Zondag 15 Oktober 2017 - 11:51

Sparta verliest terecht van Ajax

Een wedstrijd uit tegen Ajax is nu niet een wedstrijd waar supporters maanden van tevoren naar uitkijken. Dat was deze editie niet anders. Sterker nog; door een groepsaanranding en vechtpartij de vorige editie in de catacomben van de Arena werd deze pot door sfeermakers Spangenaren gemeden. Het statement op hun website luidt zo: “Als Spangenaren hebben wij na de gebeurtenissen van vorig jaar besloten niet visueel en vocaal aanwezig te zullen zijn in de Arena. Het overgrote deel van de groep past ervoor zich in Amsterdam opnieuw als oud vuil te laten behandelen. Omdat we vanzelfsprekend iedereen vrij willen laten in hun keuze om wel of niet te gaan, spreken we niet van een boycot. Een zeer ruime meerderheid van de Spangenaren zal dit duel echter aan zich voorbij laten gaan.”

Een wedstrijd bezoeken en of en hoe je die beleeft, is altijd aan Spartanen zelf. Voor ITWM ben je Spartaan als je voor Sparta bent. Een simpelere uitleg is er niet. Of je nu van teletekst je uitslag haalt (nu ja, dat is grensgevalletje), elke uit- thuiswedstrijd en training bezoekt of zo af en toe komt kijken. Maakt het uit. Als je maar hoopt dat onze rood-witten winnen.

Over naar het voetballen gisteren, want Sparta-trainer Alex Pastoor gooide zijn opstelling weer eens door elkaar. Dit keer viel dat te prijzen. Hij stapte af van het naïeve 4-3-3 en trad aan met een 4-4-2 opstelling, waarin Mühren en Brogno de spitsen waren en Duarte en Spierings daar achter opereerden. De wijzigingen gingen ten kosten van Ragnar Ache, Craig Goodwin en Thomas Verhaar. Achterin ook twee mutaties. Sander Fischer en Sherel Floranus stonden in de basiself. Niet Marfelt en Chabot. Gelukkig maar, die speelden de laatste wedstrijden als zakken hooi.

Hoe lang zou Sparta de nul kunnen houden, was de vraag. Na de indrukwekkende minuut handenklappen voor de overleden burgemeester Eberhard van der Laan, schreeuwde de Arena al snel om een penalty bij een vermeende handsbal van Sanusi. Kevin Blom liet doorspelen. Over de scheidsrechter geschreven. Die had een gele fluit. Hoogst irritant, want supporters, weggestopt op de tweede rang, zagen dat soms aan voor een gele kaart. Wie ging hij nu weer een kaart geven? O nee, is zijn fluit. Over kleur gesproken. Waarom moesten de aanvoerders een regenboogkleurenband dragen om aandacht te creëren voor diversiteit in het voetbal? Is dat juist niet nog meer ‘hokjes denken’ en druk leggen op de nog actieve homo’s in de masculiene voetballerij. In onze gedachten gingen wij een rijtje feminiene Sparta-spelers uit het verleden af. Van Dominique van Dijk tot Dries Gijbels (sorry voor het ophalen).

Ondertussen had De Ligt enkele keren voorlangs gekopt en kreeg Sparta in de 26e minuut zijn eerste goede kans. Ajax-keeper Onana kreeg een bal van Brogno niet goed weg gewerkt, maar de rebound werd niet benut door Mühren, die ook buitenspel stond overigens. Roy Kortsmit werd flink op de proef gesteld, maar hield in deze fase Younes nog van scoren af. Van Beek schoot over. En dan was daar plots Sparta dat uitbrak. Ging Duarte scoren? Hij moest het achter zijn standbeen proberen. Jammer. Hier had onze club gluiperig op een voorsprong kunnen komen. Maar nee, even later, uit een corner, ging Michel Breuer onder de bal door, viel diezelfde bal op het lichaam van Sanusi en in het doel. 1-0 achter. Voor rust pakte Fischer nog een gele kaart na een overtreding op Huntelaar, die niet echt lekker in de wedstrijd zat.

