Woensdag 18 Oktober 2017 - 13:10

Piet Ocks gaat los

Oud Rotterdams Dagblad journalist en auteur van boeken als "Niets is sterker dan dat ene woord." en "Zullen wij laten hoo-ooren" is de volgende in de rij die een plasje over Pastoor doet. Dat geeft niet, we leven in een vrij land en er zijn vermakelijke zaken in zijn stukje te lezen. Wel jammer is dat hij één bron napapegaait en dat hij zijn stukje ook nog eens schrijft op appèl van de vermaarde oud journalist en oud clubwoordvoerder van Feyenoord Jan D Swart .

AD journalist Dennis van Bergen heeft bewezen het vuur goed op te kunnen stoken, op basis van een informeel gesprek is heel journalistiek Nederland in rep en roer.

Straks alles besloten bij Sparta, ook de thuisduels

Alex Pastoor predikt zijn eigen wetten. De trainer van Sparta leidt het Kasteel-personeel met harde hand en overtreft zelfs het strakke regime van de al even gevreesde Wiljan Vloet. Maar dat hij nu ook de vrije pers naar zijn hand wil zetten, doet menigeen de wenkbrauwen fronsen. Pastoor wil de pers neutraliseren met een eigen pr-kanaal teneinde slechts die informatie te verstrekken die hem welgevallig is. Eigen interpretaties wil hij te vuur en te zwaard bestrijden.

Hoe anders was het in de tijd van Barry Hughes, de trainer van scherts en luim, die ooit als trainer van Haarlem met een rolfluitje AZ-trainer Georg Kessler te kijk zette. Als verslaggever van het Rotterdams Nieuwsblad bezocht ik hem elke vrijdagmiddag na de training voor de voorbeschouwing van de wedstrijd op zondag. Elke week had hij een verhaal. Hij wees dan naar de muur in zijn trainerskamer, waarop een oude elftalfoto hing van West Bromwich Albion en noemde de namen van spelers over wie hij een anekdote wist. Een week later had hij weer een verhaal over Stanley Matthews of Bobby Charlton, of de nodige kwinkslagen over René van der Gijp en Louis van Gaal. Slechts Cor Brom schoof een keer aan bij het eerste interview met Michel Valke, die toen 17 jaar was.

Maar ook in de Kuip vertelden trainers als Hans Kraay, Thijs Libregts, Vaclav Jezek, Vujadin Boskov en Rob Jacobs honderduit, terwijl Henk Bos, uitbater van het spelershome, je inviteerde voor de lunch. Tussen de spelers in prikte je een vorkje mee, de verhalen en opmerkingen werden je op een presenteerblaadje aangeboden.

Naar het buitenland voor een Europa Cup-wedstrijd of een toernooi vlogen sportjournalisten met het gezelschap mee. Mee in de spelersbus naar het hotel en logeren in een kamer naast directeur Guus Brox of Peter Stephan. Of naast Sparta’s Floor Bouwer, de zuinigste penningmeester aller tijden, maar die in Hamburg (HSV uitgeschakeld) zelfs een rondje gaf. Geen controle op interviews, geen wantrouwen of achterdocht. Geen pr-lieden, die op verdenking van gewraakte teksten met een rode viltstift de verdachte passages schrapten.

Dat wil Alex Pastoor nu in het extreme doortrekken door via een eigen pr-kanaal alles te kunnen te kanaliseren. Het is een teken van zwakte en onzekerheid. Zoals ook bijna al zijn trainingen al besloten zijn. Misschien dat hij straks ook alle thuiswedstrijden besloten gaat houden. Wellicht wel beter, want ze zijn toch al niet om aan te gluren.

Bron: Dagblad010.nl

Foto: FacebookShare |
comments powered by Disqus