Dinsdag 17 Januari 2017 - 23:26

Ingezonden: analyse selectie Sparta Rotterdam 2016-2017

In dit stuk zal de huidige selectie van Sparta Rotterdam 2016/2017 worden besproken. De aankopen, de vertrokken spelers en de huidige bezettingsgraad/concurrentie per positie en de spelers met aflopende contracten worden opgesomd.
Dit met alvast het oog op de mogelijke selectie komend jaar (voor de goede orde, er zullen in principe alleen selectiespelers worden besproken die gehaald zijn voor het 1e elftal of in ieder geval op het oog voor het 1e elftal)

De selectie qua cijfers:

39 selectiespelers (waaronder ook Jong Sparta)

Gemiddelde leeftijd:22,9 (niet helemaal representatief daar ook een deel van Jong Sparta bij zit).

Buitenlandse spelers:10 (dat is 25,6 % van de selectie).

Bezetting per positie 2016-2017:

In onderstaande kunnen we zien dat Alex Pastoor wederom, in ieder geval kwantitatief een brede selectie ter beschikking heeft. Voetnoot is dat er op sommige posities echte serieuze onderlinge concurrentie ontbreekt. Concurrentie houdt spelers scherp, het trainingsniveau hoog en dat moet er uiteindelijk voor zorgen dat iedere speler het beste uit zichzelf moet halen doordat een concurrent hem in de nek hijgt.

De posities waarom het gaat zijn de linksback- en de spitspositie in dit geval. Voor zijn blessure was/is Pinteaux de eerste linksback, maar er is in principe geen serieuze concurrent voor deze positie. Rick van Drongelen kan hier ook spelen, wat ook een poosje is gebeurd, maar is natuurlijk van nature meer centrale verdediger, zo ziet Pastoor hem althans in de basis ook.

Vandaar dat de rechtsbenige Floranus nu als linksback wordt geposteerd. In de spitspositie is er op dit moment ook geen serieuze concurrentie voor El Azzouzi, wellicht wel in kwantiteit maar zeker (nog) niet in kwaliteit. Deze situatie is natuurlijk niet optimaal voor een topsportklimaat, ook met referte aan het elke dag moeten “leveren” waar Pastoor op hamert.
Dit hangt ook deels samen met de fikse blessure van Roland Bergkamp, die ik wel als serieuze concurrent zie. Echter blijken de gehaalde vervangers nog niet fit genoeg, getroffen door blessures (Pogba) of komen ze wellicht nog wat tekort voor het grote werk (Chevreuil ) volgens Pastoor. Al was Finn Stokkers toch stiekem weer een kleine opmars aan het maken met een aantal invalbeurten. Nu Pogba weer beschikbaar is en Bergkamp weer zijn eerste speelminuten maakt, is te bezien wat de rol van Stokkers wordt.

Onderstaand een overzicht per positie:

DM:

Kortsmit

Verrips

Kieboom

Janssen

LB:

Pinteaux

Van Drongelen

Floranus

RB:

Dumfries

Floranus

Saksela

CV:

Breuer

Van Drongelen

Vriends

Ketting

Mendes da Silva

Dijkstra

Breedijk

CM:

Sanusi

Dijkstra

Dougall

Spierings

Mendes da Silva

Klaasen

AML:

Brogno

Goodwin

Calero Ruiz

AMR:

Verhaar

Brogno

Calero Ruiz

AMC:

Van Moorsel

Spierings

Verhaar

Calero Ruiz

AC:

El Azzouzi

Bergkamp

Pogba

Stokkers

Chevreuil

Aankopen afgelopen zomer:

Sparta en transfers, het is niet altijd een goed huwelijk om het maar zacht uit te drukken. Ik verbaas me al jaren over sommige krankzinnige transfers bij onze club. Te oud, te duur, niet fit, geen mentaliteit of simpel gezegd niet goed genoeg. Nu is het vanaf de zijkant altijd makkelijk roepen, dat besef is er terdege. Bij elke club, of het nu FC Barcelona, Bayern München of Sparta Rotterdam is, er worden miskopen gedaan. Het maakt niet uit hoe vaak je een speler bekijkt, statistieken vergelijkt of goede referenties verkrijgt.

