Donderdag 30 Augustus 2018 - 18:51

Trainingsverslag voor RKC uit

De lucht boven ons Kasteel had deze ochtend exact dezelfde kleur als op de dag dat we ooit kampioen werden. Lijkt een eeuw geleden. Weet u het nog? Een seizoen waarin Thomas Verhaar een bronzen stier won voor Beste speler van het Jaar. Thomas huppelt nog altijd rond, maar of er nog stieren voor hem te winnen zijn waag ik te betwijfelen.

Trouwens, we spelen thans in de Keuken Kampioen Divisie. Géén idee wat er valt te winnen voor de beste speler van het seizoen. De zilveren deegroller? Of toch de gouden afzuigkap?

Lars Veldwijk slaapt s’ nachts gewoon door Spartanen. Hij hoeft er niet uit om zijn pasgeboren dochtertje Zara-Lizzy Noé de fles te geven. Vriendin Monica Geuze neemt deze zware taak op zich, zodat onze Lars zich volledig kan richten op het scoren van goals voor onze prachtige club. Tuurlijk, men slaapt niet altijd door. Dit weet iedereen die ooit in het gelukkige bezit is geweest van een nieuwgeborene. Maar toch, namens alle Spartanen, bedankt Monica. Je bent een kanjer.

Nu we toch een beetje Spartaans ‘Boulevards’ nieuws aan het verspreiden zijn. Wouter Gudde die ooit is gescout door een vaste watcher die ook radiocommentaar verzorgt voor de omroep Vlaardingen. Zo gaf hij eens commentaar van een wedstrijd op het terrein van VOC. Wij speelden op dat moment top Eerste Divisie en daar zat de oude Gudde op de tribune. Toen de vaste watcher hem voorlegde dat het wel aardig zou zijn wellicht het volgende seizoen de echte derby nieuw leven in te blazen, sprak Eric Gudde de onsterfelijke woorden: “Ik hoop van niet.’’ En dit is nou directeur van de KNVB.

Twee VOC-ers die destijds getuige waren van deze uitspraak vonden het een grof schandaal. Een trap na voor de vaste watcher met een groot Sparta-hart en bovendien ontdekker van zijn zoon die destijds lekker kon studeren met medewerking van Sparta nota bene. Deze anekdote bracht de vaste watchers’ bloed tot koken. Ja hoor, daar kwam het hele riedeltje voorbij. De schandalige arbitrale missers waardoor wij nu in de situatie verkeren waarin we thans verkeren. De slappe houding van het Sparta-bestuur dat zich gewillig en gedwee lijkt te schikken in het lot.

“Wij zijn Sparta verdomme. Het Nederlands voetbal is schatplichtig aan ons. Overal waar men kijkt zie je Sparta terug. Gisteren in de Champions League opnieuw twee ex-Spartanen: Dumfries en Viergever. Sparta loopt als een rode leidraad door de Nederlandse voetbalgeschiedenis, maar daar heeft men in Zeist géén boodschap aan. Neen de KNVB, onder aanvoering van Erik Gudde, meent klaarblijkelijk dat 3 betaalde clubs uit dezelfde stad in de Eredivisie niet wenselijk is. Wij moeten derhalve een kopje kleiner gemaakt worden ten faveure van provincie clubs als FC Emmen. En wij zien bestuurlijk gezien lijdzaam toe. What’s next?’’

Tja Spartanen ben het eigenlijk wel met deze watcher eens. We moeten vaker en gerichter reageren naar de KNVB. Al helemaal op al die scheidsrechterlijke dwalingen van de laatste tijd. Hoogste tijd voor een advocaat uit het topsegment.

Hé, wat gebeurt er? Een of andere toeschouwer die niemand kent, meent ongestoord in het hoofdgebouw te kunnen gaan pissen. Op weg naar de openstaande deuren naar de kleedkamer grijpen de vaste watchers in. “Waar denk jij naar toe te gaan?’ klinkt het unaniem. ‘‘Pissen’’, zegt de toeschouwer. “Ja dat moet je daar doen en niet binnen. Daar mag niemand komen.’’

Er zijn de laatste tijd te vaak ongenode gasten die menen zomaar het hoofdgebouw binnen te lopen. Laatst hing er een briefje op de toegangsdeur dat niemand dit domein zomaar mag betreden. Hulde voor de vaste watchers die door kordaat ingrijpen mogelijk erger voorkwamen.

Royston Drenthe doet het vandaag ook weer voortreffelijk op de training. Zijn passes komen aan en hij is opmerkelijk fit en derhalve een belangrijke speler voor dit Sparta. Toch vind ik dat hij nog vaker en prominenter aanwezig dient te zijn. Met name het sneller ‘opendraaien’ is voor verbetering vatbaar. Ik sprak hem daarop aan. “Je moet sneller opendraaien.’’ “Hoe bedoelt u?” Nou als Brandley jou in de dekking aanspeelt, dan moet jij dit doen. Ik nam de denkbeeldig aangespeelde bal in een keer met links aan en draaide rechtsom weg van mijn denkbeeldige tegenstander in mijn rug. Ik had meteen alle vrijheid met mijn gezicht naar de goal en kon met mijn linkerbeen openen. Met als keuze: tussen de linies naar rechtsvoor. Of links in de diepte. Royston was even beduusd van deze tip van die ouwe gek, maar hij beloofde beleefd dat hij de tip ter harte zou nemen.

Ilias Alhaft knokte op deze training voor wat hij waard was. Hij buffelde en schaafde er lekker op los. De onderlinge sfeer lijkt ook opperbest. Er werd veel gelachen en gedold. Toen Roy Kortsmit voor lul stond omdat Halil Dervisoglu uit een penalty scoorde door de bal te stiften weerklonk een homerisch gejuich en gejoel. Langer blijven staan Roy, dan heb je hem. De nul blijft heilig voor Kortsmit die hopelijk morgen tegen RKC zijn netten proper houdt. Hij beloofde dat hij hier alles aan zou gaan doen.

Morgen RKC uit, In Waalwijk waar we doorgaans met moeite resultaat halen. Fox zendt deze wedstrijd niet uit. Onze wedstrijd is echter wel te bewonderen in het schakelprogramma. Denk dat ik er naar toe rijd en dan gewoon een kaartje koop voor een tribune. Wil er bij zijn, de eerste wedstrijd van de nieuwe periode. Wellicht tot morgen Spartanen. Iedereen veel succes gewenst.Share |
comments powered by Disqus