Dinsdag 24 Oktober 2017 - 16:19

Volas niet gelukkig op de training

De lucht boven ons Kasteel was vandaag loodgrijs en hoogzwanger van regen. Nadat ik de vaste watchers had begroet zei er één: ‘Ben je nu alweer vrij? Ga toch lekker werken.’“Zodat ik jouw pensioen kan betalen”, reageerde ik.

Gelach. Opeens mengt zich iemand in het gesprek en zegt: ‘Nu begint hij al over je pensioen!”. Wie was die vent dan wel? Ken hem niet en dan gaat hij zomaar out of the blue bijdehand doen tegen mij. “En ook jou pensioen hoor”, zei ik tegen de fotograaf. Want dat wassie. “Deed het trouwens pijn?” Fotograaf: ‘Wat?’ “Toen je werd geboren.”

Even later kreeg hij zijn momentje toen Alex Pastoor minutenlang op zijn briefje staarde. De fotograaf knipte er naar hartenlust op los. Wat een pose met dat briefje, geweldig.

Frank Kooiman liep met een tas door het beeld van de fotograaf om hem te jennen. “Dank je, Frank”, zei ik lachend en ik stak mijn duim naar hem op. Frank ook lachen. Iedereen weer gelukkig. De enige die dat niet is dezer dagen heet Dalibor Volas. Liep hem bij het betreden van ons Kasteel tegen het lijf en vroeg hem: “Are you happy at Sparta Rotterdam?”

De oordopjes gingen uit bij Dalibor. Hij verstond me niet. “Are you happy?”, herhaalde ik. Hij stamelde wat en ik keek hem in de ogen. Die stonden niet goed. Ja, hij zat bij Jong Sparta en dat als 30-jarige. Eenzaam en verloren in Rotterdam.

Vandaag deden we 5 tegen 5. Korte partijtjes van 5 minuten. In toernooivorm. Leuk hoor, dan zie je ook iedereen dezelfde fouten maken. Daar ging Stijn Spierings richting de achterlijn. Er volgde iets tussen een voorzet en schot. Kansloos gewoon. Ragnar Ache maakte vandaag een gedreven indruk en lijkt de teleurstelling van vorige week achter zich te hebben gelaten. Hij maakte nog een waanzinnige omhaal die bijna doel trof, mooi hoor.

Hè, daar hebben we Geert Meijer. Die ziet er ook nog uit als een goudhaantje. Heeft altijd mooie verhalen over vroeger. Destijds speelden zij ook 5 tegen 5. Als Geert dan in de partij met René van der Gijp zat, die er geen kloten aan deed, dan was hij heel de dag zuur. Hij vertelde dat hij altijd bezig was met het op de juiste wijze in stelling brengen van de spitsen. De ballen zo geven dat je er als spits alleen maar tegenaan hoeft te lopen. En bij voorkeur alles over de grond. “Hoge ballen voor, zijn vaak kansloos”, aldus Geert. Vertel dat maar aan Spierings.

En o ja.. we moeten die Japanner van FC Groningen wel in de gaten houden dat is een goeie speler. Ik kon niet nalaten de knappe uitoverwinning van de RV&AV Sparta tegen VV Strijen (2-3) waar Geert Meijer trainer is te benoemen. Hij had complimenten over voor de ploeg van Robert Verbeek.

Daar hadden we Dolf Roks. Met hem kun je ook leuk sparren. Ik zei: “Kwam net Volas tegen en die keek niet gelukkig.” Dolf: “Nee, dat begrijp ik. Maar als je als 30-jarige geen dingen oppakt die het team nodig heeft dan is het op een gegeven moment over.”

Voormalig veiligheidscoördinator Herman Harmsen, nu veredeld klusjesman, officieel facility manager, ziet het allemaal niet zo somber in. Hij is een fervent voorstander van Michel Breuer. Ik vind dat we zouden moeten spelen met het centrum Vriends/Fischer. “Jij, kunt dit wel vinden, maar de trainer beslist”, aldus Harmsen die natuurlijk volledig de lijn van Pastoor kiest. Verstand van voetbal heeft ie niet.

Tuurlijk is Breuer belangrijk voor de coaching en kan hij zijn gebrek aan snelheid compenseren met ophouden en achteruitlopen. Maar hoe komt het dat we zonder schroom voetballen wanneer we achterstaan? Waarom beginnen we de volgende wedstrijd niet op de wijze waarmee we de vorige zijn geëindigd? Onbegrijpelijk, maar goed Spartanen, de briefjes werden opgeborgen. De training van vandaag was voorbij.

Het was een bewogen en hopelijk leerzame ochtend. Dat ons voetbal beter moet daar is iedere Spartaan het toch over eens? Ja, ook onze hoofdtrainer Alex Pastoor die zestigduizend kilometer per jaar aflegt door te pendelen tussen Groet en Rotterdam. Tijd zat dus om na te denken. Zondag wacht FC Groningen een club in de problemen, mag het ons nu een keertje meezitten? Daar zijn we zo langzaam aan wel aan toe. We blijven Sparta steunen wat er ook gebeurt en wie er ook op het veld staan.

Sparta.....Piet.....tis weer zondag ...Share |
comments powered by Disqus