Vrijdag 12 April 2013 - 15:45

Open brief John Kerstholt

Mijn naam is John Kerstholt, 50 jaar lid van Sparta en een kleine 40 jaar lid van Ver. ’De Sparta Supporter’. Zoals waarschijnlijk bij vele Spartanen bekend, heb ik terminale kanker en is mijn levensverwachting minder dan 1 jaar. Mijn laatste grote wens is om de promotie van onze geliefde club Sparta nog mee te mogen maken.

Daarom wil ik alle Spartanen vragen om Sparta a.s. vrijdag in de uiterst belangrijke wedstrijd tegen Fortuna Sittard onvoorwaardelijk te steunen als 12e man, vooral op de momenten dat het elftal het moeilijk heeft.

Ik begrijp heel goed dat iedere Spartaan het elftal op zijn of haar eigen wijze steunt, en de afgelopen 50 jaar heb ik daarbij ervaren dat Sparta het meest kritische publiek van Nederland heeft, iets dat onze club tevens zo uniek maakt! Enkele voorbeelden uit het verleden:

  • Seizoen 1959/60: Sparta doet het als landskampioen tegen het einde van de competitie niet zo best. Sommige supporters zijn zó kritisch op dezelfde spelers van een jaar eerder, dat de bekende Spartaan Louis Kooiman (van het latere sigarenmagazijn Piet Hunter) weigert hen kaartjes te verkopen wegens te veel negativisme. Overigens speelden de echte Spartanen zoals Piet de Vries, Tinus Bosselaar, Hans de Koning, Ad Verhoeven en Freek v.d. Lee zich dat jaar moeiteloos veilig.
  • December 1972: Voor een uitverkocht Spangen (31.000 toeschouwers!) wint Sparta volkomen verdiend met 3-1 van het beste Ajax aller tijden, met Stuy, Suurbier, Blankenburg, Hulshoff, Krol, Haan, Neeskens, Mühren, Swart, Cruijff en Keizer. Na afloop kon er amper een applausje af van het publiek op de oude overdekte eretribune (alsof deze wereldprestatie normaal was!).
  • Ook in de gouden jaren van Louis van Gaal en Danny Blind, met tal van jonge echte Sparta-jongens (zoals Lengkeek, Verbeek, Andriessen, van den Berg etc.) was de waardering eigenlijk te mager.
    Kortom, probeer a.s. vrijdag als één man achter Sparta te staan, en dan vooral op momenten van tegenslag. Laat horen dat wij de baas zijn op het Kasteel, help Sparta aan het zo begeerde kampioenschap en vervul daarmee tevens de laatste grote wens van

    John Kerstholt


  • Share |
    comments powered by Disqus