Een ruststand waarmee we konden leven. Viel er toch iets te halen in Amsterdam? Een puntje misschien? Die hoop vervloogin de 63e minuut. Bijna identiek aan de eerste goal verliep de tweede. Sparta kreeg een goede kans. Floranus brak door op links, gooide de bal voor en Mühren kon inkoppen. Maar die deed dat zo onnauwkeurig dat wij denken wanneer onze Volendammer met dezelfde precisie zo pist hij continue moet dweilen. Niet veel later lag de tweede voor Ajax in het netje. Huntelaar werd weggestoken door Ziyech (wat een voetballer!) en ging een 1-2‘tje aan met Neres. Floranus die ertussen liep, werkte de bal in eigen doel. In de 73e minuut joeg Neres mooi en hoog (eerlijk is eerlijk) alsnog zelf de 3-0 binnen.

De hoop was vervlogen, de betonbak uit. Ache mocht nog invallen. Eerder verruilde Breuer zijn plekje achterin met Chabot. Uitspelen en wegwezen, dat laatste kwartier. Maar Ajax zette nog aan. Ziyech met behulp van de rug van Younes tekende voor de 4-0. Dan nog een heugelijk feit voor iedereen die de jeugdopleiding van onze club nauwkeurig volgt en lief heeft. Mark Veenhoven maakte zijn debuut. Ja, bij Sparta kunnen jonge spelers debuteren in de Eredivisie. Zelfs tegen ‘topclub’ Ajax. Eerder debuteerden deze Spartanen tegen Ajax in het profvoetbal: Kevin Strootman (2008), Romeo Pengel (2002) en Bert Binken (1975). Een mooi rijtje.

Meer statistiek kwam er langs in blessuretijd. Sanusi veroorzaakte een pengel. Dolberg stond oog in oog met Kortsmit, King Penaltykiller. De kans dat ie er inging was kleiner dan dat ie hem maakte. Want Roy Kortsmit. Onze Rotterdamse doelman deed wat wij al wisten. Hij stopte de zesde pingel op rij in de Eredivisie. “Het is nu wel een dingetje”, zei hij achteraf voor de camera.

Dat Sparta verloor van Ajax, zonder tot scoren te komen is voor de supporters ook een dingetje. De uitspraak van Pastoor na de wedstrijd (’Na 4-0 heb je een slecht gevoel. Maar als je daardoor heen prikt zie je dat we het redelijk voor elkaar hadden’) doet daar niets aan af. En dat Sparta kort na de wedstrijd twittert dat Marcel Keizer (is geen grote voetbalnaam) zei dat Sparta goed georganiseerd speelde vandaag en dat wij tegen ADO en Roda te weinig kregen, spreekt ook niet in ons voordeel. Moeten supporters blij zijn wanneer de Ajax-trainer Sparta als tegenstander best vond meevallen?

Oké, de nederlaag was ingecalculeerd, maar de wijze van spelen – meer gegroepeerd en meer vechtlust graag- kan veel beter. Al kan het –met Roda in het achterhoofd- ook veel slechter, zo hebben we gezien. De druk op de eerstvolgende wedstrijd tegen onze stadsgenoten wordt alleen maar groter. Sommige Sparta-supporters (wij veroordelen niet) hopen dat we verliezen tegen Excelsior, zodat de positie van trainer en technisch manager Pastoor onhoudbaar wordt.

Wij hopen dat Spart wint van Excelsior en dat die winst voor een omslag zorgt in de competitie. Want één ding werd gisteren wel duidelijk. De naïviteit van het 4-4-3 en het opstellen van spelers als Marfelt en Bambock werd gisteren afgezworen. Meer realisme, misschien zat daar dan toch de winst in.

Beeld: Emiel Bal.Share |
comments powered by Disqus