Zondag 12 Februari 2017 - 09:55

Voorbeschouwing Ajax - Sparta

Sparta heeft punten nodig. Die hadden natuurlijk gepakt moeten worden in wedstrijden tegen bijvoorbeeld ADO, Willem II of PEC Zwolle, maar dat lukte niet. En dus moet het nu in andere wedstrijden gaan gebeuren. Kan Sparta uit een totaal ander vaatje gaan tappen en zorgen voor een broodnodige mega-stunt in de Arena? Het is te hopen. Alles is mogelijk, al weet iedereen dat een nederlaag meer voor de hand ligt.


Ajax – Sparta, zondag 12 februari 2017 aanvang 14:30 uur. Pol van Boekel fluit. De Vries en Balder vlaggen. Vierde official is het heerschap Dieperink. Er zitten bijna 275 Spartanen op het uitvak, er worden vandaag geen kaarten voor het uitvak meer verkocht.


Sparta ver weggezakt

In november stond onze club nog in het linkerrijtje. Na de overwinning op Heerenveen volgden enkele wedstrijden waarin 3 punten haalbaar leken. Maar die wedstrijd tegen Heerenveen blijft voorlopig de laatste Spartaanse overwinning. In de laatste 15 wedstrijden werd maar 1 overwinning geboekt. Sparta haalde daarnaast maar 2 punten uit de laatste 9 wedstrijden. Geen enkele andere club deed het in de laatste 9 wedstrijden zo slecht als Sparta. Geen wonder dus dat we zijn afgezakt en inmiddels een echte degradatiekandidaat genoemd mogen worden. Het verschil met de 18e plek is nog maar 1 schamel puntje.

Sparta heeft simpelweg een aantal overwinningen nodig. Alex Pastoor hoopt die te gaan behalen met de 2 nieuwe aanvallers Cabral en Pusic. Logisch vanuit Pastoor zijn visie, want aan iedereen die het horen wil laat hij weten dat Sparta te weinig scoort. De cijfers geven onze trainer alleen geen gelijk. Sparta is de meest scorende club van het rechterrijtje, maar we krijgen vooral teveel doelpunten tegen; alleen Excelsior en ADO kregen meer doelpunten tegen. En ook tegen ploegen als Willem II en PEC Zwolle drie doelpunten tegen krijgen is gewoon teveel. Zeker tegen Ajax-uit is het zaak met het gehele team verdedigend een betere prestatie te leveren, anders kan het weleens een pijnlijke middag worden.


Kijken naar de concurrentie

Haal je meer dan 1 punt per wedstrijd, dan ben je gewoon veilig. Dan hoef je helemaal niet naar concurrenten te kijken, dan doe je het namelijk volledig op eigen kracht. In die positie zat Sparta lange tijd in de eerste seizoenshelft, maar inmiddels hebben ploegen als Willem II, NEC en Heracles die redelijk comfortabele situatie overgenomen. En ook PEC Zwolle wandelt langzaam weg van de onderste plekken. Het lijkt erop dat de 3 onderste plekken gevuld aan het einde van de rit gevuld gaan worden door 3 van de volgende 5 ploegen: Go Ahead, Excelsior, Roda, Sparta, en ADO. We krijgen onze 4 grootste concurrenten nog in een directe confrontatie. Dat worden dus zinderende wedstrijden. Maar voor nu geldt ook: zelf punten pakken en hopen dat deze vier er niet veel meer pakken. Helaas kijken veel Spartanen inmiddels al zo naar de eredivisie-weekenden; de degradatiezorgen groeien. Go Ahead won dit weekend van ADO. Roda pakte een punt in Almelo. En Excelsior trapt vanmiddag om 12:30 uur af tegen Twente. Afhankelijk van de uitslagen van Excelsior - Twente en Ajax - Sparta, staat Sparta vanmiddag rond 16:45 uur op plek 14, 15 of 16.


Eerbetoon aan Piet Keizer

Afgelopen vrijdag overleed Piet Keizer op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Ajax draagt rouwbanden en zal hem herdenken met een minuut stilte, waarbij ook het uitvak voor de geweldige linksbuiten van weleer natuurlijk een minuut stilte zal betrachten. En wellicht dat de Ajax-supporters hem nog op andere manieren zullen eren. Het zou terecht zijn, want spelers van dat niveau komen niet vaak voor en blijven tegenwoordig zeker niet meer in Nederland hangen. Keizer won met Ajax in het begin van jaren '70 drie keer de Europa Cup 1. Dat een Nederlandse club tegenwoordig nog eenmaal de Champions League wint lijkt al compleet onmogelijk, maar drie keer...dat gaat zeker nooit meer voorkomen. Het hielp natuurlijk dat ook spelers als Johan Cruijff en Sjaak Swart voorin liepen te ballen, maar op het Ajax van toen stond destijds in Europa geen maat, mede door Piet Keizer. Keizer speelde alleen voor Ajax en Oranje, voor een andere club kwam hij nooit uit. En ook na zijn voetbalperiode bleef hij in diverse opeenvolgende functies actief. Een Ajax-icoon dus, maar ook een voetballer die het Nederlandse voetbal mede kleur heeft gegeven.


