Maandag 28 Januari 2019 - 15:15

Sparta oefent nu op 4-3-3

De lucht was vanochtend net zo grijs als de haardos van George Clooney. Ik lijk wel een beetje op hem, maar dat geheel terzijde, Spartanen. Terug naar vrijdagavond. Wat was het bar en boos in Velsen-Zuid. Op bezoek bij de De Witte Leeuwen; by far de liefste supporters van de KKD.

Wiens blitse voorzitter Pieter van der Waard de eredivisie predikt voor het jaar des heren 2025. Vond dit niet van ambitie getuigen en dat zei ik hem. Boos werd hij niet. Hij kon erom lachen. Aardige vent die op zijn manier aan de weg timmert met herkenbaar voetbal en waar gezelligheid en knusheid voorop staat. Als bewijs hiervoor was ik getuige van het praatje vooraf dat de leden van de sponsorclub van Telstar voorgeschoteld kregen van de assistent-trainer. Tevens werd vermeld dat men een nieuwe speler van FC Groningen had aangetrokken.

Waarop ik mijn hand op stak en vroeg: “Start hij vanavond in de basis?” “Neen, hij start niet in de basis”, aldus de assistent. Ik: “O gelukkig maar.’’ De hele zaal dubbel van het lachen. Want ja een supporter van het grote Sparta had toch maar mooi respect voor hun versterking uit Grunn. Over de wedstrijd van vrijdag is genoeg gezegd en geschreven. Naast dat ik bijkans de ogen uit mijn kop schaamde voor het vertoonde spel was er nog een conclusie te trekken. We spelen niet naar onze mogelijkheden! Met twee centrale verdedigers zijn de taken duidelijker verdeeld. Met drie centrale verdedigers doet er 1 of doen er 2 spelers niet of te weinig mee. Je speelt dus eigenlijk met 9 á 10 man.

Te gecompliceerd. Gewoon twee centrale verdedigers. Koppeltjes zijn uit en te na te verzinnen. Ik noem op: Auassar/Vriends, Abels/Vriends, Harroui/Vriends, Harroui/Abels en ga zo maar door. Veel duidelijker dan nu. Centrale duo verdedigt altijd de afvallende bal en zorgt voor druk naar voren. Dan de bal naar Royston Drenthe die een vrije rol op het midden heeft en ervoor zorgt dat hij altijd aanspeelbaar is. Drenthe speelt de buitenste middenvelders aan die in balbezit diep weglopen. Zo kom je aan voetballen toe. Het is simpeler, duidelijker en leuker om naar te kijken. En ook om zo te voetballen voor de spelers zelf. Tuurlijk verlies je dan weleens een partijtje maar wat geeft het? Je speelt wel je eigen (herkenbaar) spel.

Terug naar vanochtend. Zoals aangekondigd stond ik om klokslag 10.00 uur aan de poort van ons hoofdgebouw. Om bovenstaande kennis van het merendeel van onze Sparta-supporters aan Henk van Stee duidelijk te maken. Voor zover het nog niet duidelijk was. Royston Drenthe hield de deur voor mij open. Hei zei keurig goedemorgen en vroeg of alles goed ging met mij. Zei hem: “Ik ga praten met Henk.”

Royston reageerde verder niet en ik spoedde mij de trappen op naar de 4e verdieping. Op de 3e aangekomen keek ik eerst naar het veld. Of er al iets te beleven viel? Temeer daar je Henk daar soms kan aantreffen. Assistent Aleksander Rankovic zette het parcours uit. Verder was er niemand te bekennen het was ook nog maar net 10.00 uur geweest.

Ik ging naar de perskamer en van daaruit heb je een prachtig uitzicht op hetgeen er voor het hoofdgebouw plaatsvindt. “Niet op zitten aub”, stond er op de sta-tafels langs de wanden van het perscentrum. Het wachtwoord van de wifi was PersKamer. Na daar een tijdje te hebben gestaan -koffie was er niet- zonder enkele activiteit waar te nemen, werd ik gebeld. Telefoontje beantwoord (nee niet van Stee). Daarna was ik het zat en stormde de laatste trap op naar boven alwaar ik Henk van Stee vast tegen het lijf zou lopen.

Aangekomen op de afdeling transfers en nog veel meer vertelde een lieftallige receptioniste mij dat Henk thans middenin ‘’scoutingsoverleg’’ zat. Ik zei haar dat ik morgenochtend om 9 uur zou terugkomen en of ze dit met Henk wilde communiceren. Dat zou ze doen. Ik vertrok onverrichterzake en ik ‘bokste’ in het voorbijgaan nog met Leen van Steensel. Die had het druk, want volgens weer een andere medewerker moest de auto van Stijn Spierings ingeleverd worden. Een klusje voor de teammanager.

Ondertussen was het 11.00 uur. De training begon. Liet mij langs de trappen vallen als een valk. Zei het meisje bij de receptie van de hoofdingang allervriendelijkst gedag en ging op zoek naar een ingang die open was en die mij toegang verschafte tot het trainingsveld. Daar aangekomen kreeg ik van een groot deel van de vaste watchers opnieuw de bevestiging van het bovenstaande relaas met betrekking tot de te hanteren speelwijze.

Watcher: ‘4-3-3 met Harroui die natuurlijk gewoon hoort te spelen. Te gek voor woorden dat hij het kind van de rekening wordt. Een van de constante van de 1e seizoenhelft ernaast. Het moet niet veel gekker worden. Men moet echt met twee centrale verdedigers gaan spelen en Dries Wuytens moet eruit, die voegt niets toe. Gilliano Wijnaldum op linksback en Janne Saksela op rechtsback dan Adil Auassar met Bart Vriends centraal. Dan heb je een linkspoot met een rechtspoot en op het midden speel je met Gregor Breinburg, Abdel Harroui, Laros Duarte en Deroy Duarte. Voorin met Royston Drenthe, Lars Veldwijk en Mohamed Rahi.’’

Kijk Spartanen, zo kan het dus ook. Adil Auassar was vanochtend nergens te bekennen en Fankaty Dabo ging eerder naar binnen. zo hielden we mooi 22 man over en kon men lang tijdig partijen 11 tegen 11. En wat schetste onze verbazing? Het alom verfoeide en verguisde 5-3-2 werd daarin losgelaten en echt waar… beide partijen speelden 4-3-3! Dries Wuytens vormde een koppel met Bart Vriends. Dat ging Wuytens aanmerkelijk beter af.

Onze nieuwste aanwinst Dirk Abels fungeerde als linksback en deed dat niet onaardig. Het zag er allemaal een stuk logischer uit. Men kwam tot goede aanvallen. Gescoord werd er 1 keer maar beide ploegen schiepen veel kansen en zoals gezegd het zag er beter uit. Gaan wij dan op onze schreden terugkeren en wint het verstand het dan toch van de ego? Natuurlijk het doorschuiven vanuit het centraal midden het doordekken op de afvallende bal waren onderdelen die nog niet goed gingen. Maar hé, het begin is er.

Nou vraag ik me af. Wat denkt u zal ik morgenochtend nou nog langs Henk van Stee gaan of kan ik gewoon thuis blijven? Krijgen we een ommekeer en gaan we vrijdag aanvallen tegen FC Volendam aan de dijk? Is het kwartje dan eindelijk gevallen in het hoofdgebouw? Vragen alom. Hoorde ook nog dat Henk van Stee bezig was met een Duitser, maar voor welke positie dan, vragen wij ons af.

Later in de week meer. Ik blijf berichten.Share |
comments powered by Disqus