Donderdag 16 Augustus 2018 - 22:47

Laatste training voor eerste wedstrijd

De lucht vertoonde vandaag dezelfde tinten grijs als op het schilderij uit 1607 “Het Gouden Kalf’ van Frans Hals(1582-1666). Terwijl Mozes de berg Sinaï beklom om de twee stenen tafelen met daarop de tien geboden te halen vervaardigen de Israëlieten van hun omgesmolten sieraden een Gouden Kalf. De drank en spijzen vloeiden daarbij rijkelijk. Er was een heuse feeststemming ontstaan. Wanneer Mozes geconfronteerd wordt met het afgodsbeeld en de uitbundig feestende en dansende meute kan hij zich niet bedwingen en smijt de stenen tafelen woedend in stukken.

Ja leuk Semper, hoor ik u denken. Maar wat heeft dit te maken met de openingswedstrijd morgenavond tegen FC Twente? Gregor Breinburg kan morgen niet aan de wedstrijd beginnen. Hij heeft nog te weinig wedstrijdritme. Een vaste watcher vroeg er naar. Breinburg: “Deze jongens hebben allemaal al tien wedstrijden gespeeld en ik pas 1, maar het komt goed.’’ Ik zei tegen hem dat ik hoopte dat hij dan niet invalt, want dit zou een slecht teken zijn. Of juist niet volgens Henk van Stee. “Kan ook zijn dat hij erin komt om een voorsprong veilig te stellen.’’

Henk is altijd aanspreekbaar maar hij deed wel even een paar stapjes terug toen hem door een vaste watcher de vraag werd gesteld over de noodzaak van het aantrekken van een nieuwe doelman. Het antwoord was niet bevredigend Spartanen. De prioriteiten liggen elders op het veld en de doelman staat klaarblijkelijk niet ter discussie. “We halen niemand meer erbij. Tenzij er zich een buitenkans voordoet in de vorm van een speler waarvan je zegt die voegt wat toe.’’ U hoort het, we zullen het ermee moeten doen.

En waarom ook niet? Tuurlijk Roy Kortsmit heeft zijn tekortkomingen. Maar welke doelman niet? We zijn ook kampioen geworden met hem onder de lat. Weet u het nog? Sommige van de vaste watchers denken daar duidelijk anders over. ‘’We moeten een bordje voor onze achterhoede plaatsen met daarop de tekst: ‘Verboden van afstand te schieten.’ Gelach alom. Topsport is hard. Maar hé, we zijn maar Sparta. Een club die niet voor niets is gedegradeerd.

Henk van Stee tekent voor een scenario waarin we keurig vijfde worden en dan in april/mei pieken. Zelf denk ik dat dit ook een realistischer scenario is dan om het kampioenschap spelen. Daarvoor zijn er nog teveel vraagtekens. Neem de positie van Royston Drenthe. De één ziet hem het liefst als linksback. De ander op linksbuiten. Eén vaste watcher zou hem het liefst op 10 zien. “Hij moet veel aan de bal komen, want hij is onze beste voetballer. Dan moet hij zich in één uur helemaal leegspelen en alles geven. Wanneer je hem aanspeelt, speel je meteen met het gezicht naar de goal.’’

De oude heer Fräser, vader van, knikte goedkeurend maar zei verder niets. Weer een ander ziet Drenthe het liefst op linkshalf. Met een sloper in zijn rug op linksback die de gaatjes voor hem dichtloopt en corrigerend optreedt waar nodig. Zie hier de kern van ‘het probleem’ waarmee wij als Sparta zijnde in dit stadium te maken hebben. Wat is nou de ‘ideale’ positie voor Royston Drenthe? We zijn er nog niet uit, maar morgen gaan het wél beginnen.

Adil Auassar ging voortijdig naar binnen door zijn naam kan dus een streep. Volgens een vaste watcher zal hij morgen echter gewoon kunnen spelen. Desnoods met een spuit. Emiel Schelvis was er vandaag ook. Ik zei hem dat ik nog altijd moet lachen om dat filmpje, Dat van WIA 4 waarin hij op een onnavolgbare wijze een bal trachtte te controleren, maar daarin hopeloos faalde. Emiel: “Ja maar dit filmpje heeft wel 20.000 euro opgebracht voor de Sunday Foundation, een project van Sander de Kramer voor kansarme kinderen in Sierra Leone. Sorry ik moet nu even naar ‘mijn’ speler.’ Emiel is zo te zien naast journalist, publicist en ondersteuner van goede doelen ook nog ‘eigenaar’ van Thomas Verhaar. Of begreep ik hem verkeerd en sloeg dat ‘mijn’ op zijn persoonlijke voorkeur voor de voetballer Thomas Verhaar en de link met VOC? Vragen kon ik het hem niet meer, want hij was al weg. U en mij vertwijfeld achterlatend.

De training liep op zijn einde. Veldwijk maakte zijn goals en ook Drenthe scoorde prachtig. Morgen gaat het beginnen. Ik kan niet wachten. Selfie’s werden gemaakt met alle spelers. De stemming zat er goed in. Morgen gaan we dus op bezoek bij de Tukkers die doorgaans dansend zuipend en snuivend te vinden zijn in de buurt van het Gouden Kalf. Hopelijk slaan de spelers gelijk Mozes de tafel met daarop de 10 geboden van FC Twente finaal aan gruzelementen.

Sparta naar vóóórrrèèènnn!Share |
comments powered by Disqus