Maandag 16 Oktober 2017 - 15:57

In gesprek met Dennis van Bergen (AD)

Dennis van Bergen bekijkt twee keer week Sparta. Dat doet hij ook op vrijdagochtend, dan rijdt hij vanuit Brabant naar Spangen en spreekt hij met spelers. De spelers die hij mag spreken zijn vooraf door Sparta (lees: Alex Pastoor) geselecteerd en daarnaast spreekt hij ook met onze trainer. Ook spreekt hij met supporters zoals de hier op ITWM veelal reagerende Nico Pijpers, maar dat geheel terzijde.

Dennis van Bergen vindt de openheid bij de “mooie club” Sparta ver is te zoeken. Hij maakt zich er erg bezorgd om. Dit omdat de trainer van mening is dat als je Sparta alleen goed kan beoordelen je dagelijks bij Sparta aanwezig moet zijn. Dat lukt Dennis van Bergen niet, hij is freelance journalist en daarnaast heeft Sparta ook nog wel eens besloten trainingen, want zo stelt Alex Pastoor: “Dat doen ze in het buitenland ook en dat is behoorlijk professioneel”.

In een informeel gesprek dat Dennis van Bergen afgelopen vrijdag met Alex Pastoor had opperde de Trainer van de Rotterdamse Kasteelclub dat het misschien best handig zou zijn om alle journalisten te helpen door in de toekomst een eigen mediakanaal op te gaan zetten. Dan kunnen de journalisten ook op deze manier informatie vergaren over de club en het echte verhaal horen. Dat is niet de manier hoe Dennis van Bergen denkt dat journalisten aan hun informatie moeten komen, sterker nog hij vindt het heel eng. Zo eng, dat hij gechargeerde termen als Noord-Korea en Pyongyang aan de Maas heeft gebezigd. Misschien wel iets teveel van het goede vindt de journalist nu achteraf. Maar ja, zo’n uitspraak komt vooral voort uit de ervaring van 11 maanden watcher zijn bij Sparta. Toen het goed ging waren er ook altijd alle complimenten, aldus van Dennis van Bergen.

ITWM gaf aan dat het in allerlei bedrijven heel normaal is om je eigen PR en communicatie te beïnvloeden, ook in het voetbal is dat een regulier iets. Topclubs hebben eigen TV kanalen op Fox en brengen via deze kanalen hun clubs positief in het nieuws. Is dat iets heel raars? Nee, dat vindt Dennis van Bergen niet, maar het verschil tussen de openheid die je bij Sparta en bijvoorbeeld PSV zou hebben klopt echt niet. In Eindhoven is men veel openhartiger dan bij Sparta en gezien de omvang van beide clubs is dat behoorlijk vreemd.

Als laatste belde Dennis van Bergen nog naar Rob Westerhof om te vragen hoe hij in deze zaak staat. Westerhof, antwoorde met de openheid die hij geleerd heeft bij PSV: “Bij Sparta is alle pers welkom!”

ITWM concludeert dat de soep niet zo heet gegeten wordt als die wordt opgediend. Dat Pastoor met de club in de toekomst een eigen mediakanaal wil gaan inrichten is een goed idee en geeft aan dat Sparta verder professionaliseert. Journalisten blijven gewoon welkom zo heeft de voorzitter ons gemeld, dus zo eng is het nog niet aan de Maas . Dat Sparta met Pastoor afstevent op een Noord Koreaans werkklimaat is dan ook behoorlijk overdreven en voor eigen interpretatie van Dennis van Bergen. Toch zou Pastoor wel wat slimmer kunnen omgaan met de pers en deze vooral voor het Spartaanse belang kunnen inzetten. Echter dat is een kunst die voor veel trainers lastig is, zeker als ze onder druk staan van slechte prestaties waarvan de aanhang vindt dat deze per vandaag nog ten goede moeten worden gekeerd. Tot die tijd hang men aan de lippen van wélke journalist dan ook en heeft deze gezien het massabereik altijd het gelijk aan haar of zijn zijde.

Redactie ITWM

NB: (overigens ligt Het Kasteel geografisch meer aan de Schie dan aan de Maas)Share |
comments powered by Disqus