Zondag 05 Maart 2017 - 17:43

Sparta spoelt bekerkater weg met spectaculaire zege op Feyenoord

Sparta boekte met de 1-0 tegen Feyenoord een even onverwachte als sensationele overwinning op de stadgenoot. Op een sfeervol Kasteel was het lange tijd billenknijpen, maar na een hero´sch gevecht trok Sparta toch aan het langste eind.

En daarmee boekte onze club een zeer belangrijke zege. Drie broodnodige punten werden aan het totaal toegevoegd, Feyenoord in vertwijfeling achterlatend.
En wie had dat verwacht? Slechts weinigen hadden hierop gerekend. De positivo's onder ons hadden wellicht gehoopt op een punt, maar een zege op het vrijwel onverslaanbare Feyenoord? Nee, dat toch zeker niet.

Gewaagd
Ook misschien wel vanwege de basisopstelling werd een driepunter uitgesloten geacht. Die zorgde bij menigeen voor gefronste wenkbrauwen. Pogba in de basis? Dat was wel zeer gewaagd van onze trainer, Maar, zo bleek al snel, hij kreeg het gelijk aan zijn zijde. Door het opstellen van de publiekslieveling en 5 verdedigers gaf hij het signaal dat Sparta de nadruk zou leggen op de counter en hoopte op de kop- en duelkracht van Pogba. Die zienswijze had al na minder dan een minuut succes want na een fantastische afgemeten voorzet van Cabral (die zich vaker tot dat soort acties moet beperken, i.p.v. als een pingeldoos op het veld rond te lopen) kopte Pogba knalhard in. 1-0, wat een begin!!

Het leven zuur
Feyenoord leek overdonderd, want deze klap kwamen zij lange tijd niet meer te boven. Sparta speelde een prima eerste helft. Met gedurfd, passievol en overtuigende duelkracht werd de club uit Rotterdam zuid lange tijd het leven zuur gemaakt. Het resulteerde in een aantal grote kansen voor onze club, waarvan het strakke schot nipt voorlangs van Cabral misschien wel de grootste was.

Maar ondanks dat Feyenoord de eerste helft niet wist waar zij het zoeken moesten, werden de zuiderlingen enkele malen toch razend gevaarlijk. Maar dankzij een paar prachtige reddingen van Kortsmit (i.p.v. Pogba was hij toch echt de man van de wedstrijd) voorkwam hij voor rust een aantal op zeker lijkende doelpunten.

Tegen de muur
Na rust, zo mocht verwacht worden, zouden we met de rug tegen de muur gedrukt worden. En dat gebeurde bij vlagen ook. Sparta kreeg het gedurende de tweede helft moeilijker waardoor het leek dat het spreekwoordelijke doelpunt in de lucht hing. Het oog van de naald, nog zo'n uitdrukking, was ook van toepassing, want Sparta bleef soms met kunst- en vliegwerk overeind.

Te vaak lukte het Sparta niet om een fatsoenlijke aanval op te zetten, laat staan even balbezit te houden. Slechts bij momenten kwamen we er goed uit en kregen we weer even wat lucht, maar verder...

Kortsmit
Feyenoord drong hevig aan en leek te gaan scoren, maar wederom Kortsmit zorgde middels enkele goede ingrepen ervoor dat wij overeind bleven. Zeker in de laatste minuten van de wedstrijd verrichtte hij een cruciale redding.
Slechts door extreem gehinderd te worden bleek hij passeerbaar te zijn toen de bal na het tweede kwartier in de tweede helft (door de spanning zijn we de exacte minuut even kwijt, excuus) na een duel met onze keeper over de lijn verdween. Makkelie liet echter doorspelen..Voordeel voor Sparta zo oordeelde hij, werd later bekend.

Maar niet alleen Kortsmit groeide uit tot een held, ook alle andere spelers kwamen voor die betiteling in aanmerking. Zeker Floranus speelde weer geweldig, maar ook Breuer en Dumfries leverden een belangrijke bijdrage aan Sparta's onverzettelijkheid, al moet gezegd dat laatstgenoemde Sparta enkele malen middels het maken van domme overtredingen in de problemen bracht. Een ervan leverde hem alweer zijn tiende (!) gele kaart van het seizoen op. Dat kan wel een onsje minder Denzel!

Stunt
Het werd ons echter niet fataal. Sparta, inmiddels met nieuwelingen Pinteaux, Pusic en Bergkamp (die na lange tijd weer zijn rentree maakte), knokte voor iedere meter grond, nam geen onverantwoorde risico's en ramde de bal daar waar nodig over de dakrand heen. Gesteund door een steeds fanatieker en enthousiaster wordende Sparta aanhang werd een regelrechte stunt steeds waarschijnlijker.

Ook in de zenuwslopende blessuretijd lukte het Feyenoord niet om Sparta te breken. Ze pompten de bal keer op keer naar voren, maar Sparta bleef fier overeind, mede omdat de bal ook nu weer soms nÚt even goed viel voor ons. Na 4 ellenlang durende blessureminuten floot Makkelie op zijn fluit en werd het daarmee zeker dat Sparta de 1-0 uit het vuur gesleept had.

En dat werd gevierd! Lange tijd bleef het onrustig op het Kasteel door het op spectaculaire wijze behalen van drie heel belangrijke punten in de strijd tegen degradatie.

Aanstaande vrijdag Vitesse uit, wederom een pittige opdracht. Maar als we erin slagen eenzelfde wedstrijdmentaliteit op te kunnen brengen als tegen Feyenoord, moet tegen de club waar wij nog een appeltje mee te schillen hebben ook minimaal een puntje behaald kunnen worden toch? Ga het meemaken en reis mee naar Arnhem op vrijdagavond!!Share |
comments powered by Disqus