Zaterdag 02 September 2017 - 14:45

Sparta wint op Open Dag met 5-2 van Meppen

Sparta won op de Open Dag eenvoudig met 5-2 van SV Meppen. Het potje bracht wat vraagtekens met zich mee, maar leek ook een opmars te zijn voor enkele wijzigingen in het basiselftal richting Twente-thuis.

Doe toch maar juli

Om maar eens te beginnen met de vraagtekens van het organiseren van een Open Dag in september. We snappen het allemaal wel, met vrouwenvoetbal en zo, maar Sparta supporters leken toch niet echt heel warm te lopen voor een oefenpot op 2 september. Net iets te rustig op de tribunes. Doe volgende keer maar weer in juli!

Zwakke tegenstander

En dan Meppen als tegenstander. Tja, de club die uitkomt op het derde niveau van Duitsland was gewoon te slecht om als serieuze tegenstander bestempeld te kunnen worden. Je zag -mede door de zwakke tegenstander- wel een Sparta dat leuk voetbalde en overtuigend won; wel zo aardig op een Open Dag en dus de goede keuze? Waarschijnlijk wel, de Open Dag is er voor het publiek. Puur voetballend bezien had Sparta in dit interland weekend wel een serieuzere oefenpot kunnen gebruiken.

Interlandverplichtingen Alhaft, Floranus en Duarte

Alhaft, Floranus en Duarte waren niet aanwezig. Alhaft en Floranus kwamen donderdag in actie voor Oranje onder 20 (en speelden niet onaardig, maar verloren uiteindelijk wel met 3-0 van Engeland, nadat Oranje met 10 man kwam te staan). Maandag spelen Floranus en Alhaft met Oranje onder 20 tegen de leeftijdsgenoten uit Portugal.

Duarte viel in bij Oranje onder 19, deed het laatste half uur mee. Oranje onder 19 maakte in de laatste minuut de 2-2 tegen Portugal en pakte zo een goed gelijkspel. Maandag speelt Duarte nog met Oranje onder 19 tegen Finland.

Sparta begon tegen Meppen in de volgende opstelling

Kortsmit

Holst Breuer Vriends Marfelt

Dougall Dobson

Mühren

Brogno Ache Goodwin

Ache, Marfelt en Dougall

Uit die basisopstelling vielen best wat opvallende zaken te halen. Om maar eens te beginnen met Ache. De jonge Spartaan kreeg zijn kans in de basis en greep die met beide handen aan. Al na vier minuten had hij een lekkere kopbal, die er helaas niet in ging. In de 23e minuut vloog zijn kopbal er wel in en een minuut later maakte hij koelbloedig af oog in oog met de Duitse keeper. 2-0 bij rust, 2 goals van Ache. In de rust werd de spits gewisseld voor Volas, maar: 1+1=2 staat gelijk aan: geweldige invalbeurt tegen NAC + optreden tegen Meppen = basisplaats tegen Twente (of zou Pastoor anders rekenen?).

Laat Pastoor maar rekenen, maar rekent u er als vaste lezer van deze site alvast maar op dat Marfelt tegen Twente in ieder geval als linksback in de basis staat. Hij was eigenlijk al fit toen hij zijn contract tekende, deed via Jong Sparta al wedstrijdritme op en werd vandaag in Sparta 1 klaar gestoomd voor een spoedig debuut in de eredivisie. Marfelt speelde tegen Meppen de hele wedstrijd en deed dat ook nog eens uitstekend. De enige andere Sparta speler die vandaag ook de 90 minuten volmaakte was Mühren; de zelfbenoemde '9 en een half' heeft volgens Pastoor nog wat wedstrijdritme nodig en kreeg dat vandaag.

Doordat Marfelt de nieuwe linksback is kreeg Dougall zijn kans om zich te bewijzen op het middenveld. En lukte dat? Tja, hier wreekt zich de eerder benoemde zwakte van de tegenstander. Het duo Dobson / Dougall functioneerde prima tegen SV Meppen, maar moet het daardoor ook direct tegen Twente een kans krijgen? Het is nogal wat om Sanusi (die tegen NAC slecht speelde, maar tegen PEC uitstekend voor de dag kwam en inmiddels een grote staat van Spartaanse dienst heeft opgebouwd) zomaar op te offeren op basis van 1 potje tegen een matige tegenstander? Dat zal niet snel gebeuren, maar Dougall kreeg zijn kans vandaag, deed het goed en wie weet, brengt hij Pastoor aan het twijfelen. De technische staf zal op de trainingen ongetwijfeld met extra interesse naar de vorm van de dag kijken van Dougall en Sanusi. Opeens een interessante 'strijd' op het middenveld.

Tweede helft

Het was een vermakelijke eerste helft met een oppermachtig Sparta. Naast Marfelt kreeg in de eerste helft Holst ook zijn eerste speelminuten in Sparta 1. In de tweede helft zagen we 9 wissels, waarbij ook Fischer zijn debuut maakte in Sparta 1. Mühren en Marfelt bleven dus staan, de rest werd gewisseld voor: Craninx, Fischer, Veenhoven, Chabot, Bambock, Sanusi, Spierings, Verhaar en Volas.

Geen wonder dat het met zoveel wissels in het begin van de tweede helft allemaal wat stroever verliep. Na een kwartier in de tweede helft ging het wat beter lopen. De tegenstander gaf veel ruimte weg. Hierdoor kon het middenveld lekker ballen, wat prettig was voor Sanusi, Bambock en Spierings, die als een soort van hangende linksbuiten speelde. Na 20 minuten in de tweede helft scoorde Volas in buitenspelpositie, de goal werd terecht afgekeurd. Een minuut later liet Mühren zijn klasse opnieuw zien (eerder in de wedstrijd tekende hij al voor een assist) met een lekker boogballetje: 3-0. Minuut 74 tot en met 78 waren doldriest, te gek, meeslepend, bizar ....ten minste, dat zou het in de competitie zijn geweest. Nu interesseerde het niemand echt, maar het was wel even leuk. Verhaar scoorde in de 74e minuut de 4-0 uit een penalty. En in de 4 minuten die volgden maakte Meppen de 1-4 (helaas een blunder van Craninx), de 2-4 en Sparta (mooie kopbal van Volas) de 2-5. Een leuke fase in de wedstrijd die Sparta probeerde door te zetten, wat aardig was voor het publiek, dat nog enkele schoten zag van onder meer Verhaar en Mühren. Eigenlijk had de uitslag wel wat hoger uit mogen vallen, maar het bleef bij 5-2.

Al met al een vermakelijke wedstrijd, waaruit de conclusie valt te trekken dat Ache en Marfelt keihard bonken op de deur met het bordje basisplaats.Share |
comments powered by Disqus