Zaterdag 18 November 2017 - 22:43

Remise in Tilburg: wedstrijdverslag Willem II - Sparta

Sparta geeft overwinning weg na slap begin 2e helft

Sparta heeft gisteren in het Koning Willem II stadion een punt overgehouden aan het duel met Willem II. Vooraf had wellicht menig Sparta supporter er voor getekend, na de wedstrijd waren de meningen verdeeld. Des te meer omdat Sparta met een redelijk royale tussenstand van 0-2 de 1e helft boven verwachting af sloot.

De 350 meegereisde Sparta supporters zagen het afwachtend af: Het fanatiek gestarte Willem II, dat de eerste fase van de wedstrijd er wat behoorlijk wat energie in gooide, beukte met alles wat het lief had op de Spartaanse verdediging. Het leek er alles aan gedaan te zijn om vanavond deze 6 punten wedstrijd in het Tilbrugse vanaf het begin te willen beslissen. Er stonden amper 2 minuten op de klok toen Floranus de bal op de rand van de zestien vergat weg te werken en Fischer te laat kwam waardoor Ogbeche in scoringpositie kwam. Kortsmit was echter scherp en voorkwam een snelle voorsprong van de Tilburgers. Deze scherpheid (of noem het fitheid) werd naarmate de wedstrijd zich verder ontspon wel een behoorlijk zorgenkindje, een halve minuut later zag het er niet helemaal top uit toen de doelman een bal weg stompte in plaats van deze normaal te klemmen.

Enkele minuten later lag de 1-0 opnieuw in de Tilburgse mogelijkheden: Tsimikas zag zijn van richting veranderde inzet net langs het Spartaanse doel verdwijnen. In de 22e minuut, zag de onlangs door ziekte getroffen, maar inmiddels herstelde Sol, ook nog bijna een kans om een voorsprong op het scorebord voor Willem II neer te zetten.

Uiteindelijk ging de Tilburgse storm leggen en kwam er een fase waarbij Sparta zeer effectief was. Het duo Mühren-Duarte kreeg het op de heupen! In de 23e minuut werd na een mooie balletje van Spierings Mühren bereikt die de bal via het hoofd panklaar voor het rechterbeen van Duarte neer wist te leggen. Duarte, die op dat moment geen enkel moment twijfelde, schoot de bal prima in de korte hoek: 0-1

Nog geen 4 minuten later wist Sparta met hetzelfde duo de 0-2 te bereiken op een moment dat de Tilburgse defensie Duarte geen strobreed in de weg wist te leggen. Duarte zette de aanval zelf op door de bal op Mühren te spelen, deze gaf de vrijgekomen Duarte opnieuw de bal waarna deze hem met een hard schot in de Tilburgse linker kruising jaste! Een heerlijk doelpunt wat uitbundig werd meegevierd op het uitvak.

De Tilburgers die geen schim meer waren van hoe ze de eerste 20 minuten acteerde kwamen voor rust goed weg en mochten blij zijn dat het niet meer dan 0-2 werd. Dat kwam nog het best tot uitdrukking toen een redelijk controlerend Sparta een kopbal na een schitterende voorzet van Spierings net over zag gaan.

Hoe anders begon de tweede helft. We hebben het dit seizoen al eerder gezien. Sparta heeft het moeilijk aan het einde van de eerste helft en het begin van de tweede helft. Alsof de concentratie en de scherpheid op dat moment ergens beland is in coffeeshop Pluto aan de Nieuwe Binnenweg. Minimaal 2 jointjes de man moeten de spelers in de kleedkamer toegediend gekregen hebben, anders valt niet te verklaren dat zowel Holst als Sanusi de eerst ingezette aanval na rust niet weten te keren, Duarte vergeet in te grijpen en Kortsmit het niet onhoudbare schot van Haye achter zich moet laten: 1-2.

6 minuten later moest Kortsmit het veld verlaten met een blessure waarbij Nienhuis hem verving. Gesteld mag worden dat deze wedstrijd niet de meest gelukkige van de over het algemeen prima presterende doelman is.

Waar Sparta amper ontwaakt lijkt te zijn van de 1-2 en nog steeds versuft aan het spel deelneemt laat Willem II met tomeloze energie aanval op aanval zien. Dit leidt in de 57 e minuut tot de gelijkmaker. Mühren laat aan de linkerkant zijn mannetje te snel lopen waarna Holst simpel voorbij wordt gelopen, Fisher alle ruimte geeft waardoor Ogbeche de 2-2 kan aantekenen. Het Rood-Wit-Blauwe leger op de tribunes naast het uitvak ontploft waarbij de sfeer zich geheel aan de kant van Willem II vergezeld.

Op dat moment weet Sparta toch het vege lijf te redden. Dit komt mede doordat Willem II al zijn kracht en energie heeft gestoken in het redden van het punt en de resterende laatste fase van de wedstrijd zich niet meer op kan richten. Sparta krijgt dan ook nog behoorlijke kansen om alsnog de drie punten naar Spangen mee te nemen:

In de 58 e minuut weet Mühren een prima voorzet van Holst er net niet in te krijgen doordat hij net iets te laat komt. Een kwartier voor tijd krijgt Sparta zijn grootste kans om de 2-3 te verzilveren. De door een jetlag geteisterde beroerd ingevallen Goodwin kapt zijn man uit en weet de bal rechts van de Tilburgse doelman Brandenhorst in te schieten. Deze weet ternauwernood de inzet van de Australisch international te redden. In blessuretijd weet Willem II in de persoon van Sol nog bijna de 3-2 te maken, maar Breuer die weet dat Sparta vorig seizoen onnodig in die blessuretijd de wedstrijd wist te verliezen, corrigeert en zorgt uiteindelijk dat de 2-2 de eindstand wordt.

Een 2-2 in Tilburg, een wedstrijd waar Sparta het traditioneel lastig heeft, valt mee te leven. Toch is het jammer dat niet de eerste uitzege van dit seizoen, na de 0-2 tussenstand, bijgetekend kon worden. Aan de andere kant zag het er in de eerste fase van de tweede helft zo uit dat we geen enkel recht van spreken zouden hebben gehad als we de wedstrijd verloren hadden. Aan de inzet lag het gelukkig niet, om elke meter werd gestreden. Wel aan de scherpte, met name net na rust. Aan Pastoor de taak om een ieder volgende week zondag meer dan scherp te hebben als FC Utrecht op Het Kasteel te gast is.

(foto Carla Vos)Share |
comments powered by Disqus