Sommige spelers mislukken gewoon bij een club. Soms onverklaarbaar, soms niet. Je hebt namelijk nooit een zekerheid bij een transfer (los van de Messi’s, Zidane ’s, Ronaldo’s, etc., etc.). Hoe minder budget je hebt, hoe meer risico’s er zijn. Vergelijk het met een tweedehands auto, hoe goedkoper de auto’s zijn, des te meer deukjes, krasjes of lekke koppakkingen er mogelijk zijn. En bij Sparta worden en kunnen er nu eenmaal geen transfersommen betaald worden voor nieuwe spelers.

Dat maakt het nóg wat lastiger om goede versterkingen te halen, want met een gevulde beurs kan je jongens halen die zekere versterkingen zijn voor bijna elke Eredivisieploeg. Maar bij Sparta leek vaak een gedachte of visie te ontbreken bij het aankoopbeleid.

Het beleid dat is ingezet door Leo Beenhakker, Alex Pastoor en Dolf Roks heeft er vorig seizoen mede voor gezorgd dat we na jaren wanbeleid, binnen en buiten het veld, eindelijk zijn gepromoveerd naar de Eredivisie. Transfers zoals onder andere die van Sanusi, Van Moorsel, Brogno, Dougall en Dijkstra waren directe voltreffers en deze spelers hadden ook een zeer groot aandeel in de promotie.

Leo Beenhakker is inmiddels vertrokken waardoor Pastoor een groter takenpakket naar zich toe heeft getrokken. Dolf Roks assisteert daarbij in zijn rol als manager spelerszaken & scouting. Maar is dit een goede constructie? Pastoor heeft zeker blijk gegeven van enige kennis betreft het aantrekken van spelers en heeft een redelijk netwerk, maar in deze constructies dat een persoon technisch directeur/manager en tevens tegelijkertijd trainer is vind ik wel een constructie met een paar haken en ogen.

Allereerst qua continuïteit van het beleid valt het gehele technische beleid weg mocht hij weggekaapt worden door een andere club of worden ontslagen door de club? Is er dan een gapend gat waarin direct een vacuüm ontstaat voor de toekomst qua technisch beleid? Ik neem aan dat een slimme voorzitter zoals Westerhof hier over nagedacht heeft, maar toch blijft bovenstaande van toepassing mijn inziens. Ander belangrijk punt is de mate van controle. In deze dubbelrol is het inherent dat de slager eigenlijk zijn eigen vlees keurt.

Dat is in geen enkele bedrijfstak een gewenste constructie om de kwaliteit te waarborgen, daarom pleit ik wel voor een bestuurslid technische zaken,die we hadden in Pim Verbeek.Die de lange termijn in de gaten houdt maar ook Pastoor controleert. Nogmaals, ik heb alle vertrouwen in de intenties en kwaliteiten van Alex Pastoor, maar ik vind de huidige inzichten en lange termijn nu teveel afhankelijk van één persoon hoe het naar buiten wordt gepresenteerd.
Nu hoop ik, en ga er eigenlijk van uit, dat Westerhof en de rest van de directie hier ook over nagedacht hebben, maar de voetballerij blijft een aparte tak van sport qua lange termijn management.

Nu terug waar het daadwerkelijk over gaat, de huidige selectie en transfers van afgelopen zomer. Zijn deze spelers van toegevoegde waarde gebleken tot nu toe? Kort gezegd, zijn het goede beslissingen geweest van de technische staf/technisch manager? Hieronder mijn persoonlijke mening per speler opgesomd:

Goodwin – Tijdens het bekendmaken van zijn transfer werd er gemeld dat hij de gehele linkerflank kan bestrijken. Vooralsnog speelt hij primair als linksbuiten. En op deze positie maakt Goodwin een zeer positieve indruk. Goodwin is een meer klassieke Angelsaksische “winger”, een heel ander type dan bijvoorbeeld Brogno op deze positie.
Hij houdt het spel breed, heeft diepgang, snelheid en heeft een prima voorzet in huis waar mijn inziens nog meer uit valt te halen als hier meer op geanticipeerd wordt. Klein opmerkelijk puntje, hij lijkt wel beter te spelen als invaller dan als hij in de basis start. Vooralsnog een prima transfer waar nog genoeg uit te vallen haalt.

