Zaterdag 06 Mei 2017 - 13:09

Voorbeschouwing Sparta - FC Twente

Sparta - FC Twente, zondag 7 mei 2017, aanvang 14:30 uur. Scheidsrechter is Janssen. Dave Goossens en Roy de Nas vlaggen. Vierde official is het heerschap Martens. De wedstrijd is volledig uitverkocht. Ook het uitvak zal volledig gevuld zijn met Twente supporters.


Frivool Twente

FC Twente speelt helemaal nergens meer om. De club is volgend seizoen uitgesloten van Europees voetbal en mag daarom ook niet meedoen in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal. Twente speelt frivool voetbal, zo valt nog weleens te lezen. Twente heeft zeker genoeg kwaliteiten in de ploeg maar de ‘killersmentaliteit’ wil de laatste weken nog weleens ontbreken en daar moeten we ons als Spartanen dan maar een beetje aan optrekken. Thuis, voor eigen publiek, ‘gaat’ Twente er altijd voor. Zo was er onlangs een 3-0 overwinning tegen NEC en een 2-2 gelijkspel tegen PSV. Maar dat waren dan ook de enige punten die Twente in de laatste 5 wedstrijden wist te halen. In uitwedstrijden blijkt de ploeg van René Hake de laatste tijd meer moeite te hebben de motivatie 90 minuten lang vast te houden. De drie laatste uitwedstrijden verloor Twente van AZ, Utrecht en Go Ahead.


Nog geen sprake van opgeven

Alleen als Sparta uit een totaal ander vaatje gaat tappen liggen er kansen tegen de Tukkers. Het is twee weken geleden dat onze club in actie kwam. Pastoor heeft zijn mannen wat rust gegeven, er is volgens de technische staf goed getraind, wat extra aandacht gegeven aan spelers die het nodig hadden en Sparta is zelfs op een kort trainingskamp gegaan. Laten we hopen dat dit alles resultaat heeft opgeleverd.

Er zijn supporters die denken dat 16e of 17e zullen worden. Er zijn supporters die vrezen dat we nog laatste worden. En zijn supporters die denken dat we op een 14e of 15e plaats eindigen. Niemand heeft vooraf ongelijk. Denken, vrezen, hopen, het mag in dit land gelukkig allemaal. Maar feit is ook: het is nog niet beslist. En zolang het niet beslist is, is de tijd van opgeven nog niet aangebroken. Sparta zal zelf moet presteren en daarvoor is de steun van het publiek zeer wenselijk. Iedere supporter die meent dat hij of zij tegen Twente vanaf minuut 1 de ploeg eens even flink moet gaan lopen afzeiken zit zondag op de verkeerde plek. Sparta verkeert in de positie dat de rug gerecht moet worden en dat er een passievolle strijd om plek 15 gestreden moet gaan worden. ‘Gewoon’, er vol voor gaan. Hebben we die passie in de laatste wedstrijden gemist? Ja. Maar is het al te laat? Nee. Het is nu aan de professionals op het veld om resultaat te behalen, maar dat wordt net iets makkelijker als de steun van het publiek zondag voelbaar is.


Het seizoen van Sparta zal vijf delen kennen

Uiteraard is het mogelijk om zondag Sparta te steunen en tegelijkertijd kritisch te kijken naar wat er dit seizoen allemaal (goed en) fout ging. Dat zal de komende weken nog genoeg gaan gebeuren, waarbij de ‘vier’ periodes (twee goede en twee verschrikkelijke slechte periodes) zeker ter sprake zullen komen. Er was een prima eerste deel, dat duurde van augustus tot en met 4 november. Toen volgde een verschrikkelijk tweede deel, dat liep van 19 november tot en met 12 februari. Sparta leek in het prima derde deel (met 10 punten uit 5 wedstrijden) uit het dal te klimmen. Maar toen zakte onze club plots weer door de ondergrens heen, waardoor in de laatste 5 wedstrijden 0 punten werden gehaald.

Als we geen laatste worden komt er nog een vijfde deel. De vraag is: bestaat dat vijfde deel uit de laatste twee wedstrijden van de competitie, waarin plek 15 veilig gesteld wordt? Of bestaat dat vijfde deel uit de nacompetitie play-offs?


