Zaterdag 13 Mei 2017 - 14:43

Voorbeschouwing op de geweldig belangrijke pot in Deventer

Go Ahead Eagles – Sparta, zondag 14 mei 2017, aanvang 14:30 uur. Jochem Kamphuis is de scheidsrechter van dienst. Balder en Hoekstra vlaggen. Vierde official is het heerschap Pérez. Het uitvak voor dit duel is uiteraard volledig uitverkocht.


Vocale en visuele steun

Trek je rood-witte wedstrijdshirt aan, hang die rood-witte sjaal om je nek, smeer die stembanden en laat je horen!


Het simpele uitgangspunt

Er geldt een wetmatigheid in de eredivisie: haal je 35 punten in 34 wedstrijden, dan eindig je sowieso niet bij de laatste 3. Ook dit seizoen blijkt het behalen van 35 punten weer voldoende te zijn. Dat aantal gaat Sparta niet meer halen, maar wie weet, kan onze club het gaan redden met 34 punten. Het uitgangspunt voor Sparta in dat kader is wel erg simpel: Er MOET gewonnen worden. Alleen als dat gebeurt EN als Roda gelijk speelt of verliest tegen Vitesse in Arnhem, dan eindigen we op plek 15.


Dat waar we eigenlijk niet aan willen denken...

In ieder ander scenario dan hierboven omschreven spelen we nacompetitie play-offs. Alleen in dat geval is de uitslag van NEC –Heerenveen van belang. Komt Sparta dan als nummer 17 aan de kant van het schema met Helmond, MVV en Cambuur? Of komt onze club dan als nummer 16 aan de kant van het schema met Emmen, Volendam en NAC? Liever ontlopen we dat hele prutsschema.......hup Sparta, hup Vitesse, maar mocht Sparta en/of Vitesse falen.....dan kunnen we ons voorbereiden op het volgende:


De Twente-vorm vasthouden

Pastoor gaf de wedstrijd tegen Heerenveen eigenlijk weg door met een half elftal te spelen. Vervolgens gaf onze club de wedstrijden tegen Excelsior, Roda en ADO weg door wel heel erg slap en slecht voor de dag te komen. Veel supporters zagen de degradatiebui al hangen, maar toen was er tegen Twente een wel zeer opmerkelijke opleving. Niet alleen won onze club, maar ook leek er in het veld veel vertrouwen, fitheid en energie te zijn. Ook het voetbal dat Sparta liet zien was prima. Als Sparta zo speelt als tegen Twente, dan wordt gewonnen in Deventer en zullen eventuele nacompetitie play-offs geen probleem opleveren. Maar dit Sparta is zo wisselvallig gebleken; er valt geen peil op te trekken.


De drijfveren van Go Ahead

Go Ahead had voorafgaand aan het seizoen de doelstelling erin te blijven en play-offs te vermijden. Bestuurders riepen dat Go Ahead nooit meer uit de eredivisie mocht degraderen. We herkennen het als Spartanen als geen ander. Net als wij toen heeft Go Ahead nu bestuurders die goed zijn in wat roepen, maar vervolgens niet kunnen 'leveren'. Go Ahead had vorig seizoen al geen kampioenselftal, ze moesten enkele sterkhouders laten gaan (o.a. Bart Vriends naar Sparta) en de gehaalde spelers bleken nauwelijks serieuze versterkingen. Dan is je selectie simpelweg niet goed genoeg en eindig je als 18e.

Go Ahead heeft nog aardig wat punten omdat het in de Adelaarshorst kan spoken. En daar zal Sparta ook rekening mee moeten houden. Go Ahead is weliswaar al gedegradeerd, maar als de ploeg van Maaskant het gevoel krijgt dat er nog een leuke wedstrijd gespeeld kan worden, dan kan het zomaar moeilijk worden. De Go Ahead trainer laat weten dat zijn ploeg er tegen Sparta nog vol voor zal gaan. "We hebben een collectieve drijfveer, want we willen de supporters vermaken en de club goed vertegenwoordigen. Verder heeft elke speler zijn persoonlijke drijfveer. Er zijn ook jongens die zich nog ergens in de kijker willen spelen of een contract willen afdwingen.”


Historie

Van de 28 eredivisiewedstrijden die Sparta in Deventer speelde won onze club er 10 en won Go Ahead er 8. Er werd 10 keer gelijk gespeeld.


Video's


Go Ahead

Bij Go Ahead is Manu uit de selectie gezet en Ritzmeijer is geschorst. Leon de Kogel (achillespees) en Daniel Crowley (voet) zijn beiden licht geblesseerd. Naar verwachting beginnen beide spelers op de bank; er is voor het al gedegradeerde Go Ahead ook geen reden meer om risico met deze spelers te nemen. De Kogel kunnen we ongetwijfeld nog wel als invaller verwachten. Ook Groenbast is een twijfelgeval, maar hij zal naar verwachting wel in de basis starten.

Vermoedelijke opstelling Go Ahead Eagles: Zwarthoed, Groenbast, Fischer, Schenk, Locigno, Suk, Chirivella, Duits, Antonia, Hendriks, Maatsen


Sparta

Van Moorsel, Brogno, Calero Ruiz, Bergkamp en Kortsmit zijn niet inzetbaar vanwege blessures. Het is helaas niet anders. De 20-jarige Michael Verrips is de vervanger van Kortsmit en over de kans die Verrips krijgt kunnen we alleen maar zeggen: wat een wedstrijd om je eredivisie-debuut te maken! Laten we hopen dat hij het geweldig doet.

De 10 veldspelers zijn dezelfde mannen als die tegen Twente begonnen. Dat betekent dat Pastoor opnieuw kiest voor de talentvolle Alhaft voorin en voor de ervaring van Mendes op het middenveld. Bart Vriends begint tegen zijn voormalige club op de bank.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Verrips, Dumfries, Breuer, Van Drongelen, Floranus, Mendes, Sanusi, Spierings, Cabral, Pusic, Alhaft


Heel veel succes Spartanen! Laten we hopen dat dit de laatste voorbeschouwing van het seizoen was en dat het seizoen voor onze club zondagmiddag ten einde is!Share |
comments powered by Disqus