Zaterdag 11 November 2017 - 14:28

In de geest van Bok de Korver: Zwarte lijst

Zwarte lijst

Op 1 januari 2015 trad Alex Pastoor in dienst van Sparta. Als trainer. In een organisatie zonder technisch directeur. Nog wel met een bestuurslid technische zaken. En met Dolf Roks, die ook iets technisch deed.

Alex ging als trainer voortvarend van start. Na een lastig eerste half jaar kreeg hij Sparta op de rails. Sparta promoveerde en overleefde vervolgens een seizoen in de eredivisie. Nu gaat het minder en staat Sparta ergens onderaan de ranglijst.

Het eerste half jaar in Spartaanse dienst moest Pastoor roeien met de riemen die hij had. Anderen hadden zijn spelersgroep samengesteld. In zijn eerste volledige seizoen (2015/2016) had Pastoor een flinke vinger in de pap bij het halen van de spelers. Daarna bedong Pastoor dat hij bij Sparta de hoofdverantwoordelijke werd voor alle transfers.

Tot mei 2016 had Sparta in eerst Leo Beenhakker en daarna Pim Verbeek een bestuurslid technische zaken dat over de schouder van Pastoor meekeek. Na het snelle vertrek van Verbeek kon Pastoor vrijwel ongehinderd zijn gang gaan. Het aanstellen van Edward Metgod in een fopfunctie verandert daar weinig aan.

Alex Pastoor heeft de laatste drie seizoenen de hand gehad in de komst van 32 spelers voor het eerste en een handvol jongens voor Jong Sparta. Ook zijn onder Pastoor flink wat spelers uit de jeugdopleiding doorgestroomd naar het eerste. Daar mogen wij onze Spartaanse handjes mee dicht knijpen, want als Sparta alleen van de transfers van Pastoor afhankelijk was geweest had het rechterrijtje van de Jupiler League ons deel geweest.

U wilt bewijs? Hier komen ze alle 32. We beginnen bij de besten.

Ryan Sanusi (Prima aankoop, met dank aan Leo Beenhakker)

Craig Goodwin (Goede aankoop, met dank aan Pim Verbeek)

Loris Brogno (Goede aankoop, met dank aan Richard Stricker)

Kenneth Dougall (Goede aankoop, maar geen vleugelverdediger)

Martin Pusic (Kost wat meer, maar dan heb je ook wat)

Paco van Moorsel (Goede aankoop, voor de Jupiler League)

Sander Fischer (Soort Bart Vriends, maar dan minder geblesseerd)

Robert Mühren (Voordeel van de twijfel)

George Dobson (Leek goed te beginnen)

Sherjill MacDonald (Leuk voor erbij)

Leonard Nienhuis (Leuk voor erbij op doel)

Frederik Holst (Mwah)

Bart Vriends (Soort Sander Fischer, maar dan vaker geblesseerd)

Mart Dijkstra (Harde werker, kan alleen niet voetballen)

Roland Bergkamp (Zwoegende spits, kan niet scoren)

Nick Proschwitz (Noodgreep na Volas)

Stijn Spierings (Lievelingetje van Pastoor, staat in de weg)

Julian Chabot (Kop en voetbaltechniek van een uitsmijter bij een nachtcafé)

Alex Craninx (Je krijgt maar één kans op een eerste indruk)

Mathias Pogba (Fysiek beperkt, wel die ene goal)

Jerson Cabral (Kansloze dribbels, ver over de top, wel die ene voorzet)

Melvin Vissers (Gekomen om vergeten te worden)

Nicholas Marfelt (Verdediger?)

Iván Calero Ruiz (Aanvaller?)

Robert Klaasen (Middenvelder?)

Christian Supusepa (Rechtstreeks uit het revalidatiecentrum)

Franck Bambock (Pourquoi?)

Janne Saksela (Meestal geblesseerd, anders te traag)

Florian Pinteaux (Pourquoi? Pourquoi? Pourquoi?!?)

Zakaria El Azzouzi (Labiel)

Dalibor Volas (Snelst afgeschreven speler ooit)

Cyril Chevreuil (Uit de Franse vijfde divisie. Pourquoi? Nondeju! Pourquoi?!?!?!)

Kom maar even rustig op adem, lieve Spartanen. Dat viel niet mee, hè? De grens tussen voldoende en onvoldoende ligt ergens bij Fischer en Mühren. Van de 32 voldoen er een stuk of 25 niet. Twijfelgevallen, miskopen en regelrechte flaters. En dan stammen de meeste geslaagde transfers ook nog eens van dik twee jaar geleden, een tijd dat Alex Pastoor de supervisie en steun van capabele technische mensen boven zich moest dulden. De conclusie is een open deur, Alex Pastoor faalt als technisch directeur. Als er een zwarte lijst bestond van technisch directeuren, stond Alex Pastoor bovenaan.

Sparta staat in de onderste regionen van de eredivisie. De verdediging laat steken vallen, de slag op het middenveld wordt verloren en we maken alleen bij hoge uitzondering doelpunten. Ondanks, of eigenlijk dankzij, de transfers van Pastoor heeft Sparta geen selectie om potten mee te breken. Degradatie ligt op de loer.

In de winterstop gaat de transfermarkt open. Normaliter zal Sparta die gelegenheid benutten om nieuwe spelers naar het Kasteel te halen. Op zich geen gekke gedachte, maar wel volslagen onverantwoord zolang Alex Pastoor nagenoeg in zijn eentje verantwoordelijk is voor de transfers. Ons onvolprezen one-tier-board kan een hoop frustratie en verkwiste euro’s voorkomen door Alex Pastoor met onmiddellijke ingang te verbieden om ook maar één speler aan te trekken. Iets met een ezel en een steen.

Wie het dan wel moet doen? Misschien heeft Edward Metgod een idee. Kom maar op met dat ongevraagde advies.

Frank.

p.s Wilt u meer van deze columns en korting op het bier in het supportershome en de busreizen naar uitwedstrijden, word dan lid van de supportersvereniging. Vul hier u gegevens in.

http://www.despartasupporter.nl/blog-WP/lidwordenf...Share |
comments powered by Disqus