Evalueren

Hoe dan ook zal een stevige evaluatie na het seizoen nodig zijn. Alex Pastoor noemt de selectie ‘breed’. Er zijn inderdaad veel spelers, maar of de selectie ook kwalitatief breed is? Met name de buslading aan gehaalde matige buitenlanders stelt teleur. En ook in de winterstop gehaalde huurlingen als Cabral en Pusic maken te weinig het gewenste positieve verschil. Ook de mentale weerbaarheid en de conditie van Sparta zijn in de tweede seizoenshelft weinig overtuigend te noemen. Er zal kritisch gekeken moeten worden hoe dit zo heeft kunnen komen. Ook de structuur moet kritisch tegen het licht gehouden worden. Kan 1 persoon in de toekomst nog baas van het technisch hart, trainer, technisch directeur en voetbaltechnische spreekbuis in het One Tierrrrrr Board tegelijk zijn? Allemaal terechte vragen. Maar evalueren is wel een stuk lekkerder om te doen als eredivisie club. Dus eerst maar eens presteren tegen Twente en Go Ahead!


Historie: presteren in de geest van Sjaak Polak en Ivan Cvetkov

De cijfers in historisch perspectief zijn niet best. Sparta – Twente is een echte traditionele wedstrijd. Op het Kasteel trof onze club alleen Feyenoord, Ajax, PSV en Utrecht vaker sinds de invoering van het betaalde voetbal. Maar liefst 41 keer werd Sparta-Twente op Het Kasteel gespeeld. Slechts 13 keer won Sparta. 16 keer won Twente. 12 keer werd het gelijk. Ook de laatste 2 competitiewedstrijden tegen FC Twente op Het Kasteel gingen verloren. De laatste Spartaanse overwinning in de Eredivisie in eigen huis op FC Twente was in december 2006. Het werd toen maar liefst 3-0. Door doelpunten van Polak, Bouaouzan en Cvetkov.


Video


Sparta

Van Moorsel, Brogno, Calero Ruiz en Bergkamp zijn niet inzetbaar vanwege blessures. Het is helaas niet anders. Tegen ADO begon Pastoor met Verhaar, Spierings Pusic en Cabral in de basis. Mendes verving toen de geschorste Sanusi, maar kreeg daarbij niet de hulp van een ‘versterkt’ middenveld. Dat Sparta fysiek de slag tegen ADO in de eerste helft hopeloos verloor was dan ook even logisch als voorspelbaar.

Sanusi keert tegen Twente terug in de basis. Pastoor zou ervoor kunnen kiezen om met een verdedigend middenveld (Dijkstra, Mendes, Sanusi, Spierings bijvoorbeeld) te gaan spelen en twee aanvallers daarvoor. Het systeem omgooien, daar is Pastoor echter geen voorstander van. Hij houdt vast aan 5-3-2 of 4-3-3. Daarom zal naar verwachting Mendes vervangen worden door Sanusi en Verhaar door Goodwin. Met Goodwin kan dan 5-3-2 en 4-3-3 gespeeld worden, zoals we eerder dit seizoen gezien hebben. Vriends is weer helemaal fit, maar begint, net als Pogba, naar verwachting op de bank. Cabral (zie ook de video hierboven) speelt tegen één van zijn voormalige clubs.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Dumfries, Breuer, Van Drongelen, Floranus, Dijkstra, Sanusi, Spierings, Cabral, Pusic, Goodwin


FC Twente

Trainer Rene Hake mist alleen de geschorste Joachim Andersen. De rest van de Enschedese selectie is fit, al is Oussama Assaidi een twijfelgeval. Assaidi is een tijdje geblesseerd geweest. Hij zou op de bank kunnen beginnen, maar waarschijnlijk neemt Twente geen risico met hem, en zal hij geen onderdeel uitmaken van de selectie.

Vermoedelijke opstelling Twente: Marsman, Ter Avest, Van der Lely, Beijen, Jensen, Hooiveld, Mokotjo, Celina, Klich, Unal, YeboahShare |
comments powered by Disqus