Zaterdag 22 April 2017 - 23:10

Voorbeschouwing Sparta - ADO

Sparta – ADO Den Haag, zondag 23 april 2017, aanvang 14:30 uur. Dennis Higler is door de KNVB aangesteld als scheidsrechter. Hij zal geassisteerd worden door Richard Brondijk en Erik Kleinjan. Vierde official is het heerschap Kooij. De wedstrijd is zowel aan Sparta-zijde als aan ADO-zijde volledig uitverkocht.


ADO, PEC en Roda als concurrenten

Deze avond zijn er enkele zaken duidelijk geworden onderin de eredivisie. Excelsior won van NEC. Daarmee is Excelsior (zo goed als zeker) verzekerd van lijfsbehoud. NEC stevent af op een plek in de nacompetitie play-offs. Go Ahead verloor in Groningen en moet winnen van zowel Ajax (in de Arena) als Sparta om nog kansje te behouden op de play-offs. Kortom: Go Ahead is gedegradeerd.

Daarnaast verloor PEC Zwolle dit weekend thuis tegen Heracles, heeft Roda morgen een moeilijke uitwedstrijd tegen Utrecht en staat ADO nog 4 punten op onze club voor. De stand onderin is nu als volgt uit:

Als (!) Sparta van ADO wint en Roda wint niet, dan klimt onze club dus naar plek 15. Dan benaderen we ADO en PEC Zwolle bovendien tot op 1 punt en ziet de Spartaanse wereld er weer iets hoopvoller uit.


Vechten voor een plek boven de streep

Dat er een deken van angst over de club hangt is terecht, maar de werkelijkheid is ook dat er nog niets verloren is. Sparta zal, gesteund door de supporters, moeten strijden voor iedere meter grond, wie weet wat er dan nog mogelijk is. De selectie van Alex Pastoor heeft ook meer kwaliteiten dan we de afgelopen 2 wedstrijden zagen. Het is ten slotte nog maar een maandje geleden dat ‘we’ op geweldige wijze tegen Heracles voor de dag kwamen. Maar periodes van pieken wisselt Sparta dit seizoen met periodes van diepe dalen. Onze club zal erg snel uit het huidige dal moeten klimmen, anders kunnen we ons alvast inschrijven voor de nacompetitie play-offs.

De technische staf kwam in de afgelopen weken niet sterk voor de dag; de Spartaanse ploeg evenmin. In Heerenveen speelde Pastoor met een half elftal, in de hoop fris en fruitig voor de dag te komen in de cruciale wedstrijden tegen Excelsior, Roda en ADO. Maar juist tegen Excelsior en Roda speelde Sparta inspiratieloos voetbal. De nederlagen waren volkomen terecht. En door die optredens is onze club plotseling de belangrijkste kandidaat om plek 16 in te nemen en via die plek door te stromen naar de play-offs.

Maar tegelijkertijd hoeft het zover niet te komen. Thuis winnen van ADO en de kans is groot dat je zondagmiddag al op plek 15 staan.


ADO in vorm

Waar Sparta 0 punten pakte uit de laatste 4 wedstrijden, pakte ADO maar liefst tien punten uit de laatste vier wedstrijden. Als ADO wint van Sparta zijn ze zelfs officieel veilig en dat mag een prestatie van formaat genoemd worden, nadat ADO lange tijd leek af te stevenen op de nacompetitie play-offs. Maar sinds ex-Spartaan Fons Groenendijk het stokje overnam van Petrovic loopt het beter in Den Haag. Natuurlijk, ‘Fons’ heeft het geluk dat hij wat goede spelers weer inzetbaar zijn, maar niettemin: een prestatie van formaat.


Historie

Sparta – ADO werd in de eredivisie 35 keer op Het Kasteel gespeeld. 18 keer won Sparta, 10 keer eindige het duel gelijk, 7 keer won ADO Den Haag. In een ongelooflijk slecht duel verloor Sparta dit seizoen eerder uit met 1-0 in Den Haag.


Video’s


Sparta

Sanusi is geschorst. Van Moorsel, Brogno, Bergkamp en Breedijk zijn geblesseerd en zullen niet kunnen spelen. Pastoor moet dus puzzelen. Goodwin zal in ieder geval een basisplek krijgen. De vraag is of Mendes of Dougall op het middenveld zal starten. Mendes heeft weinig minuten in de benen en de verwachting is dat hij geen volledige wedstrijd vol zal kunnen maken. De kans is groot dat mede om die reden Dougall zal beginnen. Spierings zal op de plek van Van Moorse spelen. Pusic lijkt weer de voorkeur boven Pogba te krijgen. Vriends is eindelijk weer fit en begint op de bank.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Dumfries, Breuer, Van Drongelen, Floranus, Dijkstra, Dougall, Spierings, Cabral, Pusic, Goodwin


ADO

ADO-trainer Fons Groenendijk speelde van 1994 tot 1998 voor Sparta en hij maakte onderdeel uit van het elftal dat in 1995/1996 de harten veroverde van menig voetballiefhebber en sowieso van vrijwel alle Spartanen. Maar momenteel is Groenendijk vooral de trainer waarvan we hopen dat hij Het Kasteel met 0 punten zal verlaten.

Groenendijk mist Kastaneer en Jansen vanwege blessures. Danny Bakker heeft last van een kuitblessure en heeft de afgelopen 10 dagen weinig kunnen trainen. Hij zal bij de selectie zitten, maar of hij in de basis zal starten wil Groenendijk nog niet kwijt. De overige 10 namen bij ADO zijn ‘zekerheidjes’. Dat betekent dat ook ex-Spartaan Duplan weer in de basis zal spelen. Voorin spelen ook Becker en Havenaar; een prima aanval dus van ADO, waar de Sparta-verdediging zich tegen zal moeten wapenen.

Vermoedelijke opstelling ADO: Zwinkels, Ebuehi, Meissner, Kanon, Meijers, Malone, El Khayati, Bakker, Becker, Havenaar, DuplanShare |
comments powered by Disqus