Donderdag 09 Maart 2017 - 09:17

Semper kijkt in de spiegel: paranoïde

DE PARANOÏDE SPARTAAN

Half met de pest in mijn lijf trok ik de deur achter me dicht en stapte in mijn auto. Had nog de ziekte erin van het verlies tegen Vitesse voor de beker en nu vandaag dan Feyenoord. Kansloze missie! Ongelofelijk, Alex Pastoor die telkens de verkeerde spelers opstelt met als uitschieter Calero Ruiz die er ook woensdag totaal niet aan te pas kwam. Doodziek word ik ervan.

En dan zeggen Spartanen dat mijn favoriet Thomas Verhaar te vaak onnodig bal verlies leidt. Nee, die Calero Ruiz is een meester in het in bezit houden van de bal, nou dat hebben we kunnen zien, hij leidde niet alleen balverlies en een doelpunt in maar hij kan er verder ook geen kut van.

Potverdikkie, geen plek voor m’n auto. Normaal kan ik hier makkelijk m’n wagen kwijt, maar nu niet. Kutzooi, zeker allemaal Feyenoorders vandaag. Geïrriteerd stapte ik uit mijn auto en toog op weg naar Het Kasteel.

Spartanen stonden voor een belendend café. In het voorbij gaan riep ik naar twee quasi vechtende mensen: “Hé dat doen we hier niet.’’De twee keken mij bevreemd aan en dachten er het zijne van. Eens zien of Hans Reitzema voor Het Kasteel stond met zijn handheld camera. Nee, niks te zien. Nors begroette ik mijn mede-Spartanen en voor het home zag ik ook verder niemand die er voor mij toe deed.

Naar binnen (Tonny van Ede-tribune) en zoals gewoonlijk een opstelling halen bij de steward die bij de ingang van de slurf naar het veld staat. Verdorie, wéér geen opstelling daar word ik ook echt schijtziek van, de laatste tijd zijn er vaker geen dan wel opstellingen te verkrijgen. Hallo Manfred Laros zijn de kopietjes zo duur? Betaal een godsvermogen om in de gracht te staan voor de Tonny van Ede en dan krijg je dit. Staan ja, zitten doe ik niet. Ik moet telkens pissen en dan is het wel zo makkelijk met het toilet onder handbereik.

”Wat? Pogba in de basis.” vroeg ik aan twee mede Spartanen niet in het bijzonder. Ik: “Gaan we kick and rush spelen tegen Feyenoord?’’Schudde meewarig mijn hoofd en mijn humeur zakte naar het nulpunt. ’’Zie wie er vandaag weer op de bank zitten: de helft van de doelpunten van vorig seizoen. Waar zijn we in vredesnaam mee bezig?

Geraakte op dreef en vervolgde mijn tirade. "Ik zeg je Pastoor doet het expres, hij laat ons degraderen zodat hij straks ergens ver weg kan gaan cashen, kijk naar de opstelling van vandaag. Trainers denken louter en alleen aan zichzelf hoor, die denken echt niet aan Sparta.“En hij al helemaal niet”, zei ik, wijzend met mijn hoofd in de richting van Alex.

Hij heeft alle touwtjes in handen is alles tegelijk dat is toch niet goed? Oetlul die Pastoor. Al onze goals zitten op de bank. Waarom anti-voetballer Calero Ruiz telkens opstellen? Waarom? Kansloze missie vandaag!’’ De Spartaan aan wie ik mijn theorie omtrent Alex Pastoor ontvouwde zei mij dat hij dit maar grote onzin vond. En trouwens Ruiz deed vandaag niet eens mee. De wedstrijd begon, maar voor mij was de toon gezet. Een kansloze missie lag in het verschiet. Zoveel was zeker.

Mijn gemoed veranderde enigszins toen de bal na 45 seconden in het mandje lag en Het Kasteel ontplofte. Stond nu bij een bundeltje Feyenoorders en begon met voeren. Ik: “Duidelijk hands hoor. Ja, je hebt gelijk, maar ja, in Zeist wil men niet dat Feyenoord kampioen wordt.’’ De dombo werd nu nog kwaaier en begon met roepen tegen de al vroeg warmlopende Dirk Kuijt. Die nam tussen het warmlopen door de moeite om een selfie te maken met een man met een kind op z’n arm. “Scheld ze de pleuris in de rust Dirk, stelletje luie tiefus honden.’’

Ook de bank van Feyenoord hoorde je regelmatig schelden op de arbitrage. “Je kan er geen kut van scheids.’’ Ik vroeg aan Michiel Kramer na de rust en voordat hij plaatsnam op de bank of hij vandaag nog mocht meedoen. Hij verstond me niet en plaatste een hand achter zijn oor en ik herhaalde mijn vraag. “Maggie nog meedoen vandaag?” “Weet ik niet.’’ Hij spreidde daarbij verongelijkt z’n armen en lachte erbij als een boer met kiespijn.

Zo effe een bommetje gelegd, de wedstrijd verliep naar wens, we hadden mazzel. Bij Feyenoord leek het wel een aflevering van Mash. Blessures alom, ondertussen knokten wij voor wat het waard was. En ja, Mathias Pogba kan niet voetballen, maar jongens: wat is hij slim.

Opeens bekroop me een gevoel van schaamte over wat ik vandaag allemaal te berde had gebracht. Kijk naar de instelling van het team en de coach Semper, is dit iemand die ons expres wil laten degraderen? Help.. ...weet iemand een goeie therapeut voor mij, want ik ben ontegenzeggelijk een paranoïde Spartaan.Share |
comments powered by Disqus