Vrijdag 13 Januari 2017 - 08:46

Ingezonden: De Spangenaren

De Spangenaren

Onderstaand stukje gaat over de beeldvorming die ik heb over het naar mijn ziens teveel opgehemelde clubje dat zichzelf de Spangenaren noemt. Sinds een tijdje staan de Spangenaren (wonen ze in Spangen?) in de hoek van DN/Kasteel. Op de DN hebben we een soort flexplekken. Oftewel; wie het eerst komt wie het eerst maalt. De ongeschreven regel is echter toch dat iedereen een beetje op zijn eigen plek zit. Ik weet nog goed dat ik met mijn biertje omhoog liep om onze ‘vaste’ plekken te bezoeken en dat ‘ineens’ de Spangenaren onze plek geclaimd hadden. Vervolgens overkwam dat nog een aantal andere voormalig hoekbewoners. Netjes is het niet, maar blijkbaar geldt het recht van de sterkste. Althans, feitelijk is er vrije zitkeuze dus veel te zeggen hadden we niet.

Het idee van een groepje zoals de Spangenaren is niet verkeerd. Ons stadion/publiek is inderdaad nogal ‘doods’ (mede doordat we über-kritisch zijn en 6 jaar Juup doet ook niet veel goeds aan de voetbalsfeer), en wat leven in de brouwerij is niet verkeerd. Het middenvak is immers ook niet geworden wat het zou moeten zijn, ondanks meerdere pogingen. Aan de andere kant, sommige Spartanen vinden het ook prima zo. Ik weet nog goed dat er een tijdelijke invasie van Turkse Spartanen was. Dit was (gelukkig) geen lang leve beschoren. En het verhaal van Tante Mien en der wat zwaar wegende flamoes hebben we ook wel gehoord. Kortom, het idee was leuk om in de hoek te gaan zitten met gelijkgestemden. Dit kan (sfeer)versterkend werken.

Uiteraard, complimenten voor de jongens/Spartanen die er uit en thuis zijn. Waar wij na 6 jaar pils league begonnen af te haken, was er een groepje dat juist het levenslicht zag. Misschien omdat ze juist niet beter wisten. Wij zagen onszelf nog steeds als een topclub in een slechte periode, de Spangenaren wisten over het algemeen niet beter (dat we gewoon een mooie kutclub/cultclub waren geworden). Zelf heb ik het jaren volgehouden om uitwedstrijden te gaan, maar ik zoek nu de uitwedstrijden er een beetje uit. Met mij vele anderen.

Op de sociale media zijn sommige Spangenaren ook actief. Dat doen ze dan weer best goed (o.a. op Twitter, Instagram etc.), zouden de andere Spartanen ook beter kunnen doen; tik bijvoorbeeld Sparta in op Instagram en je ziet vooral Sparta Praag supporters. Beetje promotie op het sociale media vlak kan geen kwaad, Sparta zelf heeft aardige stappen gezet met het thema ‘Op zijn Spartaans…’.

Alleen, ik heb zelf het gevoel dat de jongens en meisjes aan zelfverheerlijking doen en dan vooral als Spangenaren en niet als Spartanen. Daar wringt het bij mij, ook Sparta zelf doet er aan mee. Zelf ben ik geen Spangenaar en ik wil er ook niet mee geassocieerd worden. Ik ben bovenal een Spartaan, zit zelf niet in een gevormde subgroep.

Er is geen jaloezie, ik neem aan dat ik zo bij de jongens kan gaan staan en ‘mag’ meezingen. Ik vind de Spangenaren echter wel een in zichzelf gekeerde groep. Ze pretenderen de sfeer te verhogen, maar in de praktijk kruipen ze snel hun veilige hoekvak in en ondernemen vrij weinig om de rest van het stadion te motiveren. Ja, af en toe een keertje de naam van de tribune schreeuwen. That’s it. Althans, dat is wat de rest ziet. Natuurlijk zal er wel eens een spandoekje gemaakt worden, dat deden wij vroeger ook. De sfeeracties zijn natuurlijk ook niet om over naar huis te schrijven, een beetje tifo/sfeergroep/ultras doet voor elke wedstrijd moeite. En niet alleen als Het Kasteel 100 jaar bestaat. En ze proberen toch wat meer publiek te bereiken dan alleen hun eigen groepje.

