Zaterdag 16 September 2017 - 09:42

Tekort komend Sparta onderuit tegen sterk AZ

Vrijdagavond 15 september. Vandaag mag Sparta aantreden tegen de rood-witte collega's uit Alkmaar, 'de ploeg van A tot Z' zoals de naam beschrijft. Een ouderwetse vrijdagse voetbalavond op Spangen. Waar Sparta vorige week won van Twente deed AZ dat ook van NAC, in eigen huis.

Het heeft het grootste gedeelte van de dag geregend. Een interessante pot voetbal kan het humeur van menig supporter opkrikken en een interessant maar spannend duel is het: van de laatste dertig keer Sparta - AZ wist Sparta vijf keer te winnen. Het werd op het kasteel elf keer gelijk (waarvan de laatste keer vorig seizoen, toen het 1-1 werd) en 14 keer gingen de Alkmaarders er met de zege vandoor.

Tevens is het John van den Brom zijn honderdste wedstrijd als coach van AZ. De enige twee ploegen waar de Amersfoortse trainer nog niet van heeft gewonnen zijn PSV en Sparta. Als laatst heeft Alex Pastoor ook even gediend aan het roer van AZ, om de taak van Van Basten over te nemen. Uiteraard zal Pastoor gebrand zijn op een overwinning op zijn oude werkgever, net als ex-AZ'er Robert Mühren.

Geen verrassingen in de opstelling van Sparta: Chabot vangt de geblesseerde Michel Breuer op, die tegen Twente vroegtijdig uitviel wegens een hamstringblessure. Verder heeft Ache net als vorige week weer een basisplaats.

Bij AZ begint Jeremy Helmer op de bank. Zijn plek op de rechtsbuiten-positie wordt overgenomen door Alireza Jahanbakhsh. Verder start Wout Weghorst in de spits: de goalgetter scoorde in vier wedstrijden vier goals.

Op een goed gevuld Kasteel kan de wedstrijd om 20.00 begonnen worden: scheidsrechter Siemen Mulder fluit voor de eerste keer en AZ trapt af met Weghorst, wat zeggen wilt dat Sparta de toss wint.

AZ begint overtuigend en dringt Sparta terug: het komt niet aan voetballen toe, laat staan op de Alkmaarse helft. In de derde en vierde minuut creëert AZ al kansjes, die Sparta omzet in hoekschoppen. In minuut zeven wordt AZ wel gevaarlijk: Seuntjens raakt de bal helemaal verkeerd terwijl hij in kansrijke positie staat: over.

Kansen krijgt Sparta niet: als Ache een keer kan uitbreken wordt hij simpel van de bal gezet door Wuytens.

Als AZ weer gevaarlijk wordt, in de 21e minuut dit keer, komt Floranus onfortuinlijk uit met zijn ingezette sliding: in plaats van de bal raakt hij de hak van Ouwejan, die niets anders meer kan dan vallen. Dit betekent een strafschop voor AZ en Weghorst mag het gevecht met Kortsmit aangaan. Kortsmit pakte vorig seizoen al penalty's tegen NEC, Volendam en Heracles. Kan hij het ditmaal weer? Ja hoor! Hij kiest dezelfde rechterhoek als Weghorst, die hem misschien net niet overtuigend genoeg binnen schiet. Echter! De assistent van arbiter Mulder merkt op dat Kortsmit te vroeg van zijn doellijn komt en de bal moet opnieuw op de stip! Kortsmit protesteert in woord en gebaar en ontvangt een gele kaart. Opnieuw mag Weghorst aanleggen. Kortsmit roept naar Weghorst, om hem uit zijn concentratie te halen. Weghorst kiest dit keer een andere hoek— en Kortsmit doet dat ook! Een ware penaltykiller! Ook RTV Rijnmond verslaggever Sinclair Bischop is blij en ik citeer: “Een echte penaltykiller!!! Moet je hem niet opnieuw op de stip leggen Mulder? Moet hij niet opnieuw op de stip meneertje Mulder?”

Hopelijk schudt deze penaltysoap Sparta wakker. Echter, AZ valt weer aan en Sparta verdedigt.

25’: kans AZ, Weghorst net naast, uit de draai tussen twee Spartanen in.

In de 34e minuut is het dan wel raak: wie anders dan Weghorst tikt zijn vijfde van het seizoen binnen uit een corner, genomen door Vejinović: 0-1 en het is opmerkelijk hoeveel vrijheid Weghorst krijgt in de zestien van Sparta.

Na 45 minuten fluit Mulder af en kunnen de spelers een pauze van vijftien minuten nemen. Wat zou Pastoor tegen zijn spelers te melden hebben? Ga meer van je zestien af voetballen? Geef meer druk? We gaan het zien.

De tweede helft mag Sparta aftrappen met Ache. Balletje terug en meteen wordt de lange bal gespeeld. Na zestien minuten wordt AZ weer levensgevaarlijk met Weghorst die zowaar mag aantekenen voor 0-2. Jahanbakhsh legt de bal panklaar voor de 25-jarige spits uit Borne en schuift de bal langs Kortsmit. Het leek er op dat de bal houdbaar was omdat laatstgenoemde er nog aanzit, maar helaas staat er wel een “2” op het nieuwe scorebord.

Na deze, pak hem beet, zestig minuten van Alkmaarse aanvallen mag Sparta voetballen. Meteen uit de aftrap ontstaat er na goed voetbal een kans voor Kenny Dougall: hij schiet de bal naast de verkeerde kant van de linker paal.

In de 68e minuut wordt het weer spannend op het kasteel: na een goede voorzet van Floranus vanaf de rechterkant kan Ache na eerst op de onderkant van de lat te koppen de aansluitingstreffer maken. Er wordt echter snel roet in het eten van de Spartanen gegooid: de assistent-scheidsrechter die Kortsmit in de eerste helft te snel van zijn doellijn zag komen merkt nu buitenspel op van Ache en zo gaat zijn derde treffer van het seizoen niet door.

Pastoor vindt dat het tijd is voor een wissel: hij haalt Chabot naar de kant en brengt Sanusi in. Hij gaat dus met drie verdedigers spelen en vier middenvelders plus een aanvallende middenvelder. Dit resulteert in de laatste minuten van de wedstrijd nog in kansen: in de 88e minuut schiet Floranus over, in de 89e minuut kopt de net ingebrachte Duarte in de handen van doelman Bizot en in de negentigste minuut krult Sanusi de bal nog prachtig in de verre hoek. Helaas voor de meesten op Spangen is de redding die Bizot brengt nog mooier.

De allergrootste kans op de eretreffer voor Sparta ontstaat in de blessuretijd: Sanusi kopt van dichtbij op de handen van Bizot (weer een geweldige redding) en zo blijft het Sparta nul, AZ twee.

Opstelling Sparta:

Kortsmit (C), Floranus, Chabot, Vriends, Marfelt, Dougall, Mühren, Dobson, Brogno, Ache, Goodwin.

Opstelling AZ:

Bizot, Svensson, Vlaar (C), Wuytens, Ouwejan, Til, Vejinović, Van Overeem, Jahanbakhsh, Weghorst, Seuntjens.

Scoreverloop:

34’: Weghorst (Vejinović)

61’: Weghorst (Jahanbakhsh)Share |
comments powered by Disqus