Zondag 24 September 2017 - 12:33

Sparta komt klap van enige ADO-doelpunt niet meer te boven

Goed uit de startblokken

De vraag was hoe Sparta na RKC-uit voor de dag zou komen tegen ADO. Er waren heel wat Spartaanse doemdenkers die dachten dat onze club vanaf minuut 1 volledig van de mat zou worden gespeeld. Daar was in de eerste helft geen sprake van. Integendeel, Sparta kwam zeer behoorlijk voor de dag.

Pastoor had van te voren aangegeven weinig te willen sleutelen aan het team, maar het rood-witte elftal zag er toch op vier plekken anders uit als tegen RKC en was op drie posities gewijzigd ten opzichte van AZ thuis. Deels kwam dit door de blessure van Vriends, waardoor het duo Fischer / Chabot speelde. Fischer deed het overigens prima. Chabot viel niet te betrappen op cruciale fouten, maar mist basistechniek bij het opbouwen en behoudt nog altijd een wat onzekere uitstraling; ruimte voor verbetering zullen we maar zeggen.

Harde keuzes

Pastoor had ook harde keuzes gemaakt. Sanusi keerde terug in de basis, waardoor Dobson naar de bank werd verwezen. Verhaar kreeg een kans in de basis, omdat Brogno een aantal wedstrijden achter elkaar zwak presteerde.

De wissels pakten niet slecht uit, want Sanusi en Verhaar deden het in de eerste helft goed. Sanusi was ouderwets op dreef en de samenwerking met Dougall was uitstekend: ze hadden het middenveld in de eerste helft in handen.

Eerste helft: betere van het spel en meer kansen

ADO en Sparta gingen redelijk gelijk op. Sparta had in de eerste helft zelfs net het iets betere van het spel en ook de meeste kansen. Dat is toch knap in een uitwedstrijd, na een deceptie in de beker. Het met 400 man en vrouw gevulde uitvak kreeg er langzamerhand vertrouwen in.

Dit kwam mede door Verhaar. Hij voetbalde gedreven en bewees zijn waarde toen hij in de 16e minuut met een slim balletje Mühren vond. Mühren gaf voor op Ache, die deze grote kans vlak voor het doel had moeten scoren. Helaas wist Ache de bal geen vaart mee te geven. Een paar minuten later was het opnieuw Verhaar die aan de basis van een kans stond. Hij maakte het Zwinkels moeilijk met een prima afstandsschot; de bal kwam terug het veld in, maar er was geen Spartaan in de buurt om daarvan te profiteren. Zo was het Sparta dat in het eerste half uur de meeste aanspraak maakte op een goal.

Na een half uur leek het doelpunt juist aan de andere kant te gaan vallen. ADO counterde. Marfelt was uit positie, Becker kon vrij voorgeven, maar de open kans was niet aan ADO besteed.

Sparta behield het betere van het spel, met drang naar voren. Zo was het Dougall die vlak voor rust nog een heerlijk schot afvuurde op Zwinkels en Ache die in de rebound net tekort kwam.

Uitstekend begin tweede helft

Natuurlijk, het was een duel op het niveau rechterrijtje eredivisie. Maar daar horen ADO en Sparta momenteel ook thuis. Met die ogen bekeken kon Sparta over de eerste helft niet ontevreden zijn. En ook in de tweede helft kwam onze club goed uit de startblokken. Het was opnieuw Verhaar die aan de basis stond van een grote kans. Hij gaf vanuit rechts -met zijn linkerbeen- lekker voor op Mühren, die aardig inkopte, maar de bal werd van de lijn gehaald door Zwinkels.

Doelpunt ADO mentale dreun

Na de redding van de ADO keeper op de inzet van Mühren volgde weer een Haagse counter. En het was opnieuw Marfelt die moeite had met deze snelle omschakeling van ADO. Marfelt gaf zijn directe tegenstander teveel ruimte. De voorzet kwam terecht bij El Khayati, de beste man aan ADO-zijde. Hij schoot bekeken door de benen van Floranus heen. Kritisch bekeken had Floranus hier scherper kunnen verdedigen, maar de credits gaan ook gewoon naar El Khayati. Het was een slimme, uitgekiende goal van een goede voetballer die het overzicht 'in de 16' weet te behouden. El Khayati weet bij ADO nu al een aantal malen het verschil te maken. Een dergelijke speler ontbreekt op dit moment bij Sparta. Het zou Mühren kunnen worden, maar hij is vooralsnog te vaak ongelukkig in de afwerking.