Vriends – Gehaald als directe versterking voor de positie van centrale verdediger. Helaas vrij snel in de voorbereiding geblesseerd geraakt en veel gemist waardoor een basisplaats niet in het vergiet zat. Breuer en van Drongelen presteerden prima, dus kwam Vriends er niet tussen.
Nu van Drongelen de positie links achterin heeft overgenomen krijgt Vriends eindelijk zijn speelminuten en maakt hij op mij een goede indruk. Rustig aan de bal, goede kopper, staat verdedigend zijn mannetje en heeft een positieve werkinstelling.

Calero Ruiz – 21-jarige ex-jeugdinternational van diverse vertegenwoordigende elftalen van Spanje, uit de jeugd van Atletico Madrid en weggeplukt bij Derby County (uitkomend in de Championship). Inzetbaar op meerdere aanvallende posities in het elftal (AML, AMR en AMC).

Hoe Sparta Calero Ruiz op het spoor is gekomen durf ik niet te zeggen, maar ik ben eerlijk gezegd nog niet onder de indruk van deze speler. Los van zijn goede wedstrijd tegen PSV in de beker, zie ik niet in waarom we deze spelers uit het buitenland moeten halen als je talentvolle flankspelers zoals Alhaft en Salhi in de gelederen hebt rondlopen. Zo’n jongen moet zich toch weer aanpassen aan het land, cultuur, spelopvatting en taal etc., etc. Al zag ik wel dat hij kan voetballen in de bekermatch tegen PSV en vooral de laatste wedstrijd tegen Fc Utrecht was hij een van de beteren. Wordt vervolgd!

Saksela – Nog niet te beoordelen. Wél opmerkelijk, aangezien hij mij wel voor de basis lijkt te komen als Fins international zijnde maar we al een zeer goede en onbetwiste rechtsback hebben in de naam van Dumfries. Wordt er serieus rekening gehouden met een vertrek van Dumfries in de winter nog?

Pogba – Een vrij verrassende transfer vlak voor het sluiten van de transfermarkt. Pogba heeft voor het merendeel bij vrij obscure clubs gespeeld in de lagere niveaus in Frankrijk, Italië, Engeland en Schotland. Bij zijn laatste club, Partick Thistle FC, heeft hij in 36 duels 3 goals gemaakt.

Niet bepaald een aardig moyenne voor een spits zullen we maar zeggen. Nu zeggen cijfers niet alles, maar ook zijn recente invalbeurten zeggen mij dat we bepaald geen voetbaltechnische topper hebben binnen gehaald. Al kan hij als stormram wellicht wel wat consternatie veroorzaken bij vijandelijke defensies zoals thuis tegen Roda JC gebeurde.

Maar hoe is deze jongen bij Sparta terecht gekomen? Het lijkt me sterk dat hij op aanraden van een gedegen scoutingstraject is aangetrokken. Is dit weer een ouderwetse “DVD-aankoop” op de slotdag van de transferwindow? Met de visie en werkwijze van Pastoor die hij uitdraagt zou dit toch echt verleden tijd moeten zijn bij de club lijkt me.

Chevreuil – Afkomstig van Aubagne, uitkomend op het vijfde niveau in Frankrijk. Aangetrokken na een succesvolle stage in de voorbereiding. Destijds had ik, puur gebaseerd of leeftijd, ervaring en statistieken, mijn twijfels of dit nu de gewenste directe versterking in de spits was. En het feit dat hij tot nu totaal zo’n 6 minuten heeft gespeeld is het niet een echt succes te noemen.
Moeten we echt 26-jarige semi-amateurs zonder enige ervaring bij een club boven amateurniveau helemaal vanuit Frankrijk halen? Wellicht kan het wat genuanceerd worden als je weet met welke intentie deze jongen is gehaald door Pastoor. Als directe versterking? Of puur om de selectie van Jong Sparta te versterken? Als directe versterking is het in ieder geval niet voldoende te noemen aan de hand van zijn speelminuten.

