Maandag 05 Juni 2017 - 07:30

In de Geest van Bok de Korver: TD

In de voorbeschouwing van ITWM Online op de wedstrijd Go Ahead Eagles – Sparta las ik dat Ivan Calero Ruiz geblesseerd was en die wedstrijd niet mee zou doen. ‘Ivan Calero Ruiz….’, dacht ik, ‘verrek, die hebben we ook nog.’

In de bus terug, nadat de eerste euforie over het klassebehoud wat was bezonken, bespraken we de wissels tijdens de wedstrijd. Vriends voor Breuer, waar was dat goed voor? Bij een tussenstand van 1-1 notabene? Een verdediger voor een verdediger, terwijl er toch echt een doelpunt moest worden gemaakt. Iemand had het antwoord: Vriends was er als stormram ingebracht om een doelpunt te forceren. Bart Vriends moest doelpunten gaan maken voor de club die nog geen half jaar geleden zes centrumspitsen in de selectie had. Zou Alex Pastoor op het moment dat hij wisselde, al was het maar even, hebben gedacht: had ik Cyril Chevreuil nu nog maar gehad?

Na terugkeer, tijdens het we-blijven-in-de-eredivisie-feestje in de Jupiler Lounge, stonden we uitgelaten aan een statafel. Pilsje in de ene hand, broodje kroket in de andere. (Hulde Sparta.) We bezongen ons Spartaanse geluk. Achter ons stond een jongeman. Wat schuchter stond hij tegen een muur, een jongetje – zijn zoontje? – bij zich. Niemand had echt aandacht voor het tweetal. Het leken geen fans. Dan waren ze wel wat uitbundiger geweest. Wie waren zij? Toen viel het kwartje. Het was Florian Pinteaux.

Calero Ruiz, Chevreuil, Pinteaux. Drie exponenten van het inkoopbeleid van technisch directeur Alex Pastoor, drie missers. En zo miste onze TD het afgelopen seizoen wel vaker de roos. El Azzouzi mocht met een trap onder de kont terug naar Amsterdam. Bart Vriends wordt uit de basis gehouden door de pensioengerechtigde Michel Breuer. Janne Saksela verliest elk sprintduel, zelfs van de pensioengerechtigde Michel Breuer. Jerson Cabral bleek, op die ene voorzet tegen Feyenoord na, inefficiënt en een meester in het kappen, draaien en zichzelf vastlopen.

Dan waren er ook nog de twijfelgevallen. Mathias Pogba, om er eens één te noemen. Indrukwekkende verschijning, begenadigd kopper, maar ook een houten klaas zonder technisch vernuft. Van Abdul Bai Kamara en Koen Muller hoop ik dat ze voor het tweede zijn gehaald. En Martin Pusic was in de meeste van zijn wedstrijden niet veel meer dan een noest werkende midvoor die te vaak net op de verkeerde plek stond. Puntje bij paaltje heeft Martin Pusic in een schamele drie wedstrijden laten zien weldegelijk over torinstinkt te beschikken. (En, God, wat ben ik daar blij mee.)

De enige geslaagde grote transfer van Alex Pastoor is Craig Goodwin. Al leek onze technisch directeur daar zelf niet echt van overtuigd; Goodwin startte vaker niet dan wel in de basis en bleef regelmatig de hele wedstrijd op de bank. Daarbij heeft de theorie dat Pim Verbeek de credits verdient voor de komst van de Australiër veel aanhangers. Goodwin werd gehaald in de korte periode dat Verbeek bij Sparta bestuurslid technische zaken was en Verbeek werkte recent voor de Australische voetbalband.

Is er verder nog iets goeds te melden? Jawel, Michael Verrips. Hij stond er toch maar mooi, toen hij in de cruciale wedstrijd tegen Go Ahead Eagles de onbetwiste Roy Kortsmit moest vervangen.

De conclusie: Alex Pastoor is een prima trainer, maar een matige technisch directeur. Coachen en trainen is een ander vak dan met een bescheiden budget goede spelers naar een modaal (maar geweldig) voetbalclubje in Rotterdam-West lokken. Pastoor heeft een wereldprestatie geleverd door Sparta te laten promoveren en in de Eredivisie te houden, maar als technisch directeur scoort hij een onvoldoende.

Juist daarom is het een misser van het bestuur – of one tier board zo u wilt – dat de positie van bestuurslid technische zaken al meer dan een jaar niet is ingevuld. In deze positie zorgden Leo Beenhakker en Pim Verbeek dat binnen het bestuur de voetbalkennis aanwezig was om gelijkwaardig met de technische staf te praten over transfers en andere voetbalgerelateerde zaken. Sinds het vertrek van Verbeek, mei vorig jaar, bestaat het Spartabestuur, als het om voetbaltechnische zaken gaat, louter uit leken en ontbreekt het het bestuur aan een betrouwbare meetlat om te toetsen of – zomaar een voorbeeldje – het zinvol is om een spits uit de Franse vijfde divisie naar het Kasteel te halen.

Ook Alex Pastoor zelf zou beter moeten weten. Een goede bestuurder of directeur organiseert zijn eigen kritiek en zorgt voor een kundig klankbord. Als trainer heeft Pastoor Michael Reiziger, als technisch directeur heeft hij niemand. Sparta, Alex Pastoor en de functie van technisch directeur, ongeacht wie die invult, kunnen niet zonder tegenwicht in het bestuur.

Nu Sparta zich lekker vroeg veilig heeft gespeeld, kan de club tijdig beginnen zich te versterken voor het volgende seizoen. Hoe succesvol Sparta komend seizoen zal zijn wordt de komende maanden bepaald. We hebben op verschillende posities versterking nodig: een nieuwe spits, een centrale verdediger, maar vooral een nieuw bestuurslid technische zaken.Share |
comments powered by Disqus