Woensdag 08 Maart 2017 - 20:55

Ingezonden: ken uw klassiekers

Velen weten al dat het rood-wit gestreepte Sparta tenue ooit overgenomen werd van Sunderland, maar Sparta supporter Sybren kwam erachter dat het niet veel scheelde of het tenue had er misschien heel anders uit kunnen zien...

Sun Tzu (500 v.Christus) wist het al: Wie de vijand kent en zichzelf zal in honderd veldslagen niet in gevaar zijn; Wie de vijand niet kent maar zichzelf wel, zal soms winnen en soms verliezen; Wie de vijand niet kent en zichzelf niet, zal iedere slag in gevaar zijn.

Maar hoe zit het eigenlijk met onze kennis over de laatst overwonnen tegenstander, die club van zuid?

We weten dat het clubje uit 1908 na twee ‘gestolen’ namen pas in 1912 gedwongen onder de naam Feyenoord verder ging, maar toen niet te beroerd was het Sparta logo te plagiëren. Het is maar waar je trots op bent… Het zuid thuis shirt was destijds overigens hetzelfde als dat van vandaag.

Maar, hoe anders had het kunnen lopen! Was Sparta iets eerder opgericht, was het bestuur eerder naar Sunderland AFC afgereisd, dan had Sparta wellicht al weer bijna 130 jaar in het tenue van die club van zuid gespeeld. Je moet er toch niet aan denken…. Hoewel het zeer waarschijnlijk is dat het Sparta bestuur in dit geval destijds helemaal geen afdankertjes van Sunderland gekocht had wegens het volledig ontbreken van welke schoonheid of uitstraling dan ook. Welk tenue het dan geworden was zullen we nooit weten, en dat is maar goed ook. Hoe mooi is het Enige Echte Rood Wit van Sparta !

Tot aan 1886 was het Sunderland thuis tenue een heel andere…

Ook een column schrijven of anderssoortige bijdrage leveren? We maken er graag plaats voor vrij! Stuur je bijdrage naar: itwmredactie@hotmail.nlShare |
comments powered by Disqus