Pinteaux – gehaald voor de linksback positie nadat Dougall hier vorig seizoen het overgrote deel als linksback heeft gefungeerd. Dougall is echter van nature een controlerende middenvelder en op deze positie wilde Pastoor hem ook weer gaan gebruiken. Pinteaux begon wat onwennig tegen Ajax (net zoals het gehele elftal) met El Ghazi tegenover hem. Erna vond ik hem steeds beter gaan spelen tot zijn laatste 2 wedstrijden waarin hij eigenlijk ruim door de ondergrens zakte en ook vroegtijdig werd gewisseld tijdens de rust (thuis tegen AZ en Willem II).
Na het laatste duel tegen Willem II is hij geblesseerd geraakt en tot op heden nog niet terug gekeerd in het elftal. Zat wel weer op de bank tegen Utrecht. 9 duels gespeeld, dus wellicht niet helemaal fair om hem volledig te beoordelen, maar tot op heden vind ik het niet iemand die het elftal aanmerkelijk beter maakt.

El Azzouzi – Veelbesproken transfer c.q. speler dit seizoen. De een vind het een topper in spe, de ander vindt het “niks”. 18 Duels in de basis gestart en daarbij 8 goals (waarvan 4 in de beker) en 3 assists op zijn naam. Heel ander type dan dat we vorig jaar in de spits hadden (Roland Bergkamp). Bergkamp was het sleurende, fysiek sterke aanspeelpunt die vooral ballen moest klaarleggen voor het aanvallende trio van Brogno, van Moorsel en Verhaar. Iets wat uitstekend uitpakte vorig jaar gezien de grote hoeveel goals van dit aanvallende trio.

El Azzouzi is een heel ander type. Niet te gebruiken als fysiek aanspeelpunt die de verdedigers afhoudt en de ballen teruglegt. El Azzouzi is een type Luc Castaignos, constant loerend op ruimtes en de diepte zoeken met zijn snelheid en techniek. Ik vond persoonlijk de keuze om El Azzouzi aan te trekken dan ook verrassend, daar het een heel ander type was dan Bergkamp, los van mogelijke discussies over zijn kwaliteiten. In principe verandert je aanvallende spelwijze nogal met een andere “nummer 9” vergeleken met het succesvolle jaar.

Persoonlijk denk ik dat El Azzouzi beter zou renderen in een ander systeem, meer een 4-4-2 met een fysiek sterkere spits om hem heen. Nu zou ik dat bij Sparta niet zo’n goed systeem vinden, daar je dan teveel spelers buiten hun kracht laten spelen. (Brogno, Verhaar, van Moorsel, Goodwin). Verhaar en Brogno zijn minder in hun kracht als ze als “halfspelers” op links- en rechtshalf zouden moeten spelen in 4-4-2 lijkt me. Ook zie je dat zijn medespelers moeite hebben met zijn loopacties, aangezien hij op eenzame hoogte bovenaan staat met het aantal keren buitenspel. Ligt dit aan de loopacties of zien zijn medespelers dit niet snel genoeg?

Al met al, is El Azzouzi een goede transfer? Ik zie liever een aanspeelpunt in de spits, daar je dan de anderen meer in hun kracht laat spelen met de huidige kwaliteiten in de selectie van Sparta. Ik vind hem hier niet in passen, echter zie ik ook wel bepaalde kwaliteiten van El Azzouzi, werkt hard, oog voor ruimtes, zijn snelheid en techniek. Verder wel een puntje van kritiek, ik vind hem soms te egoïstisch in zijn keuzes qua afspelen al dan niet.
En ja, ik hoor u denken, “een goede spits is ook een beetje egoïstisch”. Dat klopt, alleen mogen de oogkleppen soms af als andere spelers er echt beter voor staan in plaats van toch maar te schieten vanuit een vrij kansloze positie.

Mendes da Silva – 1 Keer ingevallen in de beker tegen FC Dordrecht, maar voornamelijk zijn wedstrijden spelend in Jong Sparta. Mendes da Silva had zijn voetbalschoenen eigenlijk al opgeborgen, nadat hij was gestopt bij het Griekse Panathinaikos. Hij richtte zich er als assistent op het trainerschap. Groot was dan ook de verbazing toen de ervaren middenvelder onlangs terugkeerde bij onze club. Bij Sparta kon hij als amateur aan de slag kan als voetballer zijnde en intussen zijn trainerspapieren halen.
Gehaald vanuit de gedachte om de vele jonge jongens bij de hand te nemen, ervaringen met ze te delen. Een soort mentorrol dus. Wetende dat het een echte clubjongen is en vrijwel niets kost met zijn amateurcontract juich ik dit alleen maar toe. Stiekem had ik ergens wel gehoopt dat hij nog een rol van betekenis zou kunnen spelen in het eerste met zijn ervaring. Ik had het hem gegund in ieder geval!

