Woensdag 06 April 2016 - 06:57

Ingezonden: het Kasteel, onneembare vesting

Sparta Rotterdam is een club met een prachtige historie. De Rood-Witten zijn de oudste club in het Nederlands betaald voetbal en hebben vele jaren als belangrijkste factor meegespeeld in de hoogste divisies. Toch zakte de club de laatste seizoenen steeds meer af in het moeras wat de Jupiler League heet, met historische dieptepunten tot gevolg. Dit seizoen is echter alles anders. Sparta swingt als nooit te voren en heeft het oeroude record van meeste thuisoverwinningen op rij verbroken. Het Kasteel is dit seizoen weer een onneembare vesting.

Vanzelfsprekend is dat allemaal niet. Onder leiding van verschillende kasteelheren werd de Spartaanse hoofdmacht op eigen Kasteel vaak afgetroefd, met plundering van de waardevolle drie punten tot gevolg. Hertog Wiljan Vloet liet de vijand bijvoorbeeld in zijn kaarten kijken met televisieprogramma Ďachter de poorten van het Kasteelí. En legeraanvoerder Gert Kruys zag zijn kruistocht vreselijk mislukken met 9 thuisnederlagen op rij.

Het ooit zo glorieuze Kasteel was langzaam aan het afbrokkelen en dreigde binnen niet al te lange tijd volledig in te storten. De trouwe bewoners van het Kasteel beseften dat het zo niet langer door kon en een opstand dreigde. Uiteindelijk werden de heersers afgezet en kwam er een nieuw, democratischer bestuur aan de macht. De bevolking bleef echter sceptisch. Konden de nieuwe kasteelheren de dreiging van buitenaf weerstaan?

De heren van het Kasteel bleken echter precies te weten wat de mooie oude vesting nodig had. Een totaal nieuwe krijgsmacht werd opgetrommeld en om van deze krijgers een harmonisch geheel te smeden werden een ervaren reiziger en een pastoor binnen de muren gehaald. Een frisse wind waaide over het Kasteel en iedereen voerde zijn eigen taak uit om de burcht zijn vergane glorie terug te geven. Zoals de pastoor poŽtisch stelde: ĎHet is klompen aan en harkení.

Het harde werk heeft zich uitbetaald. De muren van het Kasteel zijn stabieler dan ooit tevoren. Menig vijand komt met knikkende knieŽn naar het Kasteel, waar de belagers met behulp van een ouderwets Spartaans strijdplan van het kastje naar de kasteelmuur worden gespeeld. Mocht er toch een gaatje te vinden zijn in de degelijke Spartaanse verdedigingsmuur zullen alle strijders voor elkaar in deze bres springen. Het Kasteel is onneembaar geworden en naar alle waarschijnlijkheid zullen de Rood-Witte heren zich binnenkort weer kunnen gaan mengen in het hoogste politieke machtsspel genaamd eredivisie.

Wat echter misschien wel het allermooiste is: mensen komen weer van heinde en verre om het prachtige slot te mogen aanschouwen en om te zien hoe de rood witte ridders strijden voor elke meter grond. De Spartaanse bevolking groeit weer en daarvoor is de basis gelegd op het mooiste decor dat een Spartaan zich mag wensen. Het eigen Kasteel. Onze vesting gaat nooit verloren, en jaren nog hierna zullen wij laten horen: SP-AR-TA!

Ook een column schrijven? We maken er graag plaats voor vrij! Stuur je bijdrage naar: itwmredactie@hotmail.nlShare |
comments powered by Disqus