Donderdag 14 September 2017 - 20:52

Voorbeschouwing Sparta - AZ (september 2017)

Vrijdagavond 15 september trappen Sparta en AZ om 20:00 uur af voor de vijfde speelronde van de eredivisie. De arbiter is Siemen Mulder. Hij zal worden geassisteerd door Christian Dobbe en Johan Hubers. Vierde official is het heerschap Stan Teuben.

Op het moment van plaatsen zijn er nog zo’n 20 kaarten voor de Kasteeltribune beschikbaar en 45 voor de Tonny van Ede tribune. Die kaarten vliegen nog wel over de toonbank. Kortom, Het Kasteel is uitverkocht en ook het uitvak zal volledig gevuld zijn. Het belooft een mooi begin van het weekend te worden!


Historie

Op ons geliefde Kasteel werd Sparta-AZ 30 keer eerder gespeeld. Sparta won 5 keer van de Alkmaarders, die op hun beurt 11 keer met een overwinning Rotterdam verlieten. Opvallend is dat liefst 14 ontmoetingen tussen beide clubs eindigden in een gelijkspel.

Ook afgelopen seizoen werden de punten gedeeld: 1-1. Toen hadden wij het geluk dat AZ ondanks een enorm overwicht slechts één keer scoorde in de eerste helft, waardoor we uiteindelijk, door goed spel in de tweede helft, nog een punt aan de wedstrijd overhielden.


Video's Marfelt en Mühren

Rechtsboven op deze site vind je het interview van RTV Rijnmond met Alex Pastoor waarin de trainer vooruit blikt op Sparta - AZ. Hieronder interviews met M&M.


Sparta

Afgelopen weekend behaalde Sparta eindelijk de eerste overwinning: een pover FC Twente werd met 1-0 verslagen. Een vroeg doelpunt van onze Australische powerhouse Craig Goodwin bleek uiteindelijk voldoende voor de drie punten.

Er lijkt een lichte stijgende lijn te zitten in het spel van Sparta. Na de onthutsende 3-0 nederlaag in Venlo werd door Sparta niet meer verloren. Tegen PEC werd bij vlagen goed gevoetbald, en uit in Breda werd met een opportunistisch laatste kwartiertje nog een punt gered. Tegen Twente was het spel over het algemeen aardig, tot aan het angstige slot. Hoewel AZ duidelijk van een ander kaliber is dan het zwalkende Twente zou Sparta, op het eigen Kasteel, het de Alkmaarders toch lastig moeten kunnen maken.

Ragnar Ache scoorde niet, maar toonde aan een goed aanspeelpunt te zijn, en lijkt zeker beweeglijker en technischer dan Volas. Ache is natuurlijk een jong talent en heeft nog alles te bewijzen, maar Sparta lijkt eindelijk weer een spits te hebben die past in het spel dat Pastoor graag speelt, en dat wij als supporters graag zien. Het is daarom ook heuglijk nieuws dat Ache deze week tot 2020 is vastgelegd. Met Brogno, de meest dreigende man tegen Twente, en Goodwin op de vleugels heeft Sparta daarmee toch een aardige voorhoede staan.

Daarnaast is het te hopen dat Robert Mühren revanchegevoelens koestert jegens zijn oude werkgever. Mühren stond drie seizoenen onder contract bij de Alkmaarders. Ondanks enkele belangrijke (en soms schitterende) doelpunten, wist hij nooit voor langere tijd een basisplaats te veroveren. In goede vorm zou Mühren één van de belangrijkste schakels moeten worden van Sparta dit jaar.

Saksela en Van Moorsel zijn nog geblesseerd. Alex Pastoor gaf na Sparta-Twente al aan dat de wedstrijd tegen AZ voor Michel Breuer te vroeg zou komen en naar nu blijkt mist hij nog een paar wedstrijden. Voor hem zal waarschijnlijk Chabot in de plaats komen, die verdienstelijk inviel tegen Twente. Gezien het redelijke spel tegen Twente en Pastoors geliefde proces verwachten wij verder geen wijzigingen in de basiself.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit; Floranus, Vriends, Chabot, Marfelt ; Dobson, Dougall, Mühren; Brogno, Ache, Goodwin.


AZ

AZ schurkt al een aantal jaren tegen de top aan, en is opnieuw goed aan het seizoen begonnen, met drie overwinningen uit de eerste vier duels. AZ lijkt een uitgebalanceerde selectie te hebben, met in de as van de ploeg veel ervaring, en daaromheen enkele jeugdige talenten. Niet alleen de resultaten zijn tot nu toe goed, ook het spel is aantrekkelijk. Trainer John van den Brom sprak dit ook uit aan het begin van het seizoen; één van de belangrijkste doelstellingen zou zijn om het publiek te vermaken.

Ondanks de hoge klassering van AZ gloort er zeker hoop aan de Spartaanse horizon. Het grote manco van AZ in het vorige seizoen was de wisselvalligheid, wat misschien inherent is aan het opstellen van veel jonge spelers. Met name Guus Til en Jeremy Helmer deden in de laatste wedstrijd tegen NAC van zich spreken. Hopelijk voor ons hebben zij dan weer een kleine terugval wanneer zij morgen op het Kasteel spelen.

In onze beste wedstrijden van afgelopen seizoen combineerden we techniek met spierballen, met de nadruk op dat laatste. Hier liggen ook tegen AZ kansen; met name het middenveld, waarschijnlijk bestaande uit de drie creatievelingen Vejinovic, Van Overeem en Til, zouden op kracht kunnen worden afgetroefd door onze brekers Dobson en Dougall.

Vermoedelijke opstelling AZ: Bizot; Ouwejan, Wuytens ,Vlaar, Svensson; Til, Van Overeem, Vejinovic; Helmer, Weghorst, Seuntjens.Share |
comments powered by Disqus