Teleurstellend natuurlijk zo'n 1-0, maar de situatie was toch verre van hopeloos. Sparta deed tot aan de 1-0 niet onder voor ADO en had tot dan toe meer kansen gehad. Je kan eens tegen een tegengoal aanlopen, daarvan hoef je niet direct in paniek te raken zou je zeggen. Maar dat precies wat er wel gebeurde. Het doelpunt van ADO leek een mentale dreun voor de mannen van Pastoor. In de 20 minuten die volgden na de goal was Sparta geen schim van de ploeg die eerder in de wedstrijd nog aardig voetbalde. ADO kreeg vleugels, bij Sparta mislukte alles. Dougall en Sanusi verloren opeens duels. Verhaar kon het tempo van het vechtvoetbal van ADO plots niet meer aan. Goodwin was onzichtbaar. Ache werd niet bereikt. Marfelt (waarvan steeds meer supporters zich afvragen of het eigenlijk geen linkshalf is) gaf zijn tegenstander nog meer ruimte en Floranus deed aan de andere zijde hetzelfde. Het verval was schrikbarend groot. Kortsmit moest redden op een schot van Becker en vlak daarna had Korstmit 4 (!) reddingen binnen een paar seconden. Het Sparta doel leek wel even een schiettent. Het lag aan de beperkte kwaliteiten van ADO dat die ploeg het veldoverwicht en de ruimte die Sparta in deze fase weggaf niet wist om te zetten in veel meer kansen kwamen.

Stormloop overleeft

Sparta overleefde de stormloop van ADO en raapte zichzelf weer een beetje bij elkaar. Vanaf de 70e minuut kreeg onze club weer wat grip op het middenveld en daarmee op de wedstrijd. En dan zit het ook niet mee: het Haags kwartiertje was nog niet begonnen of Mühren schoot op de paal. Sparta had het geluk dus niet aan haar zijde, maar ook de overtuiging niet meer. Er was nog een matig schot van Brogno en een slecht gemikte kopbal, maar verder dan dat kwam onze club niet. Het redelijk frisse voetbal van de eerste 50 minuten kwam niet meer terug.

Plan B?

Wel viel Duarte weer zeer behoorlijk in. En daarmee kunnen we toch wel concluderen dat de meeste ‘groeipotentie’ van Sparta op het middenveld ligt. Dougall en Sanusi speelden een aardige wedstrijd, Duarte is een talent, Dobson heeft laten zien goed te kunnen voetballen. Spierings speelt de laatste tijd aardig en Mühren was tegen ADO opnieuw de meest gevaarlijke man. Misschien dat het tijd wordt voor Alex Pastoor om in sommige wedstrijden eens af te stappen van het 4-3-3 systeem (met Mühren op 10, waardoor je eigenlijk met 4 aanvallers speelt), een aanvaller op te offeren en te kijken naar versterking van het middenveld. Hierdoor kan ook de druk op de verdediging wat beperkt worden. Zeker in uitwedstrijden en tegen sterkere ploegen zou dit een optie kunnen zijn als ‘plan A’.

Tegen ADO was het middenveld versterken (alleen dan door het opofferen van een verdediger: Duarte voor Chabot) vanaf de 77e minuut ‘plan B’. Dit leidde wel tot wat beter voetbal, maar niet tot kansen. Dit kwam ook omdat de wissel Volas voor Ache alleen maar een achtergang bleek. Ache had het moeilijk in Den Haag, maar Volas zat helemaal in de tang bij Beugelsdijk. Volas en Brogno brachten te weinig als invaller. Ook dat roept de vraag op of Sparta in de laatste minuten niet beter had kunnen forceren door Volas en Ache samen in de spits te brengen? Een beetje opportunisme als 'plan B' kan soms echt geen kwaad. Het is achteraf gepraat natuurlijk, maar dat een lekker slotoffensief tegen zowel RKC als ADO ontbrak, dat is toch wel zorgelijk.

In de 92e minuut ging de beste man aan Sparta zijde – Roy Kortsmit- in een alles of niets poging mee naar voren. Hierdoor was het Sparta doel leeg. Uit de tegenstoot scoorde ADO, maar Lorenzen stond buitenspel. De 1-0 bleef dan ook de borden.

Druk op Roda-thuis

Realistisch bezien gaat Sparta met deze selectie bij de laatste 7 gaat eindigen. Net als waarschijnlijk Roda, Willem II, Excelsior, NAC, VVV en ADO. Het gaat er natuurlijk om, dat ‘we’ niet bij de laatste drie eindigen. De verschillen onderling zijn klein, dat zagen we al in Breda, dat bleek ook weer in Den Haag. Dan helpt het wel als je af en toe een dreun uitdeelt tegen één van de concurrenten. Inmiddels zijn we 6 wedstrijden onderweg, werd gelijk gespeeld tegen NAC en verloren van VVV en ADO. Er waren 9 punten te verdelen tegen 3 directe concurrenten; daarvan pak je er maar 1. Dat is simpelweg te weinig.

Volgende week zondag komt Roda op bezoek op Het Kasteel. Roda heeft 0 punten uit 6 wedstrijden. Verlaat Roda ook Het Kasteel met 0 punten, dan heeft onze club 8 punten uit 7 wedstrijden. Dat zou zo slecht nog niet zijn, maar het ‘moet’ eerst maar eens gebeuren - zeker omdat de wedstrijd erna Ajax-Sparta is. Na de nederlaag in Den Haag ligt er dus een hoop druk op het potje tegen Roda.Share |
comments powered by Disqus