Zaterdag 26 Augustus 2017 - 00:04

Heet avondje loopt af met sisser

Wie louter naar de einduitslag kijkt, zou denken dat het een aftastende wedstrijd was in het RAT Verlegh Stadion. Een verkenning tussen een tweedeklasser en een brugklasser in het fietsenhok van de middelbare school. Sparta met een beugel, NAC met acné, zoiets. Want laten we wel wezen: de liefde tussen beide eredivisieclubs is wederzijds. Supporters mogen elkaar. Spelen onderling de Andro Knel Bokaal. Fietsen en lopen naar elkaar toe. Drinken samen pils. Veel pils.

Dus wat stunteligheid en gefriemel in het fietsenhok zou in de beginfase niet onverwacht zijn. Het liep anders. Het oudere Sparta won nog wel de toss. En aanvoerder Breuer koos slim de andere speelhelft om te beginnen, zodat de tegenstander in de tweede helft niet naar de favoriete tribune kon spelen. Maar die brutale brugpieper NAC trok zich er weinig van aan. Het speelde met de jongelingen van Manchester City in een hoofdrol leuk en gedreven naar voren.

Goodwin moest al na 5 minuten ene Ray Eb (de naam van diens vader noemen we vanaf dit moment niet meer op deze site) een scoringskans ontnemen. Het eerste echte gevaar kwam ook van de thuisclub. Angelino- aardig op dreef voor de geelzwarten- liet een afstandsschot los waar Roy Kortsmit moeite mee had. In niets leek het speelbeeld erop dat Sparta na 20 jaar weer eens bij NAC ging winnen. Onze laatste overwinning daar dateert van 6 december 1997. Maar NAC ging niet voor Sinterklaas spelen, dat zag elke toeschouwer.

5-metergebied

Manu Garcia was een plaag voor de defensie. Pastoor gaf Floranus ter plaatse nog een lesje zoneverdediging. Maar het ging vlak voor rust toch nog mis. NAC verdiende het om op voorsprong te komen en kwam dat dus ook. In de 41e minuut werd een vrije trap het 5-metergebied (drie van de vier goals deze wedstrijd vielen vanuit daar) ingebracht. In eerste instantie kon Kortsmit op de lijn nog redden. In tweede instantie schoot Pablo Mari toch binnen. Een fout die je onze keeper mag aanrekenen. Had hij niets geleerd van het eerste tegendoelpunt bij VVV, nota bene ook vlak voor rust?

Dood en begraven

NAC had zijn kus binnen, zo vlak voor de bel. In de rust sprak schoolmeester Pastoor zijn spelers toe en stelde dat de beroerdste spelers –‘iedereen wist wel wie dat waren’, zei hij- het na rust mochten proberen recht te zetten. Na de pauze kwam daar niets van terecht. Na vijf minuten kwam de bal voor het doel. Breuer vergat mee te springen. Kortsmit bleef weer staan. Ray Eb maakte de 2-0. Sparta leek dood en begraven. Dit werd een gewonnen wedstrijd voor NAC. Spartaanse supporters legden zich er al bij neer. Weg met Pastoor. De Groeten.

Natte krant Volas

NAC-supporters hadden het fijn. Dit werd de eerste driepunter in deze Eredivisie, dachten de mannen van indiaan Vreven die enkele veren in zijn reet kreeg van de FOX-commentaren van dienst voor zijn fanatieke coaching. Over coaching gesproken. Pastoor haalde spits Volas eruit. Terecht, die speelde als een natte krant. Als een Havenloods die in de herfst wekenlang half verregend uit zo’n groene brievenbus steekt ergens in een buitenwijk van Rotterdam. Ragnar Ache kwam erin en kopte niet veel later al gevaarlijk over de goal. Sanusi werd er door Pastoor ook uit gehaald. Onze sterkhouder haalde zijn niveau niet. Speelde doelloos. Talent Duarte ging erin. De stand werd 2-1. Ache stond in de 5-meter goed en werkte de kopbal van Breuer binnen.

Juffertje Spierings

De derde wissel van Sparta was misschien wel de meest doorslaggevende tactische zet van onze trainer uit het Noordhollandse Groet wat betreft deze competitiewedstrijd. Verdediger Michel Breuer maakte plaats voor de aanvallende Stijn Spierings. De slag op het middenveld werd plots door Sparta gewonnen. NAC raakte vermoeid. Verloor de grip en kon – op een enkele kans na die door Kortsmit dit keer wel goed werd verholpen- weinig uitrichten. Vriends ging voorop in de strijd. Juffertje Spierings viel goed in en pakte zowaar een gele kaart. Zo werden er in het fietsenhok opeens mannen geboren. Mühren kopte (zeker niet in buitenspelpositie) naar Ache die de 2-2 op het scorebord bracht.

Héléné Héndríks

Het fietsenhok stond even in de fik, omdat de tweedeklasser dit keer scoorde, en brandde even later bijna af toen Manu Garcia de paal trof. In de vier minuten blessuretijd werd geen doel meer getroffen. Na afloop toonde Pastoor zich realistisch. Tegen Héléné Héndríks (bij ITWM heeft deze blonde presentatrice wat streepjes voor) zei hij dat de goals van Ache het resultaat zijn van het team. “Maar goed voor hem, het team en heel Sparta. Sparta is jeugdopleiding. We begonnen een uur te laat aan deze wedstrijd. De redenen? Ik probeer er vaker mij vinger achter te leggen. Het is schuchterheid, geen angst, maar ook een mate van terughoudendheid. Afspraken worden niet nagekomen. Men raakt in paniek als er wat wordt geroepen vanaf de tribune. Dat is niet handig in deze sport.”

Sponge Bob

Over invalspits Ragnar Ache toonde Pastoor zich tevreden. “Hij lijkt wat op Pogba, ja. Zijn geblondeerde haar is wat apart. Het lijkt alsof hij Sponge Bob op zijn hoofd heeft.” “Al in de C1 had ik dit haar”, zei Ache zelf tegen Studio Sport later op de avond. In dat programma kwam nog even zijn dansfilmpje langs uit de kleedkamer van vorig seizoen. Toen Sparta het vege lijf tegen Go Ahead Eagles redde. Hendriks (die blonde met die streepjes) stelde dat Ache tegen FC Twente in de basis moet. “Goed plan”, antwoordde onze schoolmeester op de dag dat jongetjes met de baard in de keel, jonge kerels werden. De friemelpartij in het fietsenhok is voorbij. Op naar betere (vrij)partijen dit schooljaar (lees voetbalseizoen). Roodwitte orgasmes liggen in het verschiet. Het voorspel is pas begonnen.Share |
comments powered by Disqus