Donderdag 28 December 2017 - 08:16

Reactie op jaarverslag Sparta 2016-17

Reactie op Sparta´s jaarverslag 2016-17

Deel I


Rotterdam, 25 december 2017 – het jaarverslag 2016-17 is in deze sportief dramatische periode een prettige afleiding. Het document dat door het Sparta bestuur in het kader van openheid voor een ieder te downloaden is, leest eenvoudig weg en doet de lezer weer even wegdromen naar betere tijden. Ook maakt het verslag snel duidelijk dat deze club alleen op Eredivisieniveau een gezonde financiële huishouding kan hebben.

De cijfers over het eerste Eredivisieseizoen zijn dan ook over de gehele linie positief. Op alle gebieden zijn grote groeicijfers te noteren, tv-gelden, sponsors, seizoenkaarten, bezoekersaantallen, merchandising, horeca en overige commerciële zaken. Opvallend is dat naast het TV-geld van de UEFA een zogenoemd solidariteitsbedrag uit de marketingpool aan Eredivisieclubs die niet in Europees verband hebben gespeeld werd uitgekeerd.Ook heeft Sparta ‘solidarycontribution’ ontvangen voor door de club opgeleide spelers die van club wisselden. Tevens is voor Michael Reiziger een vergoeding ontvangen van Ajax. Tegenover dit alles stonden hogere personeels –en bedrijfskosten zoals advertenties, stewards en schoonmaak.

Er is op de begroting van Sparta ruim 12% gereserveerd voor de jeugdopleiding. Het is nog steeds een van de belangrijkste levensaders van de club zowel sportief als financieel bezien.

Trouwe sponsors die de club in eerste divisie zijn trouw gebleven kregen een korting op hun stoelen of loge in de Eredivisie waarmee het bestuur laat zien dat loyaliteit twee kanten op werkt. Ook werden 5 leningen om te overleven in de eerste divisie volledig terugbetaald.

Voor het huidige seizoen 2017-18 is budget beschikbaar om stoelen te vervangen (Kasteel en Tonny van Ede tribune) en er worden er, onder voorbehoud van vergunningen, een staanvak, safe standing seats, gerealiseerd voor de ‘Spangenaren’.

Alle spelerscontracten bevatten zowel een salaris op 1e als Eredivisieniveau. Verstandig, zeker met de huidige stand op de ranglijst … Sparta heeft voor het huidige seizoen een winst van een kwart miljoen euro begroot waardoor de licentiecommissie van de KNVB Sparta voor het eerst sinds de invoering van dit systeem in de meest veilige categorie 3 heeft ingedeeld. Overigens ook voor de laatste keer want er komt een andere wijze waarop gemeten gaat worden.

Tot zover het goede nieuws want Sparta heeft op dit moment met slechts 11 punten uit 17 wedstrijden de slechtste seizoenshelft uit 52 Eredivisieseizoenen achter de rug. Er is een voor Sparta begrippen behoorlijk eigen vermogen ontstaan wat zeer dringend aangewend zal moeten gaan worden voor een nieuwe sterke trainer voor de groep en nog belangrijker 3 tot 4 ervaren Eredivisie spelers. In elke linie moeten er betere spelers komen.

(UPDATE: inmiddels is bekend dat Dick Advocaat, Henk Grim en Cor Pot de nieuwe technische staf gaan vormen en is op de persconferentie van 27-12-2017 uitgesproken dat er financiële ruimte is om spelers te halen. Redactie)

De landelijke pers is massaal uitgerukt voor de presentatie van Dick Advocaat en zijn staf. (foto: Paul Lasee)

Deel II


Advies: introductie van een scoutingsteam dat spelers in de top van eerste –en tweede divisie en Belgische tweede divisie gaat bekijken

Iedere aankoop moet een voltreffer zijn, Sparta kan zich gewoon geen missers veroorloven.

De grote fout die het huidige bestuur heeft gemaakt is niet te willen of kunnen (!) luisteren naar de velen mensen inclusief de brandbrief van de supportersvereniging waarin dringend werd geadviseerd te stoppen met de dubbelrol van Alex Pastoor. Iedereen vind/vond Pastoor een goede trainer maar zijn aankoopbeleid is ronduit dramatisch gebleken. Bij de contractverlenging van Pastoor eind 2015/begin 2016 (Sparta was na jaren van frustratie en ellende de trotse koploper in de Jupiler league) had toen nog sir Alex bedongen dat hij naast zijn coaching de volledige verantwoordelijkheid zou krijgen over het aan –en verkoopbeleid, ofwel technisch directeurschap. Zijn inmiddels ontbonden contract liep t/m juni 2018 waardoor het bestuur niet echt kon ingrijpen. Dus kon Pastoor opnieuw spelers kopen. Eind oktober 2017was wel duidelijk dat de door Pastoor gehaalde spelers voor het tweede seizoen achtereen zwaar onder de maat waren en de club een groot probleem had. Good-old Leo Beenhakker werd bereid gevonden om op zoek te gaan naar spelers die Sparta wel sterker zouden kunnen maken. Ondertussen bleef de club maar verliezen met als historisch dieptepunt de 0-7 nederlaag tegen stadgenoot Feyenoord waarna het bestuur Pastoor direct op non-actief stelde.

Nu moeten ‘we’ op de blaren zitten en zorgen dat er in de winterstop eredivisiewaardige versterkingen worden gehaald. De (opnieuw) grote nederlaag in Groningen, waar een aantal spelers wederom lieten zien niet bereid zijn voor elkaar te werken (het ergste in sportief oogpunt en deze spelers moeten in mijn ogen weggestuurd gaan worden) maakt de noodzaak alleen maar duidelijker.

Mocht Sparta via een wonder zonder play-off nacompetitiein de eredivisie weten te blijven(er zullen 8 overwinningen uit 17 wedstrijden behaald moeten worden - dan kom je op de waarschijnlijk veilige 35 punten grens, dat wordt nog een hels karwei vrees ik) dan is - naast een technische directeur- één van de eerste zaken die opgepakt moeten gaan worden, het opzetten van een scoutingsteam dat spelers in de top van eerste –en tweede divisie en Belgische tweede divisie gaat bekijken. Miskopen zoals we de afgelopen twee jaar voorbij hebben zien komen moeten definitief tot het verleden gaan behoren. Iedere aankoop moet een voltreffer zijn, Sparta kan zich gewoon geen missers veroorloven.

Paul LaseeShare |
comments powered by Disqus