Vrijdag 20 Oktober 2017 - 17:16

Misschien de laatste training van Pastoor

De wolken boven het Kasteel waren donker en de meeuwen scheerden naar hartelust op de sterk opstekende windvlagen. Wordt dit de laatste training van Alex Pastoor?

Leo Beenhakker stond te praten met Dolf Roks. Erop af Semper. Leo hield een monoloog. “Je moet de spelers zelf bekijken wat heb je nou aan een videoband, dat zegt mij niks. Zlatan keek ik in zijn ogen en ik voelde dat wanneer ik deze jongen in de kruiwagen kan houden, dat hij echt iets voor mij kon gaan betekenen. En ze zijn er echt wel hoor, goede spelers. Er zijn er zat, maar je moet er wel achteraan gaan.

“En ze iets bieden, een goed verhaal, voegde ik er bijdehand aan toe. Leo leek even van zijn stuk.Want ja, wie was ik? Hij vervolgde niet zijn verhaal, nadat hij even naar mijn afgetrapte gympies had gekeken. Ik keek op mijn beurt naar de schoenen van Leo. Ze waren van leer, handgemaakt schatte ik zo. En er zaten kreukels in het leer van het autorijden.

Leo ging verder. “Balbezit, ook zo’n fenomeen waar ik mij aan kan ergeren. Dan is het na afloop we hadden 65% balbezit. Ja maar, wat doen ze met de bal? Terug en breed. Je wordt er helemaal niet goed van. Zo zat ik laatst bij Excelsior te kijken. Die kregen een corner en de bal viel eraf en in balbezit speelden ze hem terug naar de keeper! Vroeger zei ik tegen Simon Tahamata en Jesper Olsen: acties maken. Je moet acties blijven maken, ook al mislukt het honderd keer. Je moet ze blijven maken. Tegenwoordig zijn alle buitenspelers verkrampt en is het risicoloos terug en breed. Balbezit is het toverwoord. Stel je voor dat je de bal kwijtraakt, zeg.”

Ik opperde dat de jeugd heden ten dage teveel gepamperd werd en dat ze zelf niet meer hoeven na te denken. Alles wordt voor ze gedaan. Nu nam Dolf het woord. “Nou bij ons is dit niet zo hoor.” Ik zei: “En dat bericht op twitter dan van die kleedkamer onder 9 met van die rare Engelse teksten?” Dolf: “Dat was helemaal niet bij ons, maar in de kleedkamer van de tegenstander.

Leo trachtte een sigaartje op te steken maar er stond teveel wind. Leo: “Vooruit spelen, ook zo iets dat veelal te weinig wordt gedaan. Als ik nou de bal heb en jij bent de middenvelder dan zeg ik tegen jou bij het afspelen “open”. Dan weet jij dat er niemand in je nek komt en kan je draaien en met het gezicht naar de goal spelen. Wordt niet gedaan. Er wordt niet meer gecoacht. Spelers zeggen niks tegen elkaars. Gevolg: alles is terug en breed. Het is niet om aan te zien en ik word er echt niet goed van.”

Ja Spartanen, zoals gezegd; Don Leo was op dreef. Hij opperde dat het allemaal simpel is op te lossen door een aantal (oud) trainers bij elkaar te roepen en alles op 1 a4tje te zetten. Ondertussen was er een training bezig. Loris Brogno begon weer aan een actie zonder begin en einde. Is ook onherkenbaar geworden. Lijkt het helemaal kwijt te zijn, dat zei ik ook tegen Leo. Hierop antwoordde hij gek genoeg niet. Het begon te regenen en Leo ging ervan door.

Ik schaarde me bij het groepje vaste watchers en ze zagen het unaniem somber in voor morgen. “Leo gaat nu zeker naar Excelsior om alles door te brieven”, zei een watcher zuur. Ik heb geen idee, maar hij stond al die tijd wel met zijn rug naar het veld. Niemand weet hoe het afloopt Spartanen. De training liep op z’n einde. Wellicht was dit de laatste van Alex Pastoor als het aan de geldschieters ligt. De sponsoren hebben de macht. Dat ze ondertussen 0 verstand hebben van voetbal dat doet er niet toe.Share |
comments powered by Disqus