Zondag 05 Maart 2017 - 01:04

Voorbeschouwing op de derby Sparta - Feyenoord

Je hebt volgens 'de' media derby’s tussen clubs uit verschillende steden. Uit verschillende streken. Uit verschillende provincies zelfs. Maar uiteindelijk is een echte derby natuurlijk een wedstrijd tussen 2 clubs uit dezelfde stad die een heerlijke voetbalstrijd uitvechten. Rotterdam is de enige stad in Nederland waar die wedstrijden nog voorkomen. Vandaag staat, na ruim 7 jaar, Sparta – Feyenoord weer op het eredivisieprogramma. Juist in deze wedstrijd stunten zou geweldig zijn!


Sparta – Feyenoord, zondag 5 maart 2017, aanvang 12:30 uur. De wedstrijd is uiteraard volledig uitverkocht. Scheidsrechter is Danny Makkelie. Diks en Steegstra vlaggen. Vierde official is het heerschap Lindhout.


10 tot 13 punten nodig

Onze club zal nog 10 tot 13 punten nodig hebben om zich te handhaven. Dan moet je punten gaan sprokkelen. En een punt of drie punten tegen de koploper tellen dan ook 'gewoon' mee. De derby heeft iets extra's, maar we hebben gezien de ranglijst ieder punt ook keihard nodig. Uiteraard winnen, of zelfs maar gelijk spelen, niet makkelijk zijn. Feyenoord heeft een beter elftal en heeft ook nog eens meer rust gehad, omdat de ploeg midweeks niet in de beker uit hoefde te komen. Maar Sparta heeft inmiddels toch weer wat vertrouwen getankt in de laatste weken. We pakten een punt tegen Groningen, wonnen van NEC en deden het aardig tegen Vitesse. In ieder geval zal het herwonnen zelfvertrouwen moeten leiden tot het fel aanpakken van Feyenoord. Ons naar de spreekwoordelijke slachtbank laten leiden zoals eerder dit seizoen in de Kuip (6-1) gebeurde is deze Rotterdamse stadsderby natuurlijk onwaardig.


Stunten tegen kampioenskandidaat nummer 1

650 supporters van Feyenoord zullen het uitvak bevolken. Uiteraard zullen er op de hoofdtribune aardig wat Feyenoorders zitten en hier en daar is er ongetwijfeld nog een verdwaalde Feyenoord op de Kasteeltribune te vinden, maar van de aanwezige supporters zal 90 procent toch wel voor Sparta zijn. Dat is in het verleden ook weleens anders geweest en dit thuisvoordeel hebben we hard nodig! Feyenoord is immers aan een topseizoen bezig. De Zuiderlingen spreken eigenlijk ieder jaar wel over een kampioenschap. Ze zijn daar op Rotterdam-Zuid erg vaak bezig met het zijn van de grootste en de beste. We kennen allemaal wel de Feyenoord-supporters die daaraan hun clubliefde lijken te ontlenen. Het luisteren naar supporters van Nederlandse topclubs is niet zelden één van de meest troosteloze ervaringen van de maand, maar je ontkomt er soms gewoon niet aan.

Maar goed, ieder jaar ging PSV of Ajax er aan het einde van de rit weer met het schaaltje vandoor. En in de seizoenen dat dat niet gebeurde was AZ er, of Twente. De laatste keer dan Feyenoord-kampioen werd was in 19Noach of net iets later. Maar dit seizoen lijkt het toch echt anders te gaan. Feyenoord is, nadat vorige week knap PSV werd verslagen, kampioenskandidaat nummer 1. Feyenoord heeft het meest gescoord, de minste doelpunten tegen, heeft de meeste punten. Al met al valt op de koppositie niets af te dingen.

Nu de voetballers uit Zuid even een uitstapje maken naar de kant van de rivieroever waar we als Rotterdammers zo trots op mogen zijn is het te hopen dat er sprake is van onderschatting. Wat onderschatting, een beetje geluk en een Sparta dat top presteert lijkt de enige cocktail om tot Spartaans succes te kunnen komen.


Derby-time!

