Woensdag 26 April 2017 - 08:19

K*t-zomer

Hoe diep zit het eigenlijk?

De zomer van 2010 was kut. Ik lag in scheiding, zat financieel aan de grond en Guyon Fernandez zorgde voor de rest. De zomer van 2017 wordt verrukkelijk. Prachtige vriendin, ik word vader en genoeg centen op de bank. Wat een weelde! Ben alleen zo bang dat een figuur als Cyriel Dessers of Martijn Bartho in de extra tijd mijn hele zomer aan flarden schiet. Het roept bij mij wel de vraag op: de liefde voor Sparta, hoe diep zit dat eigenlijk? Want deze zomer is persoonlijk toch wel heel anders en veel fijner dan die van 2010. Hakt een nieuwe degradatie er dan minder in?

Ik vrees van niet. Vooropgesteld: ik ben super dankbaar voor alle zegeningen. Maar dat gelul over bijzaak. Als - en gezien de mentale gesteldheid van beide ploegen is dat niet denkbeeldig – Floranus de beslissende strafschop hoog over schiet en de voornoemde Bartho de bal WEL in de kruising knalt – dan vind ik er dus geen reet meer aan. De hele zomer niet. En na zondag begin ik met dit scenario ernstig rekening te houden.

Ik ben een gevoelsmens. Even terug naar december 2015. Sparta speelt tegen Volendam en dat is op dat moment een kraker. Verhaar speelt die dag net zo slecht als afgelopen zondag. Toch is Thomas na negentig minuten ‘gewoon een Spangenaar’ als hij in de slotfase een vrije trap prachtig binnenschiet en ook nog een strafschop benut. Ik heb die avond gehuild. Omdat ik zeker wist dat we eindelijk weer zouden promoveren. Ik wist het na die wedstrijd echt zeker. En daarom was de emotie bij mij die avond nog groter dan op die maandag in mei tegen de jongemannen uit de hoofdstad.

Grote schrik dus, afgelopen zondag. Want ineens wist ik het weer zeker: we vliegen eruit. Verhaar speelde net zo dramatisch als toen tegen Volendam, had ook nu weer in de tachtigste minuut een bevlieging. Alleen wilde hij na een prachtige passeerbeweging nog een ADO-verdediger uitkappen. Dat ging natuurlijk niet. En in dat ene moment lag eigenlijk alles besloten: we gaan er uit, het gaat niet meer goedkomen… de zomer is al voorbij nog voor hij goed en wel begonnen is.

Het is allemaal aandoenlijk. Pusic... wat een onmacht. Dumfries… ik heb medelijden. Dijkstra… rent rond als Steef Nieuwendaal is zijn slechtste dagen. En Kortsmit heeft zo zijn eigen prioriteiten. Inhoudelijk heeft ie gelijk hoor, en hij deelt eigenlijk nauwelijks in de malaise. Pakt juist veel hoge ballen de laatste tijd. Maar om je uitgerekend nu bezig te gaan houden met randzaken… ik weet het niet. Doet me denken aan Sinouh. Na tien nederlagen in het veld op Twitter je alleen maar druk maken om de situatie in de Palestijnse gebieden. Schei uit man, ga ballen tegenhouden. Toen ik hem er vriendelijk op aansprak, werd ie pissig.

Dus mede-Spartanen, help me weer op de been. Wat gaat het doen kantelen? Starten met Pusic čn Pogba tegen FC Twente? De terugkeer van Sanusi en Van Moorsel? Een gelukkige zwabberbal in Spartaans voordeel en lullig puntverlies van Roda? Een wederopstanding in de nacompetitie? Zeg het maar…

Het ziet dus diep. Dit seizoen ontpopt zich tot een kroniek van een aangekondigde kutzomer. Laat ook maar. Ik ga een wieg kopen…

WalterShare |
comments powered by Disqus