Sparta speelt vandaag tegen PSV, dinsdag tegen Heerenveen en aanstaande vrijdag alweer tegen Excelsior. 3 wedstrijden in 7 dagen dus. En dan zijn er opeens nog maar 4 wedstrijden te spelen. Er ligt dus een belangrijk weekje voor ons.


PSV verloor maar 1 wedstrijd in 2017

De laatste wedstrijd van PSV, tegen Vitesse, was ronduit slecht. Toch won PSV met 1-0. En dat tekent wel een beetje de vorm die PSV heeft in 2017. Vaak goed, maar als het dan een keer minder is, wordt de winst bijna altijd binnen gesleept. 1 keer lukt dat niet in 2017, dat was tegen Feyenoord. Maar dit jaar won PSV maar liefst 9 keer.

De Eindhovenaren staan op een derde plek in de eredivisie puur door een waardeloze eerste seizoenshelft. Ze verloren daarin de aansluiting met de top van de eredivisie, speelden al snel geen Europees voetbal meer en werden door Sparta uit de KNVB beker geknikkerd. Eredivisie-watchers vonden PSV een ‘verzadigd’ elftal, dat zich al moest gaan richting op het volgend seizoen. Maar de ‘lampjes’ toonden dus karakter. PSV doet nog altijd mee in de strijd om de tweede plek, die recht geeft op voorronde Champions League-voetbal. Het verschil met Ajax is maar 2 punten. Philip Cocu denkt zelfs dat PSV nog kampioen kan worden, als de ploeg uit Eindhoven alles wint. Sparta gaat er vandaag alles aan doen om dat te voorkomen.


Historie

Eerst maar eens beginnen met de historie van dit seizoen. In oktober speelde Sparta twee keer tegen PSV. Uit in Eindhoven speelde Sparta een geweldig eerste half uur, maar onze club vergat te scoren. Uiteindelijk verloor Sparta alsnog terecht met 1-0. Drie dagen later bekerde Sparta verder toen onze club in een heerlijke wedstrijd -na goals van Bart Vriends (foto boven deze voorbeschouwing), Zakaria El Azzouzi en Loris Brogno-met 3-1 wist te winnen.

In het grotere geheel zijn de cijfers niet al te rooskleuring. Sparta - PSV werd in eredivisieverband 51 keer gespeeld. 12 keer won Sparta, 17 keer eindige het duel in een gelijkspel en 22 keer won PSV, waaronder de laatste 3 edities.


Video's


Sparta

Bart Vriends, Roland Bergkamp en Daniël Breedijk zijn er niet bij tegen PSV. Prettig voor Breedijk is dat wordt gesproken over een bescheiden profcontract, waarmee Breedijk zich volgend seizoen zou kunnen bewijzen in Jong Sparta, om wellicht alsnog door te groeien.

Vriends heeft helaas geen al te fit seizoen. In de eerste seizoenshelft kon hij al regelmatig niet meedoen en hij liep zo’n zes weken geleden ook nog eens tegen een scheurtje in de kuit op, dat hem nu ook alweer bijna anderhalve maand aan de kant houdt. Hopelijk kan hij nog van waarde zijn aan het einde van het seizoen. Bergkamp op zijn beurt was de hele eerste seizoenshelft uitgeschakeld, herstelde sneller dan verwacht, maar is nu alweer twee weken niet inzetbaar door een heupblessure.

Waar we eerst een half dozijn aan spitsen hadden, hebben we nu alleen nog maar Pogba en Pusic over. Stokkers is overgestapt naar Fortuna, Chevreuil en El Azzouzi hadden niet genoeg energie meer om de concurrentie aan te gaan en zijn vertrokken en Bergkamp is geblesseerd.

Het goede nieuws is dat verder iedereen fit is. De vraag is hoe Pastoor PSV, dat in een 4-4-2 variant speelt, gaat bestrijden. 9 spelers kan je zo invullen, maar de vraag zit hem in de vleugels. Durft Pastoor met Brogno en Cabral op de vleugels te spelen? Speelt hij met Goodwin, waardoor je verdedigend iets sterker voor de dag komt, of komt er een verstrekt middenveld met Mendes, waardoor Sparta ook 4-4-2 gaat spelen?

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Dumfries, Breuer, Van Drongelen, Floranus, Dijkstra, Sanusi, Van Moorsel, Cabral, Pusic, Goodwin


PSV

Philip Cocu beschikt over een volledig fitte selectie. Dat betekent dat ook Andrés Guardado en ex-Spartaan Jetro Willems –die eerder deze week beiden licht geblesseerd waren- weer fit zijn. Waarschijnlijk starten ze ook, waardoor Jorrit Hendrix opnieuw op de bank zal beginnen, terwijl hij hoopt op een basisplek tegen Sparta. Grootste vraagteken bij PSV ligt op het aanvallende deel middenveld. Ramselaar was daar lange tijd onomstreden, maar zijn rol wordt met de week kleiner. Een paar weken geleden verhuisde Ramselaar al van het centrum naar de linkerkant. In de vorige wedstrijd van PSV raakte Ramselaar zelfs zijn basisplek kwijt en hij krijgt hem vandaag waarschijnlijk niet terug. Phillip Cocu lijkt er opnieuw voor te kiezen om met de huurlingen Van Ginkel en Siem de Jong te starten.

Vermoedelijke opstelling PSV: Zoet, Arias, Isimat-Mirin, Moreno, Willems, Van Ginkel, Guardado, Pröpper, S. de Jong, L. de Jong, PereiroShare |
comments powered by Disqus