Zaterdag 22 Augustus 2015 - 10:01

Sparta toont 2e helft ander gezicht

Het leek erop dat we tegen FC Eindhoven een moeilijke avond tegemoet zouden gaan, maar door op de juiste momenten te scoren, gooide Sparta de wedstrijd in het slot en pakten we drie belangrijke punten; van een directe concurrent ook nog!

Het was nog duidelijk wennen voor Sparta, zo bij de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Niet alleen binnen de lijnen, maar ook daarbuiten. Zo kwam er in het begin van de wedstrijd een irritant piepgeluid uit de speakers en was de catering op de DN tribune dramatisch met het benauwde weer op de vrijdagavond. Goedmakertje waren de geweldige vlaggen waarmee voorafgaand aan de wedstrijd werd gezwaaid. Vooral die met het RV & AV logo zag er schitterend uit!

Maar gingen de harten van de Spartanen er sneller van kloppen, de mannen op het veld werden er niet echt door ge´nspireerd. Onze club begon namelijk nogal matig aan de wedstrijd.

Leren
Het was daarnaast ook al snel te zien dat de ene Brabantse club de andere niet is. FC Eindhoven bleek een stuk sterker dan de Waalwijkers. Sparta had het maar wat moeilijk tegen de fris spelende Eindhovenaren die complimenten voor hun beleid verdienen. Met een beperkt budget jaar in, jaar uit prima presteren is iets waar wij alleen maar van kunnen leren.

Niet goed
Niet alleen het goede spel van Eindhoven bracht ons dus in problemen, ook het matige spel van Sparta zelf hielp zoals gezegd niet mee. Teveel spelers hadden de goede vorm niet te pakken. Zo leed Verhaar het nodige balverlies en moest Dijkstra er nog duidelijk aan wennen dat we in het rood-wit speelden. Tot drie keer toe schoof hij de bal zo in de voeten van Eindhoven spelers; daarmee Sparta gelijk in gevaar brengend.

Maar ook al was ons spel niet goed en leek onze defensie enkele malen meer op een gatenkaas dan een stevige Rotterdamse oude (een heerlijk kaasje, maar dit terzijde), toch slaagde de FC er niet in om het veldoverwicht in een terechte voorsprong om te zetten. Want niet Eindhoven ging met een voorsprong rusten, maar wij.

Standaardsituatie
Het is al eens vaker gezegd op deze site: als je niet goed speelt, moet je zien te scoren uit standaardsituaties.
En dat deed Sparta. Het belang van een goede, ingestudeerde, vrije trap of hoekschop kan goud waard zijn (veel daarop trainen dus aub). Een mooie indraaiende bal door Sanusi werd afgemaakt door Brogno. De ok spelende Belg hoefde de scherpe inzet maar lichtjes aan te tikken met zijn hoofd.
Zo gingen we toch nog tevreden aan het lauwe bier omdat naast de onverwachte voorsprong ook het spel van de pas 16 jarige (!) Sherel Floranus meer dan goed was. De rechtsback verving de zieke Van Buuren en deed dat uitstekend. Achterin degelijk, verder vaak prima combinerend en regelmatig goed mee opkomend. Jammer was alleen dat hij de wedstrijd niet kon uitspelen; in de 80e minuut werd hij gewisseld omdat hij van zijn moeder voor tien uur thuis moest zijn.

Ander gezicht
De tweede helft toonde Sparta een ander gezicht. Wat er geslikt, danwel gezegd is in de kleedkamer zal altijd wel een geheim blijven, maar Sparta ging er wel beter door voetballen. We spoten uit de startblokken en verdubbelden al na een minuutje spelen de voorsprong. Een heerlijk dubbele een-twee tussen Verhaar en Van Moorsel werd door laatstgenoemde afgemaakt.
De klap van de snelle 2-0 kwam hard aan bij Eindhoven, want veel lieten ze daarna niet meer zien, mede omdat 'we' dus veel beter in ons vel staken. Combinaties verliepen vlotter, er was minder dom balverlies en spelers die de eerste helft maar matig voor de dag kwamen, toonden beterschap. Verhaar was er een van. Na rust speelde hij een stuk beter en beloonde zichzelf niet enkel met een assist, maar ook met een goal in de 50e minuut.

Doodsteek
Symptomatisch voor het mindere spel van de Eindhovenaren was de ruimte die hij kreeg. Ongehinderd kon Verhaar oprukken tot de rand van het strafschopgebied en uithalen. Zij schuiver verdween achter keeper Swinkels waarvan gerust gezegd mag worden dat hij blunderde. Het schot van Verhaar was namelijk alleszins houdbaar.

De vreugde was er echter niet minder om: 3-0 na 50 minuten spelen, prima!
Het bleek de doodsteek voor Eindhoven dat er geen heil meer in zag. Sparta kwam in het verdere verloop van de wedstrijd dan ook zelden meer in problemen omdat onze defensie nu wel hechter bleek en onze keepert daar waar nodig goede reddingen verrichtte.

Verwijt
Het was dan ook wachten op meer doelpunten, maar die kwamen er niet. Vooral na de tweede gele kaart voor N'Toko, een beer van een speler die het de nuttig spelende Bergkamp maar moeilijk maakte, had onze club club best een goaltje meer mogen maken. Het was zowat het enige verwijt wat je de spelers die tweede helft mocht maken, want verder speelden we voor Jupiler begrippen best aardig.

Tot slot
De 3-0 mag wat geflatteerd zijn, maar misschien over het algemeen wel terecht. De eerste overwinning van het seizoen tegen een mede concurrent voor de bovenste plaatsen (zo mogen wij onszelf toch wel inschatten?) was een belangrijke en smaakt naar meer. Maandag de 24e volgt de test of we in staat zijn om ook tegen een andere concurrent, VVV, net zo goed te presteren als we in de tweede helft tegen Eindhoven deden.
Benieuwd naar hoe Sparta op maandagavond in Venlo voor de dag komt.

Sparta succes, en Spartanen... ook al is de dag en afstand niet echt gunstig, ga toch mee als het even kan. Onze club kan de support gebruiken!Share |
comments powered by Disqus