Vrijdag 26 Mei 2017 - 11:36

Kunstgras versus natuurgras

De kunstgrasdiscussie is een regelmatig terugkerend onderwerp in de media. Resoluut afschaffen die handel, of heeft kunstgras juist de toekomst? Paul Lasee gaat er dieper op in. Vul ook de poll in, rechts op de hoofdpagina!


Voor Sparta nog een lastige afweging of misschien toch niet ?

In 2005 betraden Sparta en Heracles de Eredivisie met één groot verschil: in Almelo lag kunstgras ! Inmiddels zijn we ruim een decennium verder en beschikt 1/3 van de Eredivisieclub over de nepsprieten – in het AD kunstgrasclubjes genoemd – waaronder ook of zelfs traditieclub Sparta.

De discussie hierover is volop losgebarsten en terecht. In ons omringende landen is het ondenkbaar dat er in de hoogste betaald voetbal competities op plastic wordt gespeeld. Queens Park Rangers heeft het in 1981 eens een aantal seizoenen lang geprobeerd maar werd in 1988 door de FA op de vingers getikt met een verbod. Wat dat betreft heeft de KNVB (ook) op dit punt liggen slapen en geen standpunt hierover ingenomen waardoor deze situatie heeft kunnen ontstaan.

Er lijken ook geen eenduidige regels te bestaan voor het wel of niet besproeien van kunstgras vlak voor de wedstrijd en in de rust. Sparta heeft hiervoor een sproei-installatie laten aanleggen en gebruikt deze ook altijd trouw maar een club als Excelsior schijnt het so-wie-so al stroeve veld niet nat te maken.

Er zijn gelukkig nog geen ernstige blessures ontstaan door het spelen op kunstgras althans niet aantoonbaar. Wat wel aantoonbaar anders is, is dat het spel meer oogt als zaalvoetbal, slidings niet echt mogelijk zijn (wat een sterk en mooi facet is van voetbal) en de bal stuitert vele malen harder en rolt heel snel door wat bijvoorbeeld opvalt als een bal net iets te hard worden gespeeld. Op natuurgras is zo’n bal nog wel eens te achterhalen maar op kunstgras lukt dat onmogelijk.

In feite moeten alle wedstrijden onder min of meer dezelfde omstandigheden worden verspeeld, daar is nu in Nederland geen sprake meer van. Terug naar Sparta. Nadat onze club op 26 mei 2013 de promotie naar de Eredivisie op een haar na miste leek de Kasteelclub af te stevenen op een langdurig verblijf in de Jupiler League. Sparta besloot in het najaar 2013 uit kostenoverweging om na 126 jaar (!) afscheid te gaan nemen van echt gras met ingang van het seizoen 2014-15.
Op dat moment een volstrekt logische beslissing, het zou Sparta 2 tot 4 ton per jaar aan kosten schelen en uitzicht op promotie was na de serie thuisnederlagen volledig uit beeld geraakt. Hoewel Sparta in de nacompetitie van 2014 nog heel dichtbij de Eredivisie kwam – met dank aan het verregende grasveld thuis tegen NEC (1-0 overwinning) – werd er daarna in het eerste seizoen op de kunstsprieten een zeer matig jaar gedraaid. De vrees voor een langdurig verblijf in de gehate eerste divisie leek onze toekomst te gaan worden en met die kennis was de beslissing voor kunstgras een niet meer dan logische.

Zeker ook omdat Sparta de wens had en heeft de jonge talenten uit de geroemde jeugdopleiding vanaf 15 jaar (meer) te laten spelen en trainen op het stadion. Deels om hen kennis te laten maken met de speciale sfeer op het Kasteel, deels uit kostenbesparing om op Terbregge minder velden te hoeven huren.

Daar kwamen ook de jeugdwedstrijden van de talentjes van De Betrokken Spartaan nog bij omdat de veldcapaciteit op het oude vertrouwde Nieuw Vreelust met clubs als FC Maense en GLZ Delfshaven heel krap is. Met kunstgras is Sparta bovendien in staat om het speelveld 24*7 te gebruiken. Dus ook voor commerciële doeleinden (Eneco, Gemeente Rotterdam en vele anderen) en concerten (Broederliefde).
Dat is op normaal gras niet te organiseren tijdens een voetbalseizoen, het gras is dan weken onbespeelbaar. Tenslotte had Sparta grote problemen met de drainage en met name de veldverwarming. De terugkerende herstelkosten vormden een serieuze post op de relatief lage eerste divisie begroting van de kasteelbewoners. De besparing van de salariskosten van de terreinman was in het licht hiervan zelfs te overzien, het zit hem in de andere aspecten die hierboven zijn genoemd.

De kosten/baten analyse is destijds berekend over 5 seizoenen. Dat zou betekenen dat ruim voor 2019 door Sparta besloten moet worden of natuurgras gaat terugkeren op Het Kasteel.

Rekening houdend met de genoemde voordelen van kunstgras zal Sparta dan naast de serieuze stadionuitbreidingsplannen ook hierover in gesprek moeten met de Gemeente Rotterdam. De opties bestaan o.a. uit: zou de over het algemeen zeer matig bezochte Kasteeltuin (BDK zijde) benut kunnen worden om een kunstgrasveld voor Sparta aan te leggen (tot rond 1990 lag hier het Sparta trainingsveld, waarom moest dit eigenlijk weg ?) en kan Sparta meer ruimte krijgen op Vreelust ? Dit alles kan natuurlijk alleen gaan spelen als Sparta weet door te groeien naar een stabiele Eredivisieclub. Die ambitie is echter ingezet en het een zou dan mooi samenkomen met het andere.

Toch keert echt gras deze zomer al terug op het Kasteel ! Vanwege het dames EK wordt - hoe bizar – een laag aarde aangebracht op het kunstgras waarop graszoden komen. Veel Sparta fans gaven al aan dat gras dan ook maar ‘lekker te laten liggen’ ! Dat zal helaas niet gaan maar nieuwe ontwikkelingen zouden het definitief terugkeren van natuurgras op Spangen wel eens kunnen bevorderen.

Een wens van veel supporters dus welke misschien een eis van de KNVB en de Eredivisie NV kan gaat worden. Een groot aantal clubs overwegen serieus in stemming te brengen dat een licentie voor de Eredivisie vanaf het seizoen 2019-20 naast een sluitende begroting alleen verkregen kan worden indien er op natuurgras gevoetbald kan worden met als enige uitzondering een 1 jarige dispensatie voor net gepromoveerde clubs.Share |
comments powered by Disqus