We hebben Alex Pastoor nog niet horen zeggen dat Sparta-Feyenoord als een normale wedstrijd wordt benaderd, zoals hij dat wel deed voorafgaand aan Excelsior-uit en Feyenoord-uit. We stonden behoorlijk voor lul op Woudestein en De Kuip, dus een andere insteek kiezen is geen slecht idee. Pastoor spreek over een ‘bijzonder duel’, dat klinkt al beter. Cabral stelt dat het een wedstrijd is waarbij “extra gevoelens en emoties komen kijken”, kortom, de selectie lijkt in ieder geval doordrongen dat er een derby gespeeld gaat worden.

Ook Van Bronckhorst spreekt over de derby als een aparte wedstrijd. ‘De derby leeft zowel bij de supporter als bij ons in de groep,’ aldus Van Bronckhorst in gesprek met Feyenoord TV. ‘In een seizoen zijn derby’s speciale wedstrijden. Die wil je altijd winnen, ongeacht de stand. Maar gezien de huidige stand op de ranglijst hebben we op dit moment beiden hard de punten nodig.’


Schermen-soapje

Het wil nog niet vlotten met de videoschermen. Eerst moest de constructie onverwacht verstevigd worden, nu geeft Sparta de slechte weersomstandigheden de schuld van de vertraging. Dat zou best kunnen; het is geen lente geweest de afgelopen weken. Hoe dan ook, de schermen waren er in niet in januari, niet in februari en tijdens de derby zijn ze er ook nog niet. Waarschijnlijk komen ze later in maart.


Historie

De cijfers zijn historisch bezien niet al te best. Van de 51 competitiewedstrijden dat Sparta-Feyenoord werd gespeeld won Sparta slechts 8 keer. 30 keer won Feyenoord en 13 keer werd het een gelijkspel. Maar de laatste 3 competitiewedstrijden op Het Kasteel eindigen wel in winst voor Sparta!

In het seizoen 2007-2008 scoorde de huidige Feyenoord-trainer Van Bronckhorst voor Feyenoord, maar Sparta pakte de punten dankzij 2 goals van Boukhari (met een beetje hulp van Dick Jol) en een heerlijke winnend doelpunt van Emnes (zie foto boven deze voorbeschouwing). Op 29 oktober 2008 kwamen Feyenoord via Fer op voorsprong, en maakten Slot en Poepon de belangrijke Sparta treffers. En zelfs in het degradatiejaar won Sparta thuis op Het Kasteel van Feyenoord. Bahia bracht Feyenoord op voorsprong, maar ook ditmaal kwam Sparta terug. Poepon en Strootman brachten onze club de winst


Sparta

Pastoor moet het weer doen zonder Breedijk, Vriends en Mendes. Uiteraard zou Pastoor een konijn uit de hoge hoed kunnen toveren, zeker omdat Sparta een zware week achter de rug heeft. Een vier-mans middenveld bijvoorbeeld. Ook wordt er onder Sparta-supporters gespeculeerd dat Ketting op Jørgensen zal worden gezet. In ieder geval zat Ketting vandaag niet bij de selectie van Jong Sparta, dus wie weet....

De vraag is ook of Pastoor de tegenvallende Calero Ruiz zal vervangen, nu Goodwin en Brogno volledig fit zijn. De vaak opkomende Karsdorp zal opgevangen moeten worden en daar zal Pastoor ongetwijfeld rekening mee houden bij zijn keuze over wie linksbuiten speelt.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Dumfries, Breuer, Van Drongelen, Floranus, Dijkstra, Sanusi, Van Moorsel, Cabral, Pusic, Goodwin


Feyenoord

Van Bronckhorst moet Van Beek missen, maar heeft verder de beschikking over een fitte selectie. Ook Eljero Elia is beschikbaar bij de Zuiderlingen, na de enkelblessure die hij tegen PSV opliep. Maar Elia start waarschijnlijk op de bank, omdat hij deze week niet mee kon trainen. En dus is de kans groot dat Dirk Kuyt aan Feyenoord-zijde in de basis begint.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Jones, Karsdorp, Botteghin, Van der Heijden, Kongolo, El Ahmadi, Kuyt, Vilhena, Berghuis, Jørgensen, Toornstra.Share |
comments powered by Disqus