Zondag 22 Oktober 2017 - 12:25

Sparta verdient meer dan punt in derby

Excelsior – Sparta zou de wedstrijd worden waar Sparta de ommekeer zou gaan in zetten of de wedstrijd worden waar Trainer/TD Alex Pastoor op afgerekend zou worden. Althans, dat was de verwachting van vele Spartasupporters en misschien ook wel van een groep sponsors. De geruchten, fake- en echt nieuws, wisselden zich deze week in een rap tempo op. Een gelijkspel, daar hadden eigenlijk niet veel Spartanen rekening mee gehouden. En uiteindelijk kreeg Sparta, gezien het spelbeeld en de drama-act van scheidsrechter Mulder, te weinig voor wat het verdiende in de uitverkochte derby op Woudestein.

Voor de wedstrijd was het in veel Kralingse kroegen gezellig toeven en van de sfeer van vorig jaar waarbij ruiten sneuvelden en supporters elkaar te lijf gingen was nu niets te merken. De rivaliteit kwam gelukkig niet veel verder dan een ludieke actie van de Spangenaren die Tippelzone bordjes rondom het stadionnetje van Excelsior hadden gehangen om verwarde bezoekers van relaxdames de weg te wijzen. Aan het einde van de wedstrijd werden nog wel wat heethoofden van de Aalbers tribune verwijderd, maar ook dat viel gelukkig allemaal mee.

Genoeg over de randzaken, dan de wedstrijd: Grote delen van de derby speelde zich op het middenveld af. Sparta had meer balbezit dan de in een fantasie tenue spelende Kralingers, maar moest continue beducht zijn op de omschakeling wat gevaarlijke momenten voor het doel van Kortsmit zou kunnen op leveren. Coach van der Gaag houdt er wat dat betreft een veel defensievere en gematigde speelstijl op na dan zijn Sparta collega Pastoor die een voorstander is van verzorgd voetbal met veel balbezit.

Sparta kreeg in de 5e minuut een behoorlijke kans. Fisher kopte de bal goed in maar zag de bal gekeerd worden. Twee minuten later kreeg Koolwijk alle ruimte en om van uit een stilstaand moment (corner) in te koppen. Levensgevaarlijk, maar gelukkig niet succesvol.

In de 30e minuut moest Kortsmit alles uit de kast halen om na onnodig balverlies van Spierings de 1-0 te voorkomen. In twee weergaloze acties haalde die de angel uit de tot dan meest gevaarlijve aanval van Excelsior. 10 minuten later kreeg Sparta zijn grootste kans van de 1e helft, de bal kwam tussen twee Excelsior verdedigers en doelman Kristinsson door waardoor hij de bal mee kreeg en op open doel afstevende. Doordat de bal iets te ver rechts van hem kwam ontbrak net even wat kracht om de bal hard in te schieten waardoor Kristinsson net genoeg tijd had om terug te zijn in het doel en de bal alsnog wist te keren.

In de eerste fase van de tweede helft leek dat beide teams wilden voortborduren op de weliswaar tactische maar meestal saaie uitvoering van de eerste helft. Toch kwam daar in de 55e minuut verandering in doordat Excelsior de bal achter Kortsmit kreeg. Na een uitbal waar Brogno vergat om dekking te geven aan Massop kreeg deze de kans om uit te halen. De bal werd iets ongelukkig van richting veranderd waardoor Kortsmit kansloos was. Na de 1-0 moest er uit een ander vaatje getapt gaan worden om niet de zoveelste nederlaag in de competitie maar ook in deze derby onnodig te gaan lijden.

Sparta leek dit te begrijpen want direct na de aftrap van de 1-0 was het Mühren die op een haar na de gelijkmaker maakte. De bal scheerde rakelings rechts langs de paal van Kristinsson.

In de tweede fase van de tweede helft bracht Pastoor drie wissels in die redelijk tot goed uitvielen. Sparta kwam steeds meer, daar waar het nog niet het geval was, in balbezit en er kwam meer dreiging naar voren. 4 minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd mocht wissel Goodwin aanleggen nadat Ryan Sanusi voor de zoveelste keer uiterst hard werd aangepakt. Wat Brogno eerder niet lukte, lukte de Australische international wel. De bal, niet onhoudbaar, werd links in het netje geschoten. Het overvolle uitvak vierde dit doelpunt groots, maar wilde uiteindelijk de 3 punten naar Het Kasteel meenemen. Excelsior restte niets anders dan in de laatste speelminuten dan verdedigen en tegenhouden. In de laatste minuut van de wedstrijd werd Sparta bestolen door de leidsman Mulder, die eerder dit seizoen ook al niet erg Sparta gezind was. Sanusi werd in de zestien onder het oog van Mulder onderuit geschoffeld door Koolwijk die met een appellerend gebaar aan Mulder hem wijs maakte dat er niets aan de hand zou zijn. Mulder ging daar in mee en liet tot woede van alles dat Sparta was doorspelen en zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat de 1-1 dus de eindstand werd. Direct na het affluiten volgden er nog wat onvriendelijkheden op het veld waarbij Excelsior aanvoerder Koolwijk nog zijn persoonlijke #MeToo momentje kreeg te verduren. Auw!

Al met al pakte Sparta weer een punt en lijkt de soap rondom de positie van Pastoor nog wel even door te gaan sudderen. Een direct ontslag lijkt, na dit resultaat, wel afgewend te zijn. Volgende week wacht FC Groningen en zal er opnieuw volop druk staan op deze wedstrijd omdat er dan weer twee ploegen in het veld staan die in zwaar weer zitten.

Opstelling Sparta: Kortsmit; Holst (64' Veenhoven), Breuer (70' Goodwin), Fischer, Floranus; Sanusi, Spierings, Dougall, Duarte (78' Ache); Mühren, Brogno

(foto's Carla Vos)Share |
comments powered by Disqus