Een corteo of gewoon een mars van kroeg naar Kasteel met vuurwerk is leuk, maar naar mijn idee vooral een excuus om wat ‘legaal’ vuurwerk af te steken. De thuiswedstrijd tegen Roda was zo’n voorbeeld, 1 grote vlag die half stok ging hangen vanwege de gebrekkige voorbereiding. Jongens, wat een treurnis. Doe dan niets.

Wat wordt er vanuit de Spangenaren ondernomen om de sfeer in het hele stadion omhoog te krijgen? Niet veel naar mijn weten, behalve zingen tijdens de wedstrijd (wat te prijzen is). Af en toe wat roepen en een collecte (met welk doel? Weer fakkels kopen?) houden. Ze promoten vooral zichzelf. Althans, ik merk weinig op het gedeelte van de DN waar ik zit. Open communicatie wat ze nastreven zou werken, of misschien is dat er niet. Naar mijn weten was het vooral de bedoeling om sfeer-verhogend te zijn tijdens de wedstrijden van Sparta. Maar misschien heb ik het mis.

Zelf vind ik dat er een strikte scheiding moet zijn tussen Sparta, de supportersvereniging en welke sub-groep dan ook. Nu zijn het de Spangenaren en in het verleden waren er ook de Castle Maniacs, SFI, SR1888, SYC, Vak-C, Kasteel B, Curva El Hombre etc. etc. (sommige bestaan overigens nog steeds). Samenwerking oké, versterken waar mogelijk (eventueel financieel) als beiden partijen dat willen en een zelfde doel nastreven, maar niet mengen. Dus niet als bestuurslid van de supportersvereniging met een sjaaltje van de Spangenaren een speler huldigen op het veld: de Spangenaren zijn niet Sparta. Ik voel mij niet verbonden met de Spangenaren en dat geldt ook voor veel anderen. Ons mooie stadion is al enigszins verziekt, zoals ik dat zie, door de graffiti van de Spangenaren, in het hoekvak. Dit werkt mee aan de oneigenlijke identiteit en suggereert een rol binnen en vanuit Sparta. Beetje onderscheid van de tribunes juich ik wel toe. Het stadion gaat zo meer leven, maar niet met de naam van een tijdelijk sub-groepje. Dat de spelers na afloop naar de hoek lopen, is ook wel logisch. Daar komt inderdaad de meeste vocale steun vandaan. Maar Sparta is natuurlijk meer dan dat.

Ik ga overigens niet pretenderen dat ik de wijsheid in pacht heb, maar ik heb wel een aardige staat van dienst qua organisatie/vrijwilligers op het supportersvlak (nog voordat sommige Spangenaren geboren waren). Beetje recht van spreken heb ik dan ook wel, en ach, ik ben een mede Spartaan (Spartaan geen Spangenaar) dus er is gezamenlijk belang.

Het schrijven van dit stukje vond ik lastig, zeker omdat het wel erg makkelijk is om na een nederlaag zoiets te plaatsen en na een overwinning (waar de sfeer goed was, vooral door het spel) niet gepast. Dan maar in de winterstop. De bedoeling van het stukje is om de boys and girls enige realiteitszin mee te geven. Landelijk en Europees gezien stellen wij niet zoveel voor op ultra’s gebied, dus een pas op de plaats maken kan geen kwaad. En realiseer jullie dat als je echt de sfeer wilt verbeteren je dan er ook echt moeite voor moet doen en mensen moet benaderen en meer de naam Sparta mag uitdragen en niet Spangenaren. Sparta boven alles.

Als er iemand serieus in gesprek wil dan sta ik daar altijd voor open. Zo kunnen er nog wat tips and tops uitgewisseld worden. 1 belang hebben we allemaal, en dat is Sparta. Mochten we er rechtstreeks inblijven dan drink ik graag gezamenlijk met welke Spangenaar/Spartaan dan ook een pilsje. Doe ik overigens nu ook al. En mochten we onverhoopt de eerste prijs sinds 1966 pakken, tsja dan sta ik niet voor mezelf in. Tips en suggesties zijn welkom.

Spartanen, let’s make Sparta great again.

MichelShare |
comments powered by Disqus