Zondag 29 Oktober 2017 - 19:06

Sparta knokt zich langs Groningen na knotsgekke slotfase

Waar de weersomstandigheden zich afwisselden op het Kasteel keken veel Spartanen met zonnestralen uit de ogen hoopgevend naar deze ''kelderkraker.'' FC Groningen dat dit seizoen in nog geen uitwedstrijd een punt heeft gepakt, moest het prooi van Sparta worden om eindelijk weer eens drie punten toe te voegen. Sparta speelde met dezelfde opstelling als de vorige twee duels, dus met een 4-4-2 formatie met Brogno en Mühren als aanvalsleiders. Ondanks dat Bart Vriends weer fit is geeft Alex Pastoor de voorkeur aan Breuer en Fischer.

Rommelig begin

Voorafgaand aan deze wedstrijd was al bekend dat beide ploegen in een moeilijke fase zaten en dit was te merken. Sparta had het initiatief in handen en Groningen loerde op de counter, wat aan beide kanten slordig werd uitgespeeld. Echter was het wel Groningen wat voor dreiging zorgde. Twee corners leidde tot paniek in de 16 van Sparta, wat niet had gehoeven. Twee keer werd Kortsmit geblokt door een eigen verdediger waardoor hij de bal niet kon vangen. Kortsmit stompte de bal bij de eerste corner ongecontroleerd weg waardoor hij de bal ternauwernood overtikte na een kopbal van Memisevic. Bij de tweede corner, waar Fischer hem hinderde, reageerde hij op een schot van Te Wierik.

Overwicht

Na die kansen groeide Sparta steeds meer in de wedstrijd en dit leidde tot een grote kans. Na een uitglijder van Warmerdam kreeg Mühren de bal in de zestien op een presenteer blaadje. Hij deed er echter te lang over en zag zijn schot van dichtbij geblokt worden. Dit was een signaal voor de openingstreffer. Een paar minuten hierna slingerde Brogno met links de bal prachtig voor op het hoofd van de aanstormende Duarte die zijn kopbal gekeerd zag worden. In de rebound was Mühren alert en al liggend schoot hij de bal van een meter of vijf in het doel: 1-0!. Na dit doelpunt rook Sparta bloed en stormde het op het Groningse doel af. Nog geen twee minuten na het doelpunt was het verdediger Memisevic die de paal van het eigen doel trof. Na veel dreiging en gekraakte schoten was de storm gaan liggen en kon Groningen blij zijn dat het niet nog een tegentreffer incasseerde.

Uit het niets

Na deze storm bleef Sparta het overwicht behouden, maar was het uitgerekend Dougall, al weken de meevaller van Sparta, die een fout maakte dit leidde tot de gelijkmaker. Hij leverde de bal op het middenveld in bij Ludovit Reis die vogeltje vrij door het midden richting Kortsmit kon lopen. Zijn schot op de rand van de zestien viel zomaar binnen ondanks dat Kortsmit de bal nog toucheerde. Een ongelukkig moment van de doelman die al weken uitblinkt. Toch was het Sparta dat ging rusten met een voorsprong. Spierings gaf vanaf een links een goede hoge bal op Robert Mühren die in dit luchtduel lichtjes word geduwd en naar de grond gaat. Tot ongenoegen van alle Groningers fluit Bas Nijhuis voor een pingel en schiet Brogno dit buitenkansje feilloos raak in de rechter bovenhoek.

Afwachtend

In de tweede helft was het vooral Groningen dat aan de bal was en liet Sparta de tegenstander komen. Groningen kon geen vuist maken en ze creëerde vrijwel niets. Ondanks dat Groningen iets meer de bal had, kreeg Mühren een gigantische kans op het uitbreiden van de voorsprong. Hij kreeg de bal in de ruimte op de rand van de zestien en schoot met rechts (waar hij duidelijk met links moest schieten) over het doel van Sergio Padt. Na deze kans zag je dat Sparta het initiatief weer overnam en dat resulteerde in een prachtige aanval, waar Spierings de bal tegen de achterlijn terug legde op Sanusi, die snoeihard richting de korte hoek schoot. Padt bracht echter met een goede reflex redding op dit harde schot.

Enerverende slotfase

Met het inbrengen van Lars Veldwijk was Groningen bezig aan een waar slotoffensief. Waar Sparta eerder al wisselde met Goodwin, die de geblesseerde Floranus verving, en Veenhoven, kwam in de 85ste minuut onze piemelspits er in. Proschwitz maakte zijn debuut en in die korte tijd kun je niet zeggen wat zijn niveau is. Wel kon je stellen dat hij in die tijd al meer kopduels won dan Mühren in de hele wedstrijd, maar dat terzijde.

Sparta zat in de problemen en mocht de paal en lat bedanken dat het de gelijkmaker niet incasseerde. Eerst schoot invaller Veldwijk vanaf rechts met een hard laag schot op de paal en geen paar seconden daarna zag een andere invaller Jesper Drost zijn kopbal op de lat uiteenspatten. Na de aangegeven vier minuten blessuretijd kwam Groningen er nog één keer zeer gevaarlijk uit. De bal werd veroverd en Veldwijk marcheerde richting het doel van Sparta. Mark Veenhoven liet echter blijken een winnaarsmentaliteit te hebben en was bereid grenzen te overschrijden. Veenhoven incasseerde met een schandalige tackle van achter de rode kaart en redde Sparta misschien wel van de gelijkmaker. Diezelfde Veenhoven werd luid toegezongen door het Sparta publiek die dit soort kamikaze acties alleen maar kunnen waarderen.

Uit de daaropvolgende vrije trap werd deze tegen de elleboog van Goodwin aangeschoten, maar Nijhuis gaf geen penalty en fluit meteen af. Het Kasteel juicht en er zijn eindelijk weer eens drie punten gepakt.

Nabeschouwing

Al met al was het geen geweldige wedstrijd, maar werd er wel geknokt voor de punten, met de rode kaart van Veenhoven als voorbeeld. Een wedstrijd waar Stijn Spierings en Ryan Sanusi positief opvielen met vele bal veroveringen en goede passes. Toch zullen vele Spartanen Mark Veenhoven als held van de dag zien. Hij gaf zijn visitekaartje voor de buitenwereld misschien op een hele negatieve manier af, maar bij ons Spartanen heeft hij laten zien alles te geven voor de club.Share |
comments powered by Disqus