Dinsdag 15 Augustus 2017 - 13:56

Pastoor is een controlfreak en slaat door

De onvermijdelijke uitbarsting van mevrouw Brogno

Met een 3-0 nederlaag tegen VVV begon het nieuwe seizoen voor Sparta net zo stroef als dat het afgelopen seizoen eindigde. De vraag is: krijgt coach Alex Pastoor nog muziek in zijn fanfare?

Het moet voor Alex Pastoor een wat ongemakkelijke gewaarwording zijn geweest, zaterdag, na afloop van het door Sparta met 3-0 verloren duel bij VVV. Op social media dook toen een - inmiddels wijdverspreid - bericht op van de vriendin van Loris Brogno. Daarin betichtte ze de coach ervan dat hij niet de beste spelers opstelt, maar degenen die hij het meest mag. En daar was haar vriend het slachtoffer van, vond zij.

Nooit leuk natuurlijk, kritiek. Maar zeker niet voor Pastoor, controlefreak bij uitstek. Er gebeurt niets op Het Kasteel zonder dat de coach, tevens technisch directeur, zijn fiat heeft gegeven. Dat kan over van alles gaan. Over wie wel of niet speelt tot de soort mueslikorrels die in de yoghurt worden gestopt. En dat hoeft niet per se slecht te zijn. De goede resultaten van Sparta (promotie, handhaving, bereiken halve bekerfinale) kunnen niet los worden gezien van zijn dominante inbreng. Want: duidelijkheid. Bovendien is Pastoor zonder twijfel een vakman.

Anderzijds leidt zijn handelen, zonder dat de coach dit zelf doorheeft, wel steeds vaker tot ongemakkelijke situaties. Binnen de selectie en in sponsor- en bestuurskringen, waar hij bij lang niet meer iedereen ‘sir Alex’ is. Domweg omdat de coach nog weleens door wil slaan in zijn wil is wet-principe. Pastoor is ertoe in staat om op een zonnige dag boos weerman Gerrit Hiemstra op te bellen, als hij vindt dat zijn moestuin in Groet toch echt regenval nodig heeft.

In die zin komt het Instragram-bericht van mevrouw Brogno niet onverwacht. Haar Belgische vriend loopt namelijk al bijna een jaar geforceerd met de kiezen op elkaar rond, balend van zijn bijrol. Het liefst zou de aanvaller publiekelijk zijn hart uitstorten.

Maar, weet hij: Elk artikel gaat eerst langs de hoofd-perszaken op Het Kasteel, Alex Pastoor. Kritiek uiten betekent: einde oefening. Vraag het Jaap Sneep, de alom gerespecteerde teammanager, die plots plaats moest maken voor Excelsior-icoon Leen van Steensel. Of Zakaria El Azzouzi, zondag nog beslissend namens Excelsior tegen Willem II. Nog los van de vraag hoeveel recht van spreken Brogno heeft -want zelden overtuigend als basisspeler en qua mentaliteit allesbehalve een Rick van Drongelen- weet hij de gevolgen.

Vooropgesteld: Pastoor is in ontspannen toestand een leuke, humorvolle en belezen man. Maar ook een man die de enige verslaggever die de moeite neemt de eerste training te bekijken, na 2,5 uur in de regen te hebben gestaan, via hulppiet Van Steensel laat weten dat ‘interviews niet mogelijk zijn, met wie dan ook niet.’ Berichtgeving checken over spelers die komen of gaan? Het kan probleemloos bij Marcel Brands van PSV of Martin van Geel van Feyenoord. Alleen niet bij het grote Sparta. Want: Pastoor spiegelt zich in zijn beleid aan FC Barcelona, waar de club zelf wel bepaalt wat nieuws is of niet.

Het is vermoedelijk dat juk van verkramptheid dat zaterdag even te krap zat bij mevrouw Brogno, waarschijnlijk maandenlang ingefluisterd door haar vriend. Niet goed te praten, wel een onvermijdelijk gevolg van het werkklimaat op Het Kasteel. En kijkt u er niet van op, als het niet bij dit ene aardschokje blijft.

Bron: ad.nlShare |
comments powered by Disqus