Donderdag 24 Augustus 2017 - 05:53

Kunstgras

Het Algemeen Dagblad heeft afgelopen week volop gepubliceerd over kunstgras. Het bijzondere aan dit soort verhalen is de totaal kromme redenering die wordt gebruikt.

Een paar jaar geleden werd kunstgras door de KNVB nog aan alle kanten gepromoot omdat het in gebruik veel goedkoper is dan het natuurgras. Inmiddels zijn ze 180 graden gedraaid. Het feit is dus dat de KNVB er zelf schuldig aan is dat er kunstgrasvelden zijn. In het betaald voetbal en zeker ook in het amateurvoetbal kom je het kunstgras veelvuldig tegen. Zoals altijd draait het uiteindelijk om geld.

Kijken we naar de verdeling van de televisiegelden dan zien we al snel dat degene die de huidige verdeling bedacht hebben het principe van eerlijk delen niet begrijpen. Sparta krijgt heel weinig uit het televisiefonds terwijl de club hele hoge kijkcijfers noteert bij Fox Sports zie http://www.voetbalzone.nl/inbeeld.asp?uid=296630#13.

De Rotterdammers scoren met gemiddeld 272.308 kijkers per wedstrijd aanmerkelijk hoger dan de meeste andere eredivisieclubs. Slechts Ajax, Feyenoord, PSV, FC Utrecht, Vitesse en AZ wisten gemiddeld meer kijkers naar FOX Sports te trekken. Deze weeffout in de verdeling kost de club uit Rotterdam op jaarbasis miljoenen euro's.

Geld waar Sparta op basis van de kijkcijfers onomstotelijk recht op heeft maar wat door de verdeling ergens achterover wordt gedrukt. Wat zou het gevolg zijn als het televisiegeld in de toekomst correct en dus volgens de kijkcijfers wordt uitgekeerd?

Met die vier miljoen euro extra kan op Het Kasteel direct een gewoon grasveld worden aangelegd, kan Jong Sparta in de toekomst op een volledig vernieuwd Vreelust gaan spelen en kan de begroting structureel nog iets verder omhoog.

Het is allemaal mogelijk als ze de televisiegelden eerlijker gaan verdelen. Het liefst met terugwerkende kracht. Voorlopig lijkt de KNVB hier geen zin in te hebben. En dus gebeurt er niets en blijft het kunstgras liggen waar het ligt.

Rene SchoutenShare |
comments powered by Disqus