Historie

Sparta speelde 54 keer in competitieverband uit tegen Ajax. 37 keer won Ajax. Zes keer won onze club. 11 eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. Opvallend genoeg eindigde ook het laatste competitieduel tussen beide ploegen in de Arena ineen gelijkspel. In het degradatiejaar kreeg Ajax ongeveer 107 bijna niet te missen mogelijkheden, maar op miraculeuze wijze bleef het 0-0. Kansloos ben je nooit, zo bewees die wedstrijd maar weer eens, al verloor Sparta wel de laatste 16 van de 17 wedstrijden die gespeeld werden in Amsterdam. Sparta won nog nooit in de Arena. De laatste Spartaanse overwinning dateert uit het seizoen 1989 / 1990, toen de wedstrijd nog gespeeld werd in De Meer. Sandel en Vurens scoorden. Vaker helaas verloor Sparta met grote cijfers, 6-0, 6-2, 9-0 dat soort uitslagen komen we in de historie te vaak tegen. Thuis op Het Kasteel doet Sparta het historisch gezien goed tegen Ajax. Uit ligt dat anders. Tegen geen enkele andere ploeg scoorde Ajax thuis zoveel als tegen Sparta.


Ajax

Ajax won alle wedstrijden in 2017 en van de laatste 8 thuisduels won Ajax er 7 en werd er 1 keer gelijk gespeeld. In de laatste 5 thuiswedstrijden kreeg Ajax slechts 1 tegentreffer (PSV scoorde). Kortom, Ajax is in vorm en geeft weinig weg. Eerder dit seizoen werd het op Het Kasteel 1-3. Vrij bizar is dat 11 spelers die toen bij Ajax in de basis starten nu al niet meer in Ajax dienst zijn: Bazoer, El Ghazi, Cilissen, Dijks en Gudelj zijn om uiteenlopende redenen vertrokken.

Ajax heeft weinig personele problemen. Matthijs de Ligt is geblesseerd en zit daarom niet bij de selectie en Ajax kan ook nog niet beschikken over de Braziliaan David Neres die deze winter voor zo’n 12 miljoen euro werd overgenomen van Sao Paulo. Traore is teruggekeerd van de Africa Cup en begint op de bank. Oud-Spartaan Nick Viergever begint in de basis.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Onana, Veltman, Sanchez, Viergever, Sinkgraven, Klaassen, Ziyech, Schöne, Kluivert, Dolberg, Younes


Sparta

Uw voorbeschouwer weet de laatste weken moeiteloos de 11 spelers van de tegenstanders op te dreunen. Ook de 11 van Ajax zullen weer kloppen, of er zal hooguit 1 speler verschil in zitten. Maar bij Sparta is het steeds weer onzeker. Ook de openbare trainingen geven geen uitsluitsel. Pastoor komt in media-optredens zelfverzekerd over, maar onze trainer is duidelijk zoekende: wie is de juiste spits, hoe wordt het middenveld sterker, het experiment met Saksela als back tegen Willem II, hoe pas je Cabral en Pusic snel, maar verantwoord in? Het is te hopen dat Pastoor snel een medicijn vindt waarmee de Sparta-trein weer op de rails gezet kan worden.

Ook deze week zal Pastoor weer geworsteld hebben hoe Ajax te bestrijden. Want dat Pastoor met dezelfde spelers start als tegen Zwolle lijkt eigenlijk niet denkbaar. Maar welke wijzigingen gaat hij doorvoeren? Durft Pastoor te starten met Cabral en Pusic? Beiden kunnen waarschijnlijk nog geen hele wedstrijd spelen, zo liet Pastoor doorschemeren, dus dan ben je twee ‘zekere’ wissels verder. Maar Pastoor was absoluut niet tevreden over het optreden van Spierings en Verhaar in de afgelopen weken. Het lijkt erop dat in ieder geval één van deze twee spelers opgeofferd gaat worden, om toch wat meer power in het team te krijgen. Ook zou Pastoor het middenveld kunnen versterken door de ervaren Mendes op te stellen en ook zou dit kunnen door Calero Ruiz wat in te laten zakken. In ieder geval zijn Brogno en Breedijk nog steeds niet inzetbaar vanwege blessures.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Dumfries, Breuer, Van Drongelen, Floranus, Dijkstra, Sanusi, Van Moorsel, Calero Ruiz, Pusic, CabralShare |
comments powered by Disqus