Vrijdag 04 Januari 2019 - 07:49

Tussenstand 2018-19

Tussenstand

Door Maurice Dister (alias Shift)

De winterstop, tja wat moet je er mee. Zelf ben ik naar Engeland getogen om daar een voetbalwedstijd te bekijken in Kerstsfeer. De toeschouwers zijn vrij, volle stadions en daarom volop voetbal aan de andere kant van de Noordzee. Daarnaast heb ik mijn vrije tijd besteed tot het tikken van het volgende stukje over de stand halverwege het seizoen.

Sparta staat na 19 wedstrijden op een derde plek, twee punten achter de winterkampioen FC Den Bosch. Om beter zicht te krijgen in de verschillen qua behaalde punten tussen de teams in de Keuken Kampioen Divisie heb ik een Cann weergave van de stand opgesteld. Deze visuele weergave is vernoemd naar Jenny Cann, een groot Arsenal-fan. Zij plaatste de teams bij het aantal behaalde punten. In tegenstelling tot een normale ranglijst blijven plekken in de Cann weergave leeg als er geen team is die zoveel punten heeft behaald.

Figuur 1: Cann weergave na 19 wedstrijden KKD 2018

Met deze weergave is duidelijk te zien dat de vier teams bovenin erg dicht bij elkaar staan. Na FC Twente en Sparta ontstaat er een gat waarbij ik vooral het gat tussen de koplopers met Roda JC en N.E.C. opvallend groot vind.

Sparta thuis soeverein

Ik heb ook een Cann weergave gemaakt van het behaalde punten in thuiswedstrijden. Opletpunt daarbij is dat er ploegen zijn die 10 thuiswedstrijden hebben gespeeld zoals Sparta, Go Ahead, FC Twente, FC Den Bosch maar ook ploegen die 9 thuiswedstrijden hebben gespeeld zoals Jong Ajax en Cambuur. Het aantal gespeelde thuiswedstrijden staat daarom tussen haakjes na de ploeg.

Figuur 2: Cann weergave punten behaald in thuiswedstrijden

Sparta staat qua thuiswedstrijden soeverein aan kop: 28 punten uit 10 wedstrijden. Het kasteel was in de eerste seizoenshelft voor de bezoekende clubs een niet te veroveren vesting. Opvallend is dat FC Den Bosch slechts 20 punten en FC Twente maar 18 punten hebben gehaald uit 10 thuiswedstrijden.

Sparta uit dramatisch

En ja, er is ook een weergave van de stand op basis van de uitwedstrijden.

Figuur 3: Cann weergave punten behaald in uitwedstrijden

Sparta behaalde slechts 10 punten uit 9 uitwedstrijden. Maar liefst 12 ploegen staan boven Sparta in de uit-ranglijst! Sparta bevindt dan ook op grote afstand van koplopers FC Twente, FC Oss en FC Den Bosch. Ook MVV en Go Ahead Eagles doen het in uitwedstrijden goed.

Lagen de belabberde uitresultaten aan de 5-3-2 opstelling van onze trainer, het matige optreden van onze defensie als Bart Vriends ontbrak of was het de instelling van de spelers? Wie de oplossing heeft moet zich direct melden bij Henk.

Winterkampioen ook kampioen in mei?

FC Den Bosch met 40 punten bovenaan maar staan zij ook nog op de eerste plek in mei 2019? In onderstaande figuur staan de winterkampioenen (na 19 wedstrijden) en de uiteindelijke kampioenen in mei van de afgelopen seizoenen met 20 deelnemende teams.

Figuur 4: Winterkampioenen

Drie van de laatste vijf winterkampioenen hielden daadwerkelijk de kampioenschaal omhoog waaronder Sparta in 2015/2016. Vorig seizoen werd winterkampioen Fortuna gepasseerd door Jong Ajax en in 2014 werd FC Dordrecht ingehaald door Willem II.

Met slechts twee punten achterstand op koploper FC Den Bosch ligt de strijd voor het kampioenschap nog open voor Sparta. FC Den Bosch, GAE, Sparta en FC Twente gaan in de komende 19 wedstrijden bepalen wie zich kroont als opvolger van Jong Ajax.

Sparta speelt nog 9 keer thuis en (helaas) 10 keer uit. Gelukkig treft Sparta twee van haar grootste concurrenten nu thuis: Go Ahead Eagles en FC Twente, beiden in februari. Maar er volgen in april ook nog lastige thuiswedstrijden tegen MVV en FC Oss; teams die op bezoek meer punten hebben behaald dan in thuiswedstrijden. Maar het zal vooral moeten gebeuren in de 10 uitwedstrijden waaronder twee zeer lastige uitwedstrijden tegen Jong PSV en FC Den Bosch.Share |
comments powered by Disqus