Dinsdag 29 Januari 2019 - 13:19

Verslag vanuit het hoofdgebouw

De lucht boven ons Kasteel was van hetzelfde blauw als het logo van onze prachtige nieuwe sponsor BICT. De keihard werkende mensen van de commerciële afdeling die daar verantwoordelijk voor zijn haalden vanochtend een bakkie voor mij. Waarvoor dank.

Henk was in gesprek met Jeroen Rijsdijk die zaterdag de loei belangrijke competitiewedstrijd tegen GVVV moet afwerken. Hij vroeg een ogenblik geduld. Ik nam plaats op één van de comfortabele banken voor het het kantoor van Henk. Na enige minuten was het dan zover. Henk liet mij toe in het heilige der heilige. Hier zat ik dan op plek waar alles gebeurt. Er stonden rijen met ordners, waarover later meer. Aan de muur een ingelijst shirt met daarop o.m. de handtekening van Louis van Gaal.

Henk begon over zijn aantreden en de tweespalt waarin wij terecht kwamen na de degradatie. De lijstjes met spelers werd daardoor aanzienlijk kleiner, maar we moesten wel een selectie samenstellen. Ik bood hem aan om het gesprek op te nemen. Nee, dat hoefde wat hem betreft niet. Hij vertrouwde op mijn beoordelingsvermogen om het gesprek op de juiste manier weer te geven.

Goed de selectie werd samengesteld en die is in zijn ogen prima. En ja hij gelooft ook nu nog in onze kampioenskansen. “Ik ga altijd voor het allerhoogste”, zei Henk. Ik: “Heb je al met Martin van Geel gebeld?’’ Henk: “Hoezo?’’ Ik: ‘’Nou ze willen Fraser toch graag hebben. Dan maak je dit toch bespreekbaar. Je bent toch koopman?” Zo werkte het niet volgens Henk. “Dat zou anders moeten gaan”. En dan. “We willen Henk helemaal niet kwijt.”

Ik wierp toen maar op dat wij als supporters ons zorgen maken over het gehanteerde systeem, waarin nog altijd geen vastigheid te bespeuren is. Henk: “Ja maar, dit is hetzelfde systeem waarmee wij voor de winter toch een periodetitel pakte en meedraaien met de top.’’ Ik: ‘’Jawel, maar ik ben afgelopen vrijdag naar Velsen-Zuid geweest en ik schaamde mijn ogen uit de kop. Dit systeem werkt niet Henk. Wij supporters geloven niet dat dit op termijn succes op gaat leveren. Praat jij nou nooit met Henk Fraser over een verandering van systeem? Je ziet toch ook dat het niet optimaal functioneert? We spelen niet naar onze mogelijkheden Henk.”

Henk: “Wij bespreken hier echt alles en er wordt echt wel aan de bel getrokken. Dat moet je van mij aannemen. Henk Fraser zal ook best zijn twijfels hebben en wellicht speelt ook hij met de gedachten dat hij zal moeten veranderen wanneer dit geen goed vervolg krijgt.”

Ik: “Het is doodzonde Henk. We beschikken over prachtig materiaal, maar hoe kan het dat we niet het optimale eruit weten te halen? Dat wij een ploeg zien die niet echt weet wat het moet doen? Zo’n Dries Wuytens die moet zich toch doodongelukkig voelen? En waarom wordt Abdou Harroui nu opeens geslachtofferd? Hij was één van de constantere spelers de eerste seizoenshelft en ook nog eens eigen kweek. Die dreigt nu de dupe te worden? We zouden veel vaker moeten putten uit onze eigen jeugd. Dat is op termijn beter dan wat we van buitenaf halen.”

Henk wees nu op de ordners en dat hij data had van honderden spelers had. Echter, de financiële polsstok is beperkt. Daar loopt hij continu tegenaan. “Nou dan, wat let je, zou ik zeggen. Pas dan eigen jeugd in. Ik vind Finn Stokkers, Pieter Langedijk of Daniel Breedijk prima spelers voor ons die in lengte van jaren voor ons hadden kunnen spelen. Die zijn allemaal weggestuurd.

Henk zei dat hij wilde dat hij nu kon beschikken over een speler als Daniel Breedijk. En ja dit is allemaal voor zijn tijd gebeurd. Ik: “En dan even voetbalinhoudelijk. Waarom verdedigt niemand de afvallende bal? Er staan er 4 te kijken. Er is niemand die zich geroepen voelt? Bart Vriends neemt het initiatief. Hij verdedigt altijd als eerste de afvallende bal, omdat hij duelkracht heeft en omdat hij de laatste is. Dat moet gewoon een vast iets zijn hoor, Henk. Nee, keer op keer gaan we de teil in omdat er weer drie á vier mensen staan te kijken hoe de tegenstander het balletje opvangt rond onze eigen 16, zodat ze verder kunnen voetballen. Of erger: er ontstaat een goal uit. Hoe verklaar je dat dan? We hebben een veld van 60 meter. Lars Veldwijk staat op een eiland. Hij ziet niemand in zijn buurt. We moeten vrijdag tegen Volendam. Iedere ploeg maakt het ons zo lastig. Niet gek als je een systeem speelt waarin er twee niet meedoen. Dan wordt het een lastig verhaal tegen elke tegenstander.’’

Henk gelooft zoals genoteerd nog steeds in de titelkansen, Spartanen. In deze knotsgekke competitie is dat niet eens zo gek gezegd. Graag willen wij supporters wat meer overtuiging en daadkracht zien. Geen weifelende hondjes en god-zegen-de-greep-voetbal. Het punt is gemaakt. Henk had weinig tijd meer beschikbaar. Had gisteren tot 21.30 uur vergader. Echt waar. Hij werkt zijn ballen eraf voor onze prachtige club. Mogelijk zien we vrijdag door onze dronkemanstranen het resultaat van onze uiting van zorg van ons supporters.

Vandaag hadden de spelers een activiteit. Geen idee wat of waar. Zelfs Ben Wessels wist het niet. Jong Sparta gingen wél gewoon trainen en ik sprak nog even met Ragnar Ache. Hij was weer klachtenvrij en verwacht zaterdag vanouds te gaan vlammen tegen GVVV. Ook een belangrijke pot met het oog op de pyramide.

Nou Spartanen, ons punt is gemaakt. Nu maar afwachten of het iets uithaalt. Wij hebben onze uiterste best gedaan. De signalen moeten worden opgepikt. Morgenochtend wordt er weer openbaar getraind. Aanvang 10.00 uur. Er schijnt iets van een oefening te zijn van defensie.

Wellicht tot morgen.Share |
comments powered by Disqus