Zaterdag 18 Februari 2017 - 13:33

Sparta - Groningen, de voorbeschouwing

Het is vijf voor twaalf. Terwijl de noodklok wordt geluid, rinkelen alle alarmbellen. De club is in rep. En in roer. Sinds de late zomer van het vorig jaar heeft Sparta welgeteld één hele competitiewedstrijd weten te winnen. Het vertrouwen van de spelers is weg, alsmede hun lef, overtuiging, wilskracht, creativiteit, kampfgeist, torinstinkt en joie-de-vivre. De bal gaat breed en niet naar vóóóórruh! Tegen Groningen moet het anders. Want anders… Anders wacht degradatie. Kom op, Spartanen. Knokken voor wat je waard bent. De voorbeschouwing.


Sparta – Groningen wordt komende zondag 19 februari gespeeld op het klassieke aanvangstijdstip van half drie des middags. Arbiter Lindhout blaast met kracht op zijn fluit, grensrechters Hoekstra en Dobre draven, vlag in de hand, als bokkige gazellen langs de zijlijn en het heerschap Oostrom zorgt er als vierde man voor dat de hele boel niet gierend uit de klauw loopt. Dat de successupporters af beginnen te haken blijkt uit het feit dat er nog kaarten te koop zijn voor de Kasteeltribune en de Tonny van Ede-tribune. Een bezoekje aan www.spartakaartje.nl of de fanshop is genoeg om de wederopstanding van Sparta van nabij mee te maken.


Puzzel

Zoals reeds gemeld, het gaat oud-Rotterdamsch kut met Sparta. We weten niet meer wat winnen is en de overtuigingskracht is uit de spelers gevloeid. Ondertussen houdt Alex Pastoor vast aan zijn proces. Wat niet betekent dat hij ook vasthoudt aan zijn basiself. De puzzel wordt wekelijks anders gelegd, maar telkens passen de stukjes net niet. Misschien wel, omdat Alex niet alle stukjes heeft om een goede, kloppende puzzel te maken.

Saksela, Pusic en Cabral zijn de nieuwste aanwinsten van Alex Pastoor’s Lonely Hearts Club Band. We zullen beleven hoe zij presteren, maar op tweederde van het seizoen kunnen we al wel de zomeraankopen van onze trainer / technisch directeur langs de meetlat leggen. Vaste waarden zitten er niet tussen. Vriends, Calero, Pinteaux, El Azzouzi en Goodwin hebben aardige momenten, maar zijn te wisselvallig om minimaal 30% beter te zijn dan hun al bij Sparta aanwezige concurrenten. Terwijl dat toch de vuistregel is die Alex Pastoor hanteert bij het aantrekken van nieuwe spelers.

Tel bij het matige rendement van de nieuwelingen op dat Sanusi, Van Moorsel, Verhaar, Dougall en de laatste periode toch ook Dumfries in de Eredivisie niet het niveau halen dat Sparta het kampioenschap van de Jupiler League bracht, dat Spierings toch echt robuuster moet worden en dat Michel Breuer steeds vaker een stapje te laat is en we moeten vaststellen dat het op dit moment niet overhoudt met de kwaliteit van de selectie.

Wie doen het dan wel naar behoren? In de spaarse minuten die David Mendes da Silva tot nu toe gespeeld heeft laat hij zien over meer gif en inzicht te beschikken dan zijn collega-middenvelders. Sherel Floranus laat steken vallen, maar groeit met de week. Roy Kortsmit ranselt de onmogelijkste ballen uit het doel om vervolgens vrolijk onder een hoge bal door te lopen, maar per saldo doet hij veel meer goed dan verkeerd. En Mathias Pogba doet als pinchhitter wat hij moet doen: oorlog maken en doelpunten scoren.

Is het u trouwens wel eens opgevallen dat Pogba opvallend veel weg heeft van de zangeres Sia? Nee? Kijk maar.

Degradatievoetbal

Ter zake. Extrapolatie van de resultaten van de afgelopen wedstrijden leidt rechtstreeks naar de Jupiler League. Tegen Ajax was Sparta kansloos, tegen Zwolle was het ongeïnspireerd, tegen Willem II ontbrak op de cruciale momenten de scherpte, tegen AZ viel het mee, tegen Utrecht viel het tegen, tegen ADO miste het geloof, tegen Vitesse was het te slap, tegen Feyenoord figureerden we, tegen Roda gingen we pas voetballen bij een achterstand en tegen Excelsior zette het verval in. Tegen Groningen moet het anders. Echt anders.

Daarom, Spartanen: tegen Groningen begint het degradatievoetbal. Degradatievoetbal is de enige weg omhoog. Tegen Groningen staan de mannen op en tappen we uit een ander vaatje. Met opgestroopte mouwen (al dan niet van het thermo-ondershirt) trekken we ten strijde voor de eer en glorie van Sparta, maar vooral voor lijfsbehoud. Met zijn allen en met hart en ziel. Spelers en supporters. Schopt Poten Armen Ribben Tot Appelmoes. Wie is dat degradatiespook dan wel?! Verdrijven zullen we hem.

