Woensdag 28 Juni 2017 - 19:36

Pastoor geeft antwoord op uw vragen

RW Gladiator. Momenteel bekleedt u twee functies, in de vorm van Coach en TD. Is deze dubbelfunctie goed te combineren? Mist u geen man met ervaring, zoals bijvoorbeeld Leo Beenhakker, om mee te sparren? En is het geen idee om Leo Beenhakker te benaderen en te vragen of hij ten tijden van de transferwindows u bijstaat met raad en daad?

“Ik bekleed de functie van manager voetbalzaken bij Sparta Rotterdam. Daaronder valt het technische beleid van het betaalde voetbal, waaronder het hoofdtrainerschap van het eerste elftal. En voor wat betreft de link naar de jeugdopleiding werk ik daarin heel goed samen met Dolf Roks. Nu Michael Reiziger vertrokken is naar Ajax zal de vrijgekomen positie in onze ‘technische driehoek’ ingevuld worden. Je noemt Leo Beenhakker, waar ik goed contact mee heb, maar ik spar met iedereen waarvan ik vind dat die persoon verstand van zaken heeft.”

RW Gladiator. Afgelopen seizoen werd onze topscorer, Brogno, vaak gepasseerd. In de ogen van de supporters en vele analitici werd dit vaak bekritiseerd. Waren de prestaties van Brogno op de trainingen wellicht ondermaats, of lag er een andere reden ten grondslag aan de vele reserve plekken?

“Ik ga niet in op individuen. De keuzes die we maken worden weloverwogen genomen, daarin speelt alles mee. Van fitheid, (potentiële) blessures tot kwaliteit.”

Spartaheld. Beste Pastoor, wat is je persoonlijke doelstelling voor volgend seizoen?

“Die staat gelijk aan die van Sparta zelf. Het is vrij simpel, komend seizoen én het seizoen erna moet Sparta Rotterdam in de Eredivisie blijven. Op wat voor manier dan ook. We moeten met z’n allen bouwen aan een goed fundament voor de club en dat kan alleen als we in de Eredivisie blijven.”

cvetkov. Hoe staat u in de kunstgrasdiscussie?

“Mijn persoonlijke voorkeur is spelen op een goed natuurgrasveld. Als dat niet lukt, om wat voor reden dan ook, is kunstgras een redelijk alternatief. Vanuit Sparta-oogpunt begrijp ik de keuze voor kunstgras volledig. Met een natuurgrasveld in ons stadion hadden we ook niet dagelijks in het stadion kunnen trainen, kan Jong Sparta niet in het stadion spelen en hadden we ook de hoogste jeugdteams niet kunnen huisvesten.”

Flardinga. Waar liggen de zwakheden voor U in onze Spartaselectie en wat gaat u daaraan doen in het komende seizoen 2017-2018?

“Onze prioriteit ligt op dit moment in de aanval. Ik kan er op dit moment nog niets over zeggen, maar achter de schermen zijn we druk bezig.”

Vakkie 20. Mijn vraag is of Pastoor vindt dat hij de ontwikkeling van een aantal jeugdspelers van tevoren goed heeft ingeschat, vooral omdat het aankoopbeleid er niet op voorzien was?

“Het is niet altijd makkelijk om de ontwikkeling van jonge spelers van te voren in te schatten. Maar je hebt wel te maken met mensen, dus ook met snellere ontwikkeling of het tegenovergestelde. Het aankoopbeleid is daar zeker op voorzien, want kwaliteiten die we niet in de selectie hebben willen we aanvullen. Zonder al te veel op personen individueel in te gaan hadden we een fitte speler die als breekijzer kan fungeren niet in de selectie of in de jeugd. Dan halen we (indien mogelijk) die kwaliteiten extern.”

Molenaar. Wordt u ook zo moe van primitieve reacties van supporters?..... nog bedankt voor de afgelopen twee seizoenen, het ging weer ergens over.

“Primitief reageren hoeft niet per se vermoeiend te werken. Ik hou wel van een mening, maar dan wel met argumenten. Rotterdammers zijn over het algemeen recht voor zijn raap, ik hou daarvan. Zeggen waar het op staat, maar zoals gezegd wel met een onderbouwing, van beide kanten overigens.”

Mellie. Waarom wordt er zo weinig vanaf afstand op het doel geschoten?Het lijkt wel of de spelers de bal er af en toe in willen lopen.

“Wij kiezen voor een bepaalde manier van spelen, mede gezien de beschikbare kwaliteiten van de spelers. Als je kijkt naar onze spelers dan zijn deze met name creatief ingesteld. Ik ben met je eens dat je af en toe best eens mag uithalen, maar belangrijker is het om het overzicht te houden en bij een mislukte poging niet uit de organisatie te staan of een medespeler die er veel beter voor staat te passeren.”

Horst T. Van grote afstand valt mij op dat de selectie van Sparta al jarenlang een verzameling lieve aardige gasten is en elk binnenbrandje wordt vakkundig gesmoord, hetgeen goed is voor het groepsproces.
Desondanks, overweegt u om een enkel ander type er bij te halen om een andere dynamiek te creëren?

“Je geeft zelf aan dat je van grote afstand kijkt. Ik kan je verzekeren dat er flink wat diversiteit in onze spelersgroep aanwezig is. Over binnenbrandjes is het vrij duidelijk, dat soort zaken moeten intern worden opgelost. Het heeft geen enkel nut om eventuele vuile was buiten te hangen.”

Spartaheld. Beste Alex, waarom heb je Mart Dijkstra het hele seizoen de corners laten nemen terwijl deze vaak tot nooit goed in de pot kwamen?

“Corners behoren, net als vrije trappen en inworpen tot de categorie dode spelmomenten. Wij proberen hier flink te variëren binnen de vaste patronen die we met elkaar vaststellen. Zo kan het zijn dat we corners juist niet ‘in de pot’ willen laten komen. Varianten met de afvallende bal of doorkoppen bij de eerste paal zijn daar een aantal voorbeelden van.”

Hans Reitzema. Beste Alex, je bent nu tweeënhalf jaar verbonden aan onze club. Waar ben je het meest trots op?

“Er zijn meerdere dingen waar ik best trots op ben, maar als je kijkt naar de ontwikkeling van de club in zijn geheel, van een middenmoter in de Jupiler League naar een Eredivisionist die zich heeft gehandhaafd en ook nog de halve finale van de KNVB Beker heeft gehaald, dan hebben we met elkaar een prima prestatie geleverd. Zoals bekend is de doelstelling voor de komende twee jaar ook handhaven in de Eredivisie en verder bouwen aan een stevig fundament. Dat iedereen binnen de club, van bestuur tot supporter, zich daarvan bewust is en dat ook uitstraalt, dat is zeker iets om trots op te zijn. En waar ik ook trots op ben is dat we dit seizoen regelmatig een basiselftal hadden in de Eredivisie met soms vijf, zes of zelfs zeven door Sparta zelf opgeleide spelers. Voor komend seizoen gaan we bij Jong Sparta zelfs werken met een selectie die voor circa 85% uit spelers bestaat die uit de eigen jeugd komen.”Share |
comments powered by Disqus