Alle bovengenoemde uiteenzettingen zijn uiteraard op persoonlijke titel.

Vertrokken spelers:

Met de vertrokken spelers zijn we in ieder geval netto gezien niet slechter geworden. Al deze spelers waren al geen basisspeler en/of merendeel uitkomend voor Jong Sparta. Persoonlijk gezien was ik wel gecharmeerd van Melvin Vissers en zag wel wat potentie in deze speler. Dat Vissers nu bij de amateurs van DHC Delft speelt bewijst wellicht meteen wel mijn ongelijk, maar dat geheel terzijde.

-Voskamp (RKC Waalwijk)

-Langedijk (RCK Waalwijk)

-Eisden (laatste bericht was op proef/meetrainen bij Helmond Sport)

-Supusepa (nog geen club)

-Claver (Jong Cambuur)

-Dogan (nog geen club)

-Van der Stoep (amateurs, Rijnvogels)

-Ben Mohamadi (RKC Waalwijk)

-Hiwat (Helmond Sport)

-Vissers (amateurs, DHC Delft)

-Loen (FC Emmen)

Aflopende contracten dit seizoen:

Er staat, zoals bijna elke zomer een hoop te gebeuren voor het samenstellen van de selectie voor komend seizoen. Het contract van de volgende 13 (!) spelers loopt na komend seizoen af (30-06-2017):

-Mendes da Silva

-Bergkamp

-Pinteaux (club heeft een optie voor nog één jaar)

-Breuer

-Breedijk (club heeft een optie voor nog één jaar)

-Pogba (club heeft een optie voor nog één jaar)

-Rodrigues (amateurcontract)

-Kieboom

-Serginho Sanches

-Chevreuil (club heeft een optie voor nog één jaar)

-Salhi (club heeft een optie voor nog twee jaar)

-Muller (amateurcontract)

Een hoop vraagtekens voor sommige spelers of die (mogen) blijven bij de club. Los van dit alles, hoop ik dat Michel Breuer behouden blijft voor de club.
Het is een rolmodel voor de jeugd, op en top prof, coachend erg sterk en bovendien houdt hij zich voetballend eigenlijk nog moeiteloos staande dit seizoen waar eigenlijk niet iedereen dit had gedacht. Indien Sparta of Breuer zelf besluiten niet meer met elkaar door te willen met elkaar op het veld, dan hoop ik dat er een rol voor Michel ergens binnen de organisatie is weggelegd.
Wat deze rol zou moeten worden kan vrij divers zijn. Om maar wat te roepen: specialistentrainer voor verdedigers, begeleider van jeugd/en of Jong Sparta, assistent-trainer, begeleider van de jeugd etc. etc. Moraal van het verhaal, behoud Michel Breuer voor de club!

Selectie volgend jaar:(met uitgangspositie dat álle aflopende contracten niet verlengd worden en niemand wordt getransfereerd ):

Als we er even vanuit gaan, dat geen van de aflopende contracten wordt verlengd, dan blijft het geraamte c.q. as van het elftal grotendeels gelijk. Iets wat erg positief genoemd kan worden uiteraard.
Belangrijke spelers zijn voor langere tijd vastgelegd vanuit de club. Iets wat mij positief stemt, daar er dus over de langere termijn is/wordt nagedacht. We hebben in het verleden nogal eens anders meegemaakt dat spelers voor een appel en een ei het Kasteel verlieten en erna voor grote transfersommen werden doorverkocht. De selectie zou komend seizoen uit de volgende 21 spelers bestaan die nu vast deel uitmaken van de 1e selectie (ervan uitgaande dat er niemand wordt verkocht/verhuurd etc):

Goal: Kortsmit, Janssen, Verrips

Verdediging:, Floranus, Van Drongelen, Vriends, Ketting, Dumfries, Saksela

Middenveld: Sanusi, Dijkstra, Dougall, Klaasen, Van Moorsel, Calero Ruiz, Spierings

Aanval: Brogno, Van Moorsel, Goodwin, Brogno, Verhaar, Stokkers

Ook een bijdrage leveren of een column schrijven? We maken er graag plaats voor vrij! Stuur je bijdrage naar: itwmredactie@hotmail.nlShare |
comments powered by Disqus