Groningen

Iedereen die in de jaren tachtig voetbalplaatjes van Panini gespaard heeft denkt bij FC Groningen aan Jos Roossien, Harris Huizingh en Milko Djurovski. Waarom? Hierom.

Flash forward naar 2017. FC Groningen is een gedegen middenmoter in de Eredivisie. Geen spannend voetbal, geen spannende resultaten, geen zorgen. Degelijk. Groningen draait het seizoen, waarvan Sparta zou willen dat het het draaide. In de aanval bij Groningen speelt oud-Spartaan Mimoun Mahi een goed seizoen. In de winterstop kon Mahi naar Engeland, maar Groningen liet hem niet gaan en wil hem langer vastleggen. Voor Sparta valt te hopen dat Mahi zijn goede vorm in het hoge noorden laat, maar wie de ‘wet van de tegen Sparta spelende oud-Spartanen’ kent weet dat dit vermoedelijk niet gebeurt. Waar Mahi aan zijn contract werd gehouden, mocht rechtsback Hans Hateboer Groningen wel verlaten. Hij vertrok naar Atalanta Bergamo in de Serie A.

Geen Hateboer tegen Sparta dus, maar wie dan wel? Omdat schrijver dezes in zijn vrije tijd wel wat beters te doen heeft dan het wel en wee van FC Groningen te volgen, volgt nu een stukje tekst, schaamteloos gekopieerd van www.boerenmacht.nl.

Juninho Bacuna is zondag speelgerechtigd voor de confrontatie met Sparta, de jongeling kreeg in de uitwedstijd met Feyenoord een rode kaart, deze prent is echter terecht geseponeerd door de KNVB. De wedstrijd tegen de nummer één ging overigens vrij kansloos verloren. We verwachten tegen Sparta toch meer balbezit en kansen.

Vermoedelijk start de FC in een gewijzigde opstelling. Dit betekent dat Juninho Bacuna weer op het middenveld mag starten nadat hij wekelijks één van de betere is. Afgaande op de training vandaag zal middenvelder Jesper Drost terug keren in de basis. Dit gaat dan ten koste van Samir Memisevic. Doch blijft dit onduidelijk omdat Idrissi, Drost weer verving. Daarnaast wisselde Davidson met Van Nieff tijdens het partijspel. Het blijft dus gissen en daarnaast kun je systemen op meerdere manieren uitleggen. Dit valt dus vrij in te vullen.

Vermoedelijke basis FC Groningen: Padt; Payne, Larsen, Reijnen, Van Nieff/Davidson; Tibbling, Bacuna, Jenssen, Linssen; Mahi, Drost/Idrissi - eventuele wijzigingen in de loop van zaterdag.

Aanvaller Tom van Weert gaat zondag niet mee naar Rotterdam. De goalgetter traint 2/3 van alle trainingen mee, het gaat dus wel de goede kant op. Jongelingen Hrustic en Bijl reizen zondag wel met de selectie mee.

Bedankt, Boerenmacht.

Sparta

Daniël Breedijk haalt wekelijks de voorbeschouwing met de mededeling dat hij nog steeds geblesseerd is. Zo ook deze week. Sterkte, Daniël. Hou vol. Zonder Breedijk, maar met de weer fitte Brogno kan Alex Pastoor kiezen uit een kleine veertig fitte spelers. Weelde of overdaad?

Ten opzichte van het debacle tegen Zwolle verdwenen vorige week tegen Ajax Spierings en Verhaar, Van Moorsel uit de basis. Daar viel veel voor te zeggen. Spierings en Verhaar speelden te slap en te flegmatiek en het trucje met middenvelder Van Moorsel in de spits (terwijl er vijf pure spitsen in de selectie rondlopen) werkte voor geen meter. Met Calero, El Azzouzi en Mendes ging het tegen Ajax ook niet best, al kunnen we daar nog tegenover zetten dat Ajax van een zwaarder kaliber is dan Zwolle.

Tegen Groningen doet Pastoor er verstandig aan een gezonde dosis power en wilskracht in de basiself op te nemen. Ook moet Groningen-thuis de wedstrijd zijn waarin nieuwelingen Pusic en Cabral bewijzen dat ze niet voor de breedte zijn gehaald, maar iets extra’s (circa 30%) aan Sparta toevoegen. Wij van de ITWM gaan daarom voor de volgende opstelling:

Sparta: Kortsmit; Dumfries, Breuer, Van Drongelen, Floranus; Dijkstra, Sanusi (70. Van Moorsel), Mendes da Silva (75. Pogba); Verhaar (75. Brogno), Pusic, Cabral.Share |
comments powered by Disqus