Zaterdag 04 November 2017 - 10:29

Sparta en Heerenveen delen de punten in saaie pot

Na eindelijk weer eens gewonnen te hebben, konden wij, Spartanen, met een (klein) beetje hoop naar de eerste wedstrijd van speelronde elf kijken. Op een 'ouderwetse' vrijdagavond kwam er weer een ploeg uit het hoge Noorden op bezoek, ditmaal SC Heerenveen, dat wij het lastig moesten maken en de vijfde nederlaag op rij moesten bezorgen.

Om de Friezen te bestrijden had Alex Pastoor weinig aan de opstelling veranderd. De licht geblesseerde Floranus werd vervangen door ons Deense talent Marfelt, hij mocht weer laten zien wat hij in huis had. Verder hanteerde Alex Pastoor dezelfde formatie als tegen Groningen. Floranus zat overigens wel op de bank.

Zoeken

Het begin van de eerste helft was vooral zoeken voor beide ploegen. Heerenveen had het eerste kwartier het meeste balbezit, maar wist er maar weinig mee te doen. Heerenveen kreeg in dit eerste kwartier wel één kans: Schaars bereikte met een lange bal Reza Gogjanegad(?), die de bal klaar legde voor Ödegaard. Het grote talent van Real Madrid kapte naar binnen maar schoot met links naast het doel van Roy Kortsmit.

Na het eerste kwartier begon Sparta wat meer de overhand te krijgen, niet perse in kansen, maar wij hadden in elk geval wat vaker de bal. Dit resulteerde in slechts één kleine mogelijkheid: Brogno ging over de rechterkant een mooie één twee aan met Sanusi, zijn voorzet richting Duarte werd getoucheerd door een Heerenveen-verdediger en zeilde net voorlangs het doel. Verder heeft Sparta vrijwel niets gecreëerd de eerste helft. Heerenveen heeft nog wel een paar grote kansen gehad na die waarschuwingspoging, maar het was tekenend voor de wedstrijd dat die ballen er niet in gingen. Het was bar slecht, al zagen we nog wel wat goede acties van het grote talent uit Noorwegen, dat toch wel heel mooi twee Spartanen in de luren legde bij de cornervlag. Het is echter kenmerkend dat uit die actie Stijn Schaars tegen Reza aanschoot en dus het schot van zijn eigen medespeler blokte.

Eindelijk rust

En meer valt er niet over te zeggen over de eerste helft. Menig Spartaan ergerde zich vooral aan het tikkie-breed- tikkie-terugaspect. En misschien wel aan onze twee Denen, want wat hadden die het lastig de eerste helft. Holst en Marfelt werden er constant uitgelopen en ze waren hun man vaak kwijt. Lichtpuntjes in de eerste helft waren misschien wel ons centrale duo en, op het middenveld, Sanusi en Duarte. Sanusi sleurde weer over het middenveld en leek wel een van de weinigen die fysiek sterker waren dan hun directe tegenstander.

Weinig spektakel

Als je de eerste helft had gezien, zou je denken dat het de tweede helft niet saaier kon, maar niets is minder waar! De tweede helft was erg armoedig van beide kanten, niemand durfde risico te nemen om eens volle bak te jagen op de voorsprong. Er werd toch echt te weinig of te traag naar voren gespeeld om het de Friese verdediging moeilijk te maken. Nadat Marfelt een niet al te beste eerste helft speelde, knalde hij de tweede helft bijna elke bal naar voren in de voeten van een tegenstander. Dit resulteerde in de zeventigste minuut erin, dat Floranus hem kwam vervangen, waar eerder Brogno al werd vervangen door Goodwin, die ook geen potten kon breken. Hij zorgde wel voor gevaar, maar kon vanaf de flank Mühren, die onzichtbaar was vandaag, telkens niet bereiken.

Ache

Nadat wij 83 minuten lang geen fatsoenlijke kans gecreëerd hadden, bracht Alex Pastoor onze tweede-spits Ragnar Ache in. Door deze wissel veerde het publiek op, dat Sparta geweldig steunde deze wedstrijd. De komst van Ache zorgde voor veel dreiging en hij won in vergelijking met Mühren zijn kopduels. Door de wissel kregen we al één kans meer in de tweede helft. Op aangeven van Ache schoot Mühren richting doel, maar zijn inzet ging naast het doel. En misschien wel dè kans van de wedstrijd was voor Ache. Uit een corner kopte hij richting de linkerhoek van het doel, maar daar stond Schaars goed opgesteld en hij werkte de bal van de lijn. Heerenveen creëerde in de tweede helft ook helemaal niets, wat mede te danken was aan ons centrale duo en aan Sanusi. Maar ook Dougall deed het verdedigend best aardig, maar opbouwend en aanvallend was hij wel slordig en gaf hij meermalen de bal zomaar weg.

Snel vergeten

We kunnen concluderen dat het niet de wedstrijd van het jaar was. Fischer en Breuer stonden wel goed te verdedigen, op een paar schoonheidsfoutjes na natuurlijk. Verder hadden onze Deense backs het moeilijk op de flanken, maar dit resulteerde gelukkig niet in tegengoals. Stijn Spierings wist zijn goede spel van afgelopen zondag niet door te trekken naar deze wedstrijd en gaf niet thuis. Er moet wel wat gevonden worden op het creëren van kansen, want dit lage aantal kan natuurlijk niet zo blijven. Oftewel, snel vergeten deze saaie wedstrijd en doorgaan naar Tilburg. Elk punt is er één en dat hebben we vandaag tenminste nog gepakt.Share |
comments powered by Disqus