Dinsdag 22 Augustus 2017 - 08:12

ITWM 25 jaar

ITWM 25 jaar

Beste Spartanen. We hebben wat te vieren. Nee, volgend jaar bestaat onze geliefde club pas 130 jaar, maar deze maand bestaat Sparta Fanzine IN THE WINNING MOOD (ITWM) maar liefst 25 jaar. Gefeliciteerd ermee !

Hoe begon het allemaal

Sparta was in 1992 onder de bezielende leiding van oer-Spartanen als Floor Bouwer en Peter vd Burg een club geworden die na de successen van de jaren ’80 van de vorige eeuw behoorlijk in verval was geraakt. De beslissingen over onze club werden vooral in achterkamertjes genomen, de invloed van de in ledenaantal kleine supportersvereniging was beperkt en inspraak door supporters leek iets te zijn wat niet bij onze club hoorde. Het stof in de bestuurskamer was zo dik neergedaald dat er iets nodig was om al dat stof eens op te doen laten dwarrelen.

De supporters waren over een groot aantal zaken niet tevreden; het had heel lang geduurd voordat zij een eigen onderkomen hadden gekregen in de vorm van een supportershome. De fan artikelen werden door goedwillende vrijwilligers aan de man gebracht, maar een origineel Spartashirt was in die tijd nauwelijks verkrijgbaar. De administratie had iets weg van een buurtwinkel en fungeerde niet altijd even klantvriendelijk naar de supporters toe. Dat laatste had overigens niets te maken met de mensen die er werkten, eerder met de slechte organisatie, die verre van professioneel was te noemen. Verder voetbalde Sparta in een weliswaar Engels aandoend stadion, maar alles was zeer slecht onderhouden. Waar de supporters de grootste problemen met hadden was de op handen zijnde fusie ideeën met het Schiedamse SVV van de Mercedes koning John van Dijk. Sparta kampte verder die dagen met grote financiële problemen en het voetbal, het belangrijkste, dat was belabberd. Kortom, de supporters vonden dat het anders moest, maar hadden geen enkele invloed op het gevoerde beleid.

Veel Sparta supporters gingen in die donkere dagen van begin jaren ’90 naar Engeland. Hier kwamen zij in aanraking met het fenomeen “Supporters Fanzines”. Kritische magazines die door en voor supporters gemaakt werden. Veelal gestencilde blaadjes, maar ook zaten er af en toe prachtige fullcolour exemplaren bij. Een fanzine als The Gooner (Arsenal) had bovendien veel invloed bij de bestuurders van de club uit Noord-Londen. Dat was iets was de Sparta supporters ook graag wilden.

ITWM ziet het levenslicht

Sparta supporter Michel de Zeeuw (hij werd naderhand terreinmedewerker van Sparta) was uiteindelijk de initiatiefnemer en oprichter van het fanzine voor Sparta supporters. In augustus 1992 werd bij de eerste thuiswedstrijd van het seizoen het fanzine IN THE WINNING MOOD voor de entreepoorten van het Kasteel aan de man gebracht. Omdat we 25 jaar bestaan hebben we deze editie voor jullie op issuu.com geüpload. KLIK HIER om dit prachtige exemplaar (dat door de tand des tijd wel iets aan kwaliteit heeft moeten inboeten) nog eens te bekijken. Sommige zaken zijn nu geheel anders, andere zaken lijken heel erg op de problemen van vandaag de dag.

ITWM kwam maandelijks met een nieuwe uitgave. De eerste uitgaves zagen er nog wel een beetje uit als een luxe schoolkrant voor middelbare scholieren, na verloop van tijd en door het inbrengen van nieuwe redactieleden werd alles steeds professioneler. Dat merkte de beleidsbepalers van Sparta ook. Daar waar de eerste uitgaven in een oplage van 50 stuks aan de man werden gebracht werden er een aantal jaren later in het pré-digitale tijdperk er steeds meer van gemaakt. Je kon zelfs voor een klein bedrag per jaar abonnee worden waarbij je ITWM thuis opgestuurd kreeg. Door de toenemende oplage raakte bestuurders nogal eens van slag wat die supporters nu weer hadden opgeschreven. Meerdere malen heeft de redactie zich moeten verantwoorden op het kantoor van Sparta. Naar de bestuurders werd overigens amper geluisterd, de redactieleden gingen vooral door met wat hun dachten te moeten doen.

ITWM op internet

Halverwege de jaren ’90 ging ITWM digitaal. Eerst werd er ruimte geboden op de website van John en Raquel Feijen (www.sparta.net), niet veel later was ITWM van mening dat het alles zelf wilde uitvoeren. Voorbeelden van hoe de website er toen uit zag kan je HIER bekijken.

Uiteindelijk werd in het midden van de jaren 2000 besloten om te stoppen met de papieren editie. De digitale versie van het fanzine had meer impact en werd veel meer gelezen dan het papieren boekje waar enorm veel werk in ging zitten. Daarnaast kon de actualiteit veel beter verwoord worden op het internet en konden supporters direct reageren op de ontwikkelingen van de club.

Het hier en nu

Hedendaags is ITWM, na een kwart eeuw, nog steeds het supportersplatform van de Sparta supporters. Nieuwsberichten, video, opinie. Het wordt meer dan eens opgepikt door lokale en nationale professionele media. Daarnaast heeft ITWM een aantal boeken gemaakt en lanceerde het een videoshow uit de kelder van het betaalde voetbal. De inkomsten gingen onder meer naar sfeeracties en supportersreizen.

In al die tijd werd al dit werk door een grote groep vrijwilligers gemaakt en door jullie (het trouwe Sparta publiek) zowel veracht maar gelukkig veel meer bewonderd. Duizenden unieke bezoekers per maand lezen dagelijks ITWM.nl en de hedendaagse bestuurders van de club hebben speciale F5 software op hun computers geïnstalleerd om er direct bij te zijn als ITWM weer een nieuwsbericht lanceert. De invloed die ITWM (dus de supporters) hebben is de loop der tijd gegroeid. Onze verantwoordelijkheid is dus ook toegenomen en dat zorgt best wel eens voor perikelen hoe we de dingen aan moeten pakken.

Een team van vrijwilligers levert jullie dagelijks al het Sparta nieuws en opinie waarvan gedacht wordt dat dit er toe doet. 365 dagen per jaar en als het mogelijk is (redactieleden slapen ook wel eens) 24 uur per dag. Wij danken jullie voor het gestelde vertrouwen in deze website en dit onafhankelijke medium. En bovenal willen we jullie feliciteren met ook jullie website!

Redactie ITWMShare |